null Beeld

Dit gebeurt er als je (per ongeluk) 300 koppen koffie drinkt

Een beetje koffie is gezond. Maar wat gebeurt er als je per ongeluk de hoeveelheid cafeïne van driehónderd koppen koffie binnenkrijgt? Het overkwam twee studenten in Engeland. 

De twintigjarige studente Alex en haar medestudent Luke namen in 2015 vrijwillig deel aan een wetenschappelijk experiment op hun eigen universiteit, om te testen wat het effect van cafeïne is op sportprestaties. De bedoeling was, zo meldt de Daily Mail, dat ze 0,3 gram cafeïne toegediend zouden krijgen, vergelijkbaar met drie koppen koffie. Maar door een ongelukkige rekenfout kregen ze maar liefst honderd keer zoveel binnen: dertig gram cafeïne. Dit is het equivalent van driehonderd koppen koffie, twee- tot driemaal de dodelijke dosis!

Dagenlang in het ziekenhuis

De studenten werden binnen enkele minuten duizelig, konden niet meer scherp zien, begonnen te trillen en moesten overgeven. Ze werden meteen naar het ziekenhuis gebracht, waar ze dagenlang op de intensive care aan een dialyse-apparaat hebben gelegen om hun bloed te zuiveren. Alex viel in die periode twaalf kilo af, Luke tien kilo. Volgens de krant konden de twee hun studie daarna weer oppakken, maar hebben ze nog maandenlang last gehad van de bijwerkingen van de opwekkende stof.

Boete voor levensgevaarlijke fout

De Northumbria University in Newcastle, waar het experiment plaatsvond, is deze week door de rechter veroordeeld tot een boete van in totaal bijna vijf ton voor de levensgevaarlijke fout. Er zijn inmiddels maatregelen getroffen om dit soort blunders in de toekomst te voorkomen.

Dood door koffie?

Volgens de Amerikaanse rekentool caffeineinformer.com zou iemand van zeventig kilo zich 'al' met 97 of 98 koppen koffie letterlijk dood kunnen drinken. Zo veel drinkt natuurlijk niemand. In Nederland consumeren vrouwen gemiddeld vijf koppen per dag (400 milligram cafeïne), mannen iets meer. Omdat cafeïne in meer producten zit, krijgen we in totaal wel iets meer cafeïne binnen. De meeste mensen ondervinden daarvan echter geen problemen. Volgens de Gezondheidsraad is er zelfs sterk bewijs dat het drinken van drie tot vijf koppen (filter)koffie per dag de kant op diabetes, hartziekten en een beroerte verkleint. Veel meer wordt echter niet aanbevolen, vanwege de gevaren van cafeïne die er in koffie zit.

Wil je toch weten wat jouw dodelijke dosis cafeïne is? Bereken het hier >

Bron | Quest, Voedingscentrum, Gezondheidsraad, AD

Ook goed om te weten

Hoe gezond zijn koffiepads?

... en hoe zit het eigenlijk met automatenkoffie?

Dit is de beste manier om je koffiemok vast te houden (volgens wetenschappers)

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden