Airfryer in keuken Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Deze 6 onverwachte dingen kun je óók bakken in je airfryer

Dat je in je airfryer gezondere vetvrije recepten kunt maken dan in een frituurpan is inmiddels wel bekend, maar naast diepvriesbitterballen en afbakbroodjes zijn er nog veel meer dingen te bereiden in de airfryer. Zes tips voor de airfryer die je misschien nog niet kende!

Verse koekjes

Misschien wist je al dat je cupcakes en cheesecake kunt maken in je airfryer, maar je kunt je airfryer ook heel goed gebruiken om koekjes voor jezelf te bakken. Geen gedoe met het voorverwarmen van de oven en snel versgebakken koekjes op tafel. Vries je koekjesdeeg in en haal vervolgens uit de vriezer wat je wil gaan bakken. Veel koekjes kun je namelijk het beste bakken als het deeg nog koud is.

Vis

Niet alleen vlees, maar ook vis of schaaldieren zijn klaar te maken in een airfryer. Marineer een moot zalm of een lekker stukje kabeljauw voor extra smaak en een krokant korstje en leg deze vervolgens in de airfryer. Vooral gepaneerde vis wordt lekker knapperig in de heteluchtfriteuse, maar garnalen, langoustines of andere schaaldieren kunnen er net zo goed in worden bereid.

Kruiden en vruchten drogen

Als je airfryer een droogstand heeft kun je er ook vruchten en kruiden in drogen. Dit gaat veel sneller dan in de oven, dus scheelt je ook nog eens stroom. De meest geschikte kruiden zijn munt, oregano, tijm, lavendel, salie, kamille bloemen en dragon. Bij fruit kun je denken aan appels, peren, pruimen, bananen, en frambozen. Als je de optie hebt voor dehydratie, is dit nog beter. Dan wordt er extra vocht uit de vruchten en kruiden gehaald zodat ze langer houdbaar blijven.

Of je kruiden nu als ingrediënt gebruikt voor een maaltijd uit je airfryer, of om te drogen: let op dat alle droge, fijne kruiden alleen maar rond zullen vliegen door de lucht die circuleert door de airfryer, dus zorg ervoor dat je fijne kruiden mengt met olie voor je het toevoegt aan het gerecht.

Oliebollen

Ken je dat? Je hebt oliebollen gekocht, maar ze gaan niet in een keer op. Weggooien is zonde, maar zelfs voor het opwarmen van oliebollen is de airfryer geschikt. Ook kun je er zelf oliebollen in bakken. Je maakt ze met speciaal deeg voor de airfryer en sprayt ze vervolgens in met een beetje olie. Zo zijn ze ook nog eens een stuk gezonder!

Groenten

De meeste groenten zijn heel gemakkelijk klaar te maken in je airfryer, zoals bloemkool, bietjes en broccoli. Als je een grillpan hebt die bij de airfryer hoort, kun je groenten zoals bijvoorbeeld aubergine, courgette, wortel, pompoenen paprika lekker grillen door ze in grote stukken te snijden en ze te besprenkelen met olie en wat kruiden.

Olie is je beste vriend

Een airfryer gebruiken is weliswaar gezonder, omdat je geen boter gebruikt, maar dat betekent niet dat je helemaal geen bakproducten hoeft te gebruiken.

Voor de meeste recepten heb je wel iets van olie nodig, dat maakt je eten knapperig. Hussel wat olie door je gerecht voordat je het in de airfryer stopt en het komt er lekkerder uit!

Sanne van der LindenGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden