Productie & bewerking: Colette Beyne.  Beeld Stockfood/BeeldigBeeld.
Beeld Stockfood/BeeldigBeeld.

PREMIUM

Deze eenpansgerechten smaken naar vakantie

Het geheim van die heerlijk geurende gerechten uit de keukens van restaurantjes op je vakantiebestemming zit hem vaak in het gebruik van superverse ingrediënten én het stoven van alles in één pan. Zo waan je je ook thuis al een beetje op vakantie.

Alle recepten zijn voor 4 personen

null Beeld

Recept: Goulash met venkel

De échte goulash eet je natuurlijk in Hongarije. Je kunt hem pikant of mild maken. Door de toevoeging van venkel is hij lekker fris.

  • 2 el milde olijfolie
  • 1 kg rib- of sucadelappen, in blokken
  • versgemalen peper, zout
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 2 tl paprikapoeder
  • 3 el tomatenpuree
  • 1 l runderbouillon
  • 3 uien, gesnipperd
  • 4 tomaten, in blokjes
  • 2 rode paprika’s, in reepjes
  • 1 gele paprika, in reepjes
  • 2 venkelknollen, klein gesneden
  • 1 el fijngesneden peterselie
  • 1 el fijngesneden dille

Verhit de olie en braad hierin het vlees in gedeelten rondom aan. Bestrooi met peper en zout naar smaak. Doe al het vlees terug in de pan, zet de pit op middelhoog vuur en roer beide soorten paprikapoeder en tomatenpuree erdoor. Blus af met de bouillon, zet de pit laag en laat met het deksel op de pan ± 1 uur zachtjes koken. Voeg dan alle groenten toe en laat nog ± 1 uur verder garen. Neem het deksel van de pan en laat nog ± 30-60 min. zachtjes koken of tot het vlees gaar en de saus ingekookt is. Breng de goulash op smaak en bestrooi met de kruiden. Lekker met een baguette.

Bereidingstijd: ± 3 uur + 10 min.

null Beeld

Recept: Pangasiuspannetje met bosui-peterselietoast

Ieder zijn eigen vispannetje van pangasiusfilet met oosterse smaak-makers. Lekker met de pittige toast met bosui en peterselie.

  • 1 el arachide- of zonnebloemolie
  • 1 tl rode currypasta
  • 2 gele paprika’s, in reepjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 rode peper, zaadlijsten verwijderd, in ringetjes
  • 300 ml kokosmelk
  • 2 limoenen
  • ± 1 el Thaise vissaus
  • versgemalen peper, zout
  • ½ stokbrood, gesneden
  • 1-2 el extra vergine olijfolie
  • 1 bosui, fijngehakt
  • 2 el fijngesneden platte peterselie
  • 400 g pangasiusfilet zonder huid, in repen
  • 2 el fijn-gesneden korianderblad

Verhit de arachideolie en bak de currypasta hierin 1-2 min. Schep er dan de paprika, ui, knoflook en rode peper door en bak nog 2 min. omscheppend. Blus af met kokosmelk en laat 2-3 min. inkoken. Pers intussen 1 limoen uit en snijd de andere in parten. Breng de saus op smaak met limoensap, vissaus, peper en zout en houd warm. Bestrijk het brood met olijfolie en rooster het. Bestrooi met de bosui en de peterselie. Leg de vis ± 4 min. in de hete saus of tot deze gaar is. Verdeel over kommen en garneer met de koriander en de limoenparten. Geef de toast erbij.

Bereidingstijd: ± 35 min.

null Beeld

Recept: Tajine met merguez

Tajine is zowel de naam van dit Marokkaanse gerecht met merguez als van de schaal waar je hem in maakt. In een ovenschaal lukt hij trouwens ook prima.

  • 150 g aubergine, in dikke plakken
  • versgemalen peper, zout
  • 2 uien, gesnipperd
  • 4 tenen knoflook, in plakjes
  • 1 blik of pot kikkererwten (inh. ± 400 g), uitgelekt
  • 800 g tomaten, in blokjes
  • 1 tl ras el hanout
  • ½ tl piment d’Espelette
  • 3 el milde olijfolie + 1 extra
  • 4 merguezworstjes
  • paar takjes munt

Extra nodig: tajine of ovenschaal

Bestrooi de aubergine met zout en laat 20 min. intrekken. Verwarm intussen de oven op 180 °C (boven- en onderwarmte). Schep de aubergine om met de rest van de ingrediënten, op de worstjes en munt na, door elkaar in de tajine en bak ± 30 min. in het midden van de oven. Verhit dan de extra olie en braad hierin de worstjes rondom bruin. Leg ze in de ovenschaal en bak nog ± 15 min. of tot de merguez gaar zijn. Garneer met de munt. Lekker met Marokkaans of Turks brood.

Bereidingstijd: ± 10 min. + ± 45 min. oventijd + 20 min. wachttijd aubergine

null Beeld

Recept: Gehakballetjes in tomaten-olijvensaus

Gehaktballetjes in tomatensaus met Kalamata’s doen je meteen denken aan: Griekenland!

  • 35 g amandelen, droog geroosterd en grof gehakt
  • 1-2 el fijngesneden platte peterselie

Voor de gehaktballetjes

  • 1 oudbakken broodje of 2 boterhammen
  • 600 g gemengd gehakt
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • 2 el mosterd
  • 1 tl ras el hanout
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • versgemalen peper, zout
  • milde olijfolie voor de tomatensaus
  • 1 gele ui, gesnipperd
  • 1 el tomatenpuree
  • 50 ml droge witte wijn
  • bruine suiker
  • 4 tomaten, in blokjes
  • 1 blik tomatenblokjes (inh. ± 400 g)
  • 120 g ontpitte Kalamata-olijven

Week voor de gehaktballetjes het brood in lauwwarm water, knijp uit en snijd fijn. Meng het brood door het gehakt, samen met de rode ui, de helft van de knoflook, de mosterd en de specerijen. Breng stevig op smaak met peper en zout. Rol balletjes van het gehakt en braad deze rondom aan in een scheut olie. Zet opzij. Verhit wat olie in een tweede pan en bak hierin voor de tomatensaus de rest van de knoflook en de gele ui. Roer de tomatenpuree erdoor, blus af met de wijn en roer de suiker erdoor. Voeg alle tomaten en de olijven toe en laat op lage pit ± 10 min. zachtjes koken. Schep de gehaktballetjes erdoor en warm 5 min. mee. Bestrooi met de amandelen en de peterselie. Lekker met (zuur)desembrood.

Bereidingstijd: ± 40 min

null Beeld

Recept: Kip stroganoff met knoflookbrood

Oorspronkelijk wordt dit gerecht met rundvlees gemaakt. In de zomer is deze lichtere versie met kip een goed idee. Het knoflookbrood dat je erbij serveert, maak je zelf.

Voor de kip stroganoff

  • 2 el arachide- of zonnebloem-olie
  • 500 g kipfilet, in reepjes
  • 2 rode uien, in reepjes
  • 250 g kleine champignons, in plakken
  • 4 rode paprika’s, zaadlijsten verwijderd, in repen
  • 2 el tomatenpuree
  • 2 el bruine basterdsuiker
  • 1 tl paprikapoeder
  • 2 tl wittewijnazijn
  • 150 ml droge witte wijn
  • 150 ml zure room
  • 50 ml slagroom
  • versgemalen peper, zout
  • ½ bosje dille, fijngehakt

Voor het knoflookbrood

  • 3 tenen knoflook, geperst
  • 100 g boter
  • 1 afbak-baguette

Vermeng voor het knoflookbrood de knoflook met de boter. Snijd het brood in plakken, maar niet helemaal door. Verdeel de knoflookboter over de inkepingen. Verwarm de oven voor op 180 °C (hete lucht). Verhit voor de kip Stroganoff de olie en bak hierin de kipreepjes in gedeelten aan. Schep uit de pan en zet opzij. Bak in dezelfde pan de ui, de champignons en de paprika 3-4 min. omscheppend. Roer de tomatenpuree erdoor en bak 1 min. mee, bestrooi met de suiker en het paprikapoeder en blus af met de azijn en de wijn. Laat op lage pit 10 min. met het deksel op de pan zachtjes koken. Roer er dan de zure room en de slagroom door en laat iets inkoken. Bak intussen het knoflookbrood ± 10 min. in de oven. Roer de kipreepjes erdoor, warm goed door en breng op smaak met peper en zout. Bestrooi met de dille. Serveer het warme brood erbij. Lekker met een komkommersalade.

Bereidingstijd: ± 30 min. + ± 10 min. oventijd

Colette BeyneStockfood/BeeldigBeeld.
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden