null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít is het verschil tussen bakpoeder en baking soda

Bijna iedereen kent de zakjes bakpoeder wel. Vaak heb je ze wel ergens in een keukenkastje liggen en heel soms tover je ze tevoorschijn om te gebruiken in een recept. Er bestaan ook recepten waarin je baking soda moet gebruiken. Dat kan nogal verwarrend zijn, want wat is nu precies het verschil?

Baking soda en bakpoeder zijn zeker niet hetzelfde. Het lijkt op elkaar en is aan elkaar verwant, maar je kunt het niet 'in plaats van' gebruiken. Tenminste, niet in dezelfde hoeveelheid.

Bakken met baking soda

Baking soda (ook wel natriumbicarbonaat of zuiveringszout genoemd) gebruik je om je baksels beter te laten rijzen. Het heeft een sterkere werking dan bakpoeder. Wanneer baking soda in aanraking komt met zuren, zoals karnemelk, azijn, citroensap, cacao of yoghurt, ontstaan er kleine gasbelletjes (koolstofdioxide) die je baksel luchtig maken. Gebruik het daarom alleen wanneer er een zuur of zuurhoudend ingrediënt in je baksel zit. Anders rijst je deeg niet en heb je ook nog eens kans op een vieze nasmaak.

Natriumbicarbonaat begint meteen te werken als het in aanraking komt met zuur, dus als je dit gebruikt, moet je het pas op het laatst toevoegen, zodat de lucht gevangen kan worden als het baksel in de oven staat.

Bakpoeder

Bakpoederis natriumbicarbonaat waaraan een droog zuur is toegevoegd. Het is een chemisch middel dat aan deeg wordt toegevoegd om het vanzelf te laten rijzen. Bakpoeder kan gist in recepten vervangen, omdat er geen andere geur- en smaakstoffen gevormd worden. Hierdoor verandert de smaak van het gebakken product niet - behalve een kleine hoeveelheid zout die in het deeg achterblijft.

Het bakpoeder dat wij kennen, heeft meestal twee rijzingen: eentje meteen bij het toevoegen en de tweede pas tijdens het bakken. Het is dan ook van minder belang dat je het meteen in de oven zet. Als bakpoeder aan bloem wordt toegevoegd, krijg je zelfrijzend bakmeel.

Baking soda of bakpoeder?

De middeltjes hebben dus ongeveer dezelfde eigenschappen, maar je moet wel oppassen met het gebruiken van een vervangend product. Je kunt baking soda wel vervangen door bakpoeder - één theelepel baking soda vervang je door 2,5 theelepel bakpoeder - maar niet andersom! Je baksel mislukt dan namelijk geheid.

In het huishouden

Bovendien staan er op Pinterest veel huishoudelijke tips met baking soda. Ook wij deelden eerder al handige tips over dit multifunctionele goedje, dat je bijvoorbeeld kunt gebruiken bij het schoonmaken van de badkamer. Daarbij kun je het ook voor beautyrituelen, zoals het schoonmaken van je gezicht in combinatie met water, gebruiken. Met bakpoeder kan dit uitdrukkelijk niet.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | debakparade.nl, zoeterecepten.nl

Beeld | Getty Images

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden