Margriet logo
Déze 5 dingen kun je beter niet doen met olijfolie Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Déze 5 dingen kun je beter niet doen met olijfolie

Iedereen heeft wel een fles olijfolie op het aanrecht staan. En omdat het zo’n onmisbaar product is, gebruiken we het vaak zonder erover na te denken. Déze fouten liggen dan op de loer.

We zetten het op een rij: deze dingen kun je beter laten.

1. Gebruiken na de houdbaarheidsdatum

Je staat er misschien niet zo bij stil, maar ook olijfolie heeft een houdbaarheidsdatum. Je kunt een geopende fles olijfolie ongeveer één jaar bewaren. Daarna verandert de smaak en gaat de kwaliteit achteruit. Goed om te weten: als de olie ranzig is, zuur ruikt of donkergekleurd is kun je ‘m beter weggooien.

2. Op de verkeerde plek bewaren

Door olijfolie op de juiste plek te bewaren, blijft de kwaliteit langer goed. Bewaar olijfolie in de verpakking of in een goed afgesloten fles op een donkere en koele plek, maar liever niet in de koelkast.

3. Laten verbranden in de pan

Elke soort olie heeft een ander rookpunt, dat is de temperatuur waarop oliën en vetten beginnen te ontbinden. Het gevolg? De olijfolie kan roken en verbranden. Het rookpunt van olijfolie ligt tussen de 160 en 240 graden, afhankelijk van de soort die je gebruikt. Met olijfolie kun je prima bakken en braden, maar frituren is over het algemeen een minder goed idee.

Lees ook:
Geen olijfolie in huis? Dít zijn de beste vervangers

4. Beoordelen op de kleur

Hoe groener de kleur van olijfolie, hoe beter de kwaliteit, wordt weleens gezegd. Maar de kleur heeft niet zoveel te maken met de smaak. De kleur is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de plek waar de olijven groeien.

5. Alleen in de keuken gebruiken

Olijfolie is natuurlijk onmisbaar in de keuken, maar je kunt het product ook gebruiken voor het schoonmaken van leren stoelen, een gietijzeren pan of hout. Nóg een reden om altijd een fles olijfolie in huis te hebben.

Bron | Real Simple
Beeld | Getty Images

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden