De perfecte biefstuk bakken: zo doe je dat!
Goudbruin van buiten en mooi rosé van binnen: het bakken van een biefstukje is een nauwkeurig klusje. Maar met deze tips kan het bijna niet misgaan. In zes stappen bak je de perfecte biefstuk.
Stap 1: gebruik het juiste vlees
Biefstuk is de naam voor een steak van rundvlees. Hoewel je volgens deze handige uitleg maar liefst 33 soorten biefstuk uit één koe kunt halen, zou tournedos of ossenhaas de malste biefstuk zijn. Dat is meteen ook het duurste stukje, een prima alternatief is (kogel)biefstuk.
Stap 2: laat biefstuk op kamertemperatuur komen
Haal het vlees voordat je het wilt bakken uit de koelkast en laat het een halfuurtje op kamertemperatuur komen. Als het vlees te koud de pan ingaat, wordt de buitenkant namelijk wel gaar en de binnenkant niet. Volgens Slagerij Spoelder gaat je biefstuk daardoor smoren in plaats van bakken. Omdat er geen bruin en beschermend laagje op je biefstuk ontstaat, droogt je biefstuk sneller uit. En dat wil je nou juist niet. Zorg daarnaast ook dat je het vlees droogdept.
Stap 3: kruiden
Kruid de biefstuk met grof zeezout, dit is niet alleen lekkerder voor het vlees, hiervan wordt ook de jus nog smaakvoller. Doe dit vlak voordat je het gaat bakken, want het zout trekt het vocht uit het vlees. Peper en andere kruiden komen pas achteraf of aan het einde van het bakken, omdat dit anders verbrandt. Je kan een eigen kruidenmengsel maken van zout en peper en andere kruiden, zoals gedroogde oregano, tijm, paprikapoeder, en knoflook, en daar het vlees mee bestrooien. Ook kruidenolie met basilicum, oregano en tijm is erg lekker.
Stap 4: bakken en braden
Bak de biefstuk in een koekenpan of grillpan.
In de koekenpan
Verhit een koekenpan op hoog vuur en zet het lager zodra het goed heet is. Voeg er daarna een klontje boter bij (roomboter of margarine) en wacht tot de boter verkleurt. Voeg bij de boter ook wat olie toe. De combinatie van olie en roomboter geeft de biefstuk een rijke botersmaak, en de olie verhoogt de temperatuur van het vlees, volgens de Keurslager. Daarna leg je de biefstukjes in de pan.
In de grillpan:
Slagerij Spoelder tipt het gebruik van de grillpan. Als je die pan gebruikt, krijgt je stukje vlees volgens hen niet alleen die mooie grillruitjes, de buitenkant schroeit ook eerder dicht waardoor het vlees lekker sappig blijft. Als je trouwens naar de grillpan grijpt, kun je het beste het vlees met wat olie inkwasten. Geef je namelijk de pan het vet, dan zou het tussen de ribbeltjes in de pan blijven liggen en bestaat de kans op walmen. Verhit de pan, laat het biefstukje één minuut rondom bruin worden en braad het daarna ongeveer drie minuten voor een medium gebakken steak.
Prik trouwens nooit met een vork in het vlees, dan prik je ’m ‘lek’.
Gebruik de juiste baktijden
Rare: dichtschroeien is voldoende
Licht doorbakken of medium-rare: 1 à 2 minuten per kant
Half doorbakken of medium: 2 à 3 minuten per kant
Doorbakken of well done 3 à 4 minuten per kant
Deze tijden zijn exclusief het dichtschroeien van het vlees.
Om preciezer te kunnen weten of het vlees jouw gewenste bereidingswijze is, kun je ook de temperatuur met een kernthermometer controleren. Bij 45 graden is het rare, bij 55 graden is het medium en bij 65 graden is het well done, volgens Koken met kennis.
Stap 5: tijd voor een rustmomentje
Haal het vlees uit de pan en vouw het in aluminiumfolie of leg het op een bordje onder de folie. Zorg dat de stoom wel nog uit de folie kan ontsnappen. Het rusten zorgt ervoor dat de sappen goed in het vlees trekken en zich verdelen en het vlees nog malser wordt.
Stap 6: serveren!
Tijd om te eten! Nadat de biefstuk drie tot vijf minuten heeft gerust, is het klaar om geserveerd te worden.
Eet smakelijk!