groenten niet in koelkast Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Deze groenten kun je beter niet in de koelkast bewaren

Zit de groentelade in jouw koelkast altijd bomvol? Dat kan wel iets minder. Je hoeft namelijk niet alle groentesoorten koud te bewaren. Sterker nog: deze groenten bederven veel sneller in de koelkast.

We zetten ze op een rij.

Tomaten

Oké, technisch gezien zijn tomaten fruit, al worden ze meestal als groente bestempeld. Tomaten bewaar je het best op een droge en koele plek, maar liever niet in de koelkast. Uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen blijkt dat tomaten hun smaak verliezen als je ze in de koelkast bewaart. Bovendien raakt het velletje om de tomaat beschadigd, waardoor hij sneller bederft.

Aardappelen

Aardappelen blijven het langst goed buiten de koelkast, op een droge, donkere en koele plek (tussen de 8 en 10 graden). Behalve dat ze in de koelkast sneller bederven, doet een koude omgeving ook weinig goeds voor de smaak. Het zetmeel wordt dan namelijk omgezet in suiker. Een te warme plek is ook niet goed, want dan kunnen uitlopers ontstaan. Stop ze niet in een dichte zak, maar in een open mand of een papieren of juten zak.

Uien

Ook voor uien geldt: bewaar op een donkere, koele en droge plek, bijvoorbeeld in de schuur of kelder. Op een vochtige plek, zoals in de koelkast, worden ze sneller zacht en gaan ze rotten. Een ui neemt het vocht namelijk op. Let op: bewaar uien niet naast aardappelen, want daardoor nemen de aardappelen de geur van ui over. Ook déze groenten- en fruitsoorten kun je beter niet naast elkaar bewaren.

Komkommer

Bij de meeste mensen belandt een komkommer in de koelkast, maar dat is eigenlijk niet de beste plek voor deze groente. Komkommers drogen hierdoor uit en de schil raakt beschadigd, waardoor ze sneller bederven. Kies liever voor een andere koele plek in huis, zoals de kelder of schuur. Tip: koop je een komkommer met folie eromheen? Laat dit zitten tot je hem gebruikt, dan gaat hij een week langer mee.

Winterpeen

Vanwege het vocht in een koelkast kun je een winterpeen beter op een andere plek bewaren. Het liefst op een koele en droge plek.

Pompoen

Op een donkere en koele plek (tussen de 10 en 15 graden) is een pompoen zo’n twee maanden houdbaar. Heb je de pompoen gesneden? Bewaar hem dan in een vershoudbakje of afgedekt met vershoudfolie. De pitten en zaadlijsten kun je het beste verwijderen, want die schimmelen sneller.

Zoete aardappelen

Groentesoorten die veel zetmeel bevatten, zoals zoete aardappelen en cassave, moeten niet in de koelkast. Op een te koude en vochtige plek bederven ze sneller. Leg ze liever op een donkere en luchtige plek, in een bak of een mand.

Paprika

Zolang een paprika niet gesneden is, mag je hem gewoon bewaren op kamertemperatuur. Leg een paprika liever niet naast fruit of tomaten, want het stofje ethyleen dat bananen, peren, appels en tomaten uitscheiden, geeft hem een bittere smaak.

Aubergine en courgette

Aubergines en courgettes bewaar je net als de paprika: op een droge plek, maar niet in de buurt van fruit en tomaten. Eenmaal gesneden, mogen ze uiteraard wel in de koelkast.

Bron | BNNVARA, Voedingscentrum, Martha Stewart

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden