null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Deze dingen moet je weten als je zelf paddenstoelen wilt gaan plukken (en eten)

Het is officieel herfst, de ideale tijd om lekker het bos in te trekken voor een stevige wandeling. Bovendien is oktober ook nog eens de ideale maand om paddenstoelen te plukken.

Toch is het raadzaam om je eerst goed te laten informeren voordat je hier zelf mee aan de slag gaat. Er kleven namelijk nogal wat haken en ogen aan.

Giftig

Alleen dit jaar zijn er namelijk al negen Nederlanders ziek geworden door het eten van een giftige paddenstoel. In ons land vind je zo’n 5000 paddenstoelen, maar daarvan is slechts een heel klein deel eetbaar. Tien ervan zijn zó giftig dat ze zelfs dodelijk kunnen zijn. Wanneer je zelf van plan bent om paddenstoelen te gaan plukken, is het dus belangrijk om vooraf een aantal zaken in acht te nemen. Zo is een goede voorbereiding heel belangrijk.

Paddenstoelen plukken

"Het is af te raden om zomaar het bos in te gaan om wilde paddenstoelen te plukken. Je moet vooraf weten welke eetbare paddenstoelen je wilt verzamelen", vertelt professioneel wildplukker Edwin Florès aan NU.nl. Je kunt hiervoor een veldgids aanschaffen met foto’s en omschrijvingen van alle soorten paddenstoelen. "Als beginner heb je in ieder geval twee veldgidsen nodig om goed te leren determineren", raadt hij aan. "Je moet wegwijs worden gemaakt in hoe je een veldgids moet lezen."

Focus op één soort

Wanneer je je helemaal hebt verdiept in de verschillende soorten paddenstoelen, is het volgens Florès verstandig om je tijdens het plukken te richten op één soort. "Bij voorkeur een eetbare paddenstoel die niet of nauwelijks een giftige lookalike heeft, zoals het eekhoorntjesbrood. Deze is bijna niet te verwarren met andere paddenstoelen, dus een uitstekende paddenstoel om mee te starten." Toch raadt de expert aan om deze na het plukken niet gelijk in je mond te stoppen. "Het is belangrijk om de paddenstoel vervolgens nog eens uitgebreid te determineren met behulp van een veldgids."

Lees ook

Welke paddenstoelen zijn het gezondst?

Gezond verstand

Daarnaast is het uiteraard belangrijk om je gezonde verstand te gebruiken. Wanneer je twijfelt, kun je de paddenstoel maar beter laten staan. Na het eten van een giftige paddenstoel krijg je meestal eerst last van braken en diarree. Daarna kan er schade aan de lever ontstaan, wat kan leiden tot een (soms dodelijk) leverfalen.

Bron | NU.nl

Beeld |iSTock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden