Margriet logo
Vrouw bewaart haar eten in de vriezer. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Déze voedingsmiddelen kun je beter niet bewaren in de vriezer

Heb je een drukke dag gehad en daarom even geen zin of tijd om te koken? Dan is daar je vriezer! Bevroren fruit, vlees, vis en kruiden: met onder andere deze voedingsmiddelen in je vriezer, is een lekkere maaltijd zo gemaakt. Toch moet je opletten welke voedingsmiddelen je er precies in bewaard, want niet elk product behoudt de gewenste kwaliteit.

We zetten deze vijf voedingsmiddelen voor je op een rij.

1. Zuivelproducten

Onder andere melk, room, yoghurt en kaas bewaren we in de koelkast en dat is niet zonder reden. Zeker niet als je deze producten nog wilt opwarmen! Wanneer je een warm gerecht maakt en de ingevroren zuivelproducten toevoegt, gaat het schiften en dat maakt je gerecht niet lekkerder. De koelkast blijft daarom de beste keus.

2. Groenten met veel water

Bepaalde groenten, zoals komkommer en sla, bevatten veel water. Wanneer je deze groenten invriest, is er principe niks aan de hand. Maar wanneer je ze er weer uithaalt en laat ontdooien, zul je het een en ander merken. De smaak, kleur en textuur van de groenten is waarschijnlijk aangetast in de diepvries door bepaalde enzymen (een soort eiwit) die in de groenten zitten. Kun je dan geen van deze groenten invriezen? Gelukkig zijn er ook groenten die veel water bevatten waarbij het wel kan, zoals spinazie. Het enige wat je daarvoor moet doen, is de spinazie blancheren voordat je het in je vriezer bewaart.

Hoe blancheer je groente? Je legt bijvoorbeeld de spinazie kort in kokend water. Vervolgens spoel je het meteen af met ijskoud water. Hierdoor wordt het kookproces onderbroken. Door het blancheren worden de enzymen in de groenten afgebroken die voor aantasting zorgen. Daarnaast zorgt het ijskoude water ervoor dat er geen vitamines uit de groenten verloren gaan. Blancheren is daarom de perfecte oplossing.

3. Eieren

Eieren in de vriezer bewaren is eigenlijk op geen enkele manier een goed idee. Wanneer je rauwe eieren invriest, kunnen ze gaan barsten doordat het de stevige structuur verliest. Gekookte eieren krijgen daarentegen een rubberige structuur. Kun je losse onderdelen van het ei dan wel invriezen? Wanneer je een recept maakt waarbij je maar één deel van het ei nodig hebt, lijkt het handig om het eiwit of eigeel los in te vriezen. Toch kun je dit ook beter niet doen. Wanneer je dit wel doet, gaat het zich uitzetten waardoor de kans op ontploffing groter is. Producten waarin eieren verwerkt zijn, zoals cake, kun je meestal wel invriezen.

4. Aardappelen

Wanneer je aardappelen kookt en ze vervolgens invriest, is er geen probleem. Je kunt gekookte aardappelen dan ook tot twaalf maanden na het koken bewaren. Daarna gaat de smaak erop achteruit. Een rauwe aardappel daarentegen kun je niet invriezen, omdat ze dan gaan kristalliseren waardoor ze minder goed verteerbaar worden. En daar zit je natuurlijk niet op te wachten.

5. Gekookte pasta of rijst

In principe kun je pasta en rijst in je vriezer bewaren, maar de kwaliteit wordt er niet beter van. In plaats daarvan kun je beter de pastasaus invriezen en de pasta of rijst op het moment zelf koken. Dit scheelt toch wat tijd en de kwaliteit gaat er niet op achteruit!

Bron | AD.nl, leukerecepten.nl

Sanne van De WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden