null Beeld

Dit is de beste manier om kaas te bewaren

Jaarlijks eten wij Nederlanders zo’n twintig kilo kaas per persoon. Toch weten maar weinig mensen hoe je kaas nou het beste kunt bewaren.

We moeten onze titel als kaaskoppen natuurlijk wel eer aan doen, dus wel leggen je graag uit hoe je je kaas het langst lekker houdt.

Temperatuur

De meest voorkomende techniek is een plasticje om de kaas heen en hup de koelkast in. Zo moet het dus niet. Het is zelfs zo dat niet elke kaas geschikt is om thuis in de koelkast te bewaren. Alleen zachte en blauwe kazen horen thuis in de koelkast, het liefst op een temperatuur van 5 tot 8 graden Celsius. Heb je een harde kaas? Die blijft het langst goed bij een temperatuur tussen de 8 en 15 graden Celsius. Je kunt deze dus het beste in de schuur of bijkeuken opbergen.

Zin in een stukje kaas?

De bovenstaande temperaturen zijn het beste om de verschillende kazen het langst goed te houden. Echter is het voor de smaak van kaas het best om deze op kamertemperatuur te eten, dus tussen de 18 en 23 graden Celsius. Dus zin in een stukje kaas? Bedenk dat dan op tijd, want het is aan te raden om de kaas een uur voordat je ‘m eet alvast op temperatuur te laten komen.

Inpakken

Laat het plastic of huishoudfolie voortaan achterwege, dit zorgt er namelijk juist voor dat kaas sneller bederft. Het beste is om kaas met bakpapier in te wikkelen. Dit geeft de perfecte balans tussen vochtig en droog, waardoor je kaas minder snel zal schimmelen. Heb je een zachte blauwe kaas? Dan kun je het beste over het bakpapier nog een laagje aluminiumfolie wikkelen, zodat het gaat lekken en je het smeuïge vocht niet verliest.

Lees ook: Opmerkelijk: zorgt het eten van kaas voor een langer leven?

Koelkast herinrichten

Je moet wat voor de perfecte kaas overhebben; het beste plekje in de koelkast is namelijk de groentelade. Door de lichte en vochtige omgeving blijft de kaas langer goed en op smaak. Helaas moet je groenten dan wel verhuizen naar een andere plank, anders kunnen bacteriën zich makkelijk verspreiden.

Bewaren

Harde kazen kun je tot twee maanden bewaren. Mocht het toch gaan schimmelen, dan kun je dit het beste met minimaal 1 centimeter ruim wegsnijden. De rest van de kaas kun je dan volgens het Voedingscentrum gewoon nog eten. Je kunt kaas ook invriezen, alleen gaat de kwaliteit er dan wel op achteruit.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | ELLE, Voedingscentrum

Beeld | iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden