Dit is de oliebollenhit van dit jaar: de espresso-martini-oliebol Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit is de oliebollenhit van 2022: de espresso-martini-bol

Dol op oliebollen, met of zonder rozijnen? Dan wil je misschien ook de nieuwste hit wel proeven: de espresso-martini-bol. In Den Haag is de espresso-martini-oliebol al niet aan te slepen. Volgens Tom Commers van De Oliebollen Expert in Den Haag, die het internet over ging met zijn bijzondere en alcoholische baksel, wordt er zelfs voor omgereden. “Na zes ‘esmabollen’ kun je beter niet meer in de auto stappen.”

Esmabollen

Het is misschien wel de populairste cocktail van 2022: de espresso-martini, oftewel de esma. Doordat het in ieder geval de persoonlijke favoriet van Commers is, ontstond bij hem al snel het idee om het mixdrankje te verwerken in oliebol.

Commers verwerkt een beetje wodka en een scheutje koffielikeur in een creme die in het midden van de oliebol wordt uitgesmeerd. Daarnaast zit er ook bovenop de esmabol nog een klein pipetje met likeur.

Originele oliebollen

In 2020 begon Commers met het maken van oliebollen in de voetbalkantine van VV Wilhelmus. “Nu is het een stuk professioneler,” legt Commer uit. “Ik huur een eigen keuken aan de Westvlietweg. Eerder rolde ik 15.000 oliebollen met de hand. Dat gaat nu allemaal machinaal.”

Hij staat met zijn kraam aan de Vestaweg op de Binckhorst in Den Haag. Daarnaast bezorgt hij in de omgeving en in Amsterdam ook aan huis in tasjes met de tekst: ‘Vanavond ga ik lekker uit mijn bol’.

Met de jaarwisseling voor de deur heeft Commers flink wat wodka en koffielikeur ingeslagen om aan de enorme vraag naar de esmabollen te voldoen. “Zo’n veertigduizend oliebollen kan ik maken.” De espresso-martini-oliebol is niet de enige originele oliebol die in zijn kraam te vinden is. Commers maakt ook sinaasappel-limoncello-oliebollen met een vleugje goud en karamelzeezoutoliebollen. “En de discobol. Een ode aan kleurrijke personen,” aldus Commers.

Nieuwe ideeën

Commers hoeft het niet alleen te doen in de kraam. Voormalig nachtburgemeester van Den Haag, Sjoerd van Schuylenburch, beter bekend als dj Sunny Sjoerd, helpt hem met de verkoop. “De esma is de grootste hit. Verreweg de populairste oliebol die we maken,” zegt Schuylenburch.

Ondanks de drukke tijden bij zijn kraam aan het eind van het jaar zit Commers al vol ideeën over een nieuwe originele variant van de oliebol. “Mijn brein stopt nooit. Maar eerst de focus op deze jaarwisseling. Ik sta hele nachten achter de oven momenteel.”

Bron | De Telegraaf

Sanne van der LindenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden