Déze 13 voedingsmiddelen zou je altijd in de kast moeten hebben staan
Tijd om boodschappen te doen? Haal dan niet alleen de ingrediënten die je voor één maaltijd nodig hebt, maar scoor gelijk een paar goede basics. Er zijn namelijk een paar voedingsmiddelen die eigenlijk altijd in huis zou moeten hebben, zodat je altijd een voedzame maaltijd kunt klaar maken.
13 voedingsmiddelen die altijd in huis zou moeten hebben
Of het nou om de voorraadkast of de koelkast (of vriezer) gaat: er zijn een paar producten die altijd goed zijn om in de kast te hebben staan, die relatief lang goed blijven en waardoor je altijd een voedzame maaltijd kunt voorschotelen. Dat zijn de volgende:
1. Graanproducten
Van quinoa en bulgur tot bruine rijst: het is altijd goed om een voorraad aan graanproducten in huis te hebben die lang houdbaar zijn. Dit soort producten zijn een bron van vezels en micronutriënten, zoals magnesium en B-vitamines, waardoor ze heel gezond zijn. Veel graanproducten kunnen maanden tot jaren goed blijven als je ze op kamertemperatuur bewaart.
2. Gedroogde en ingeblikte bonen en linzen
Ook bonen en linzen zijn hele voedzame voedingsmiddelen die je eigenlijk altijd in huis zou moeten hebben. Dit soort producten zijn gedroogd en ingeblikt heel lang houdbaar, waardoor je best een flinke voorraad kunt inkopen. Verder zijn ze hartstikke gezond, doordat ze vol vezels, ijzer, magnesium en B-vitamines zitten.
3. Knoflook en ui
In je standaard kookuitrusting mogen knoflook en uien uiteraard niet ontbreken. Dit kun je eigenlijk bijna in elk gerecht wel goed gebruiken. Zorg dus altijd dat je een voorraadje in huis hebt. Knoflook en ui kun je ongeveer twee maanden bewaren in de keukenkast of op de fruitschaal.
4. Noten en zaden
Noten en zaden zitten vol gezonde vetten, eiwitten, vezels, vitamines en mineralen. Handig om dit dus altijd in huis te hebben. Het hangt een beetje af van het soort, maar veel noten en zaden zijn maandenlang houdbaar in de voorraadkast.
5. Bevroren groenten en fruit
Vers groenten en fruit is natuurlijk heerlijk, maar je kunt voor de zekerheid ook altijd een voorraadje bevroren groenten en fruit inslaan. Zo heb je altijd ingrediënten achter de hand om een maaltijd te maken. Daarnaast zijn diepgevroren fruit en groenten qua voedingswaarde vaak vergelijkbaar met verse producten.
Wil je toch liever verse groenten en fruit gebruiken? Kies dan voor producten die relatief lang meegaan, zoals zoete aardappel, bietjes, wortels, pompoen, citrusvruchten en appels.
6. Gefermenteerd eten
Hoewel fermenteren – oftewel het gecontroleerd laten rotten van je eten – misschien niet zo smakelijk klinkt, is gefermenteerd eten wel heel gezond. Bij het fermentatieproces komen namelijk goede darmbacteriën vrij, ook wel probiotica genoemd, die kunnen bijdragen aan de balans van je darmflora. Ze breken bijvoorbeeld slechte stoffen zoals suikers af. Het is daarom goed om gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals augurken, kimchi of zuurkool in de kast te hebben om een maaltijd nog gezonder te maken. Dit soort producten kun je maanden tot jaren op kamertemperatuur bewaren.
Lees ook: Zó kun je zelf gemakkelijk gefermenteerde producten maken
7. Honing en/of ahornsiroop
Zowel rauwe honing als ahornsiroop bevatten antioxidanten, waardoor het handig is om dit soort zoete voedingsmiddelen altijd in huis te hebben voor baksels of om extra smaak aan een gerecht te geven.
8. Vetten om te koken
Gezonde vetten zoals kokosolie en olijfolie kun je relatief lang goed houden, waardoor het altijd verstandig is om een voorraadje in te slaan. Daarnaast geven dit soort oliën extra smaak aan je gerechten.
9. Gedroogde kruiden en specerijen
Om elke geïmproviseerde maaltijd extra smaakvol en speciaal te maken, is het handig om altijd een voorraad specerijen en gedroogde kruiden in huis te hebben. Dit kun je vaak heel lang bewaren en naast dat het je gerechten extra smaak geeft, hebben veel verschillende kruiden en specerijen allerlei gezondheidsvoordelen, waardoor je maaltijden nog gezonder worden.
10. Bevroren vis, vlees en gevogelte
Verse vis, vlees en gevogelte zijn zeer bederfelijk, maar bevroren varianten gaan vaak een stuk langer mee (mits je ze bevroren houdt tot je ze wil eten). In de de vriezer kan vis tot wel 5 maanden goed blijven en vers ingevroren kip en vlees soms tot wel 1 jaar. Houd hierbij uiteraard wel altijd de houdbaarheidsdatum en het bewaaradvies op de verpakking aan.
11. Eieren
Hoewel eieren vaak als snel bederfelijk worden gezien, kun je ze in de koelkast volgens het Voedingscentrum rauw tot wel 4 weken bewaren en in de vriezer 3 maanden. Daarom is het altijd handig om een doosje eieren in huis te hebben. Dit is niet alleen een veelzijdig product, maar zit ook nog een vol gezonde voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamines en mineralen.
12. Appelciderazijn
Appelciderazijn is niet alleen handig om altijd in de kast te hebben als voedingsmiddel, ook voor het schoonmaken kun je dit namelijk gebruiken. Zo is het naast een smaakmaker in een saus, dressing of baksel ook een goede allesreiniger.
13. Yoghurt
Als laatste is het altijd handig om yoghurt in huis te hebben. Dit kun je gebruiken om bijvoorbeeld je ontbijtgranen mee te eten, maar je kunt hier ook een sausje van maken of het toevoegen aan een gerecht om het romiger te maken. In vergelijking met de bovenstaande producten is yoghurt alleen wel iets minder lang houdbaar. Dit kun je namelijk maximaal 7 dagen in de koelkast bewaren. Soms kun je yoghurt ook nog na de houdbaarheidsdatum eten, maar als het waterig is, zuur ruikt, brokken heeft of bitter smaakt, is het tijd om je yoghurt weg te gooien.
Bron | Healthline, Voedingscentrum
Beeld | Getty Images