Colorful fruit pattern of fresh yellow bananas on blue background with shadows. Fruit concept. Flat lay, top view. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit is waarom bananen zo snel bruin worden als je ze meeneemt

Het staat in de top drie van meest gegeten fruit in Nederland: de banaan. Lekker om mee te nemen naar bijvoorbeeld je werk, maar op het moment dat je hem op wil eten, ziet het eerst nog gele stuk fruit er toch minder smakelijk uit. Dít is waarom bananen in je tas zo snel bruin worden.

Oorzaak

Ook al ziet een bruine of gevlekte banaan er wat minder aantrekkelijk uit, het is nog prima eetbaar. De schil verkleurt alleen sneller in je tas door de druk van buitenaf. Wanneer een banaan beschadigd raakt tijdens het snijden of vervoeren, worden de cellen aangetast. De stof polyfenoloxidase zorgt hier voor de bruine kleur en mengt zich direct met de inhoud van de kapotte cellen. Binnen een uur kan je rijpe banaan veranderen van mooi geel naar donkerbruin met beurse plekken. Naast beschadiging is veroudering een andere reden voor je gevlekte banaan. Dit proces kan overigens een aantal dagen duren, ook als hij onaangeraakt in je fruitschaal ligt.

Zo houd je je banaan vers

Een tip om je banaan zo lang mogelijk mooi geel te houden, is om hem te bewaren op een droge, koele en donkere plek. Maar let op: leg de banaan zeker niet in de koelkast, want bananen kunnen niet tegen de kou. Om het rijpen te vertragen wordt er ook aangeraden om de stengel aan de bovenkant van de banaan te wikkelen in aluminiumfolie. Het gas ethyleen - dat ervoor zorgt dat de banaan begint te rijpen - komt zo minder snel vrij.

Bron | Flair, AD, Libelle

Roos ParlevlietGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden