Margriet logo
Ideale tijdstip avondeten Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit is volgens experts het ideale tijdstip om te beginnen met avondeten

De een heeft om 17:00 uur al avond gegeten, terwijl de ander met moeite om 19:00 uur de pannen op tafel kan zetten. Iedereen heeft zijn of haar eigen dinertijden. Maar is er eigenlijk een ideaal tijdstip waarop je het beste aan kunt beginnen met avondeten?

En hoe spelen de bedrijfscultuur en de coronacrisis een rol in onze eettijden?

(Thuis)werktijden

Doordat vele mensen in Nederland vaak tot een uurtje of zes ‘s avonds werken (of gewerkt hebben) is 19:00 uur vaak de gemiddelde etenstijd geworden. Door het vele thuis zijn vanwege de coronacrisis zou deze etenstijd wel eens naar voren geschoven kunnen zijn. Je was immers toch al thuis en kon sneller aan het avondeten beginnen.

Ideale tijdstip avondeten

De etenstijd kan per persoon en per gezin verschillen, maar ook kun je zelf door omstandigheden en afspraken de ene dag eerder dineren dan de andere dag. Ondanks dat je het misschien niet kan volhouden is het misschien wel interessant om te weten of er een ideaal tijdstip is te starten met je avondeten. Diëtiste Tracy Lockwood Beckerman laat aan HuffPost weten dat elk tijdstip tussen 18:00 en 20:00 uur telt als ‘ideale’ etenstijd. “Dat komt omdat het de gemiddelde persoon voldoende tijd geeft om te verteren voordat hij rond 22:00 of 23:00 uur naar bed gaat.”

Ochtendmens of avondmens

Toch blijft het hier niet bij. Iedere persoon heeft namelijk een ander ritme. Je ideale etenstijd bepalen ligt dus ook aan het feit of je een ochtend- of avondmens bent. “Het is anders voor vroege vogels dan voor nachtbrakers, want hoe langer de nachtbrakers wakker zijn, hoe groter de kans dat ze nog een late snack eten”, aldus Tracy. Hierdoor is het verstandiger dat de avondmensen dus wat later aan hun warme maaltijd beginnen dan de personen die graag vroeg hun bed induiken.

Lunch speelt ook een rol

De coronacrisis kan er dus voor gezorgd hebben dat je iets eerder de keuken in kan ‘s avonds. Maar ook je lunchtijden kunnen veranderd zijn. Misschien kun je nu eindelijk eerder je boterham gaan eten omdat je geen lunchafspraken meer hebt. Of neem je juist later pauze omdat je tijdens het thuiszitten ook later je bed uitkomt en dus later op de ochtend ontbijt eet. Diner jij liever vroeg op de avond, dan is het goed om een vroege lunchpauze in te lassen. Maar ben jij een avondmens en staat het avondeten pas na 19:00 uur op tafel, dan kun jij je honger stillen door later een boterham te eten tijdens het middaguur. Dit voorkomt ook overdag het onnodige snacken.

Eigen levensstijl

Al met al is het dus voornamelijk belangrijk dat je kijkt naar je eigen levensstijl om het ideale tijdstip voor het avondeten te bepalen. Diëtiste Beckerman: “Mensen moeten eten op een tijdstip dat realistisch is voor hun levensstijl en slaapgewoonten. Dat kan betekenen dat je later op de dag gaat lunchen als je weet dat je pas om 21.00 uur aan tafel gaat voor het avondeten, wat helemaal oké is!”

Bron | Huffington Post

Paulien BergwerffGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden