MT52 M52 culi Beeld Maarten van der Wal. Productie: Colette Beyne.
Beeld Maarten van der Wal. Productie: Colette Beyne.

PREMIUM

De mooiste (én lekkerste!) kerstkransen voor op tafel

Dit jaar hangen we ’m niet alleen aan de deur en in de boom. Op tafel doet de krans het ook heel goed, want welk gerecht je in deze vorm ook opdient: het is perfect om samen te delen.

MT52 M52 culi Beeld
MT52 M52 culi Beeld

Recept: koeksterrenkrans

(1 krans)

Bijna te mooi om op te eten, deze krans vol prachtige kerstkoekjes. Na het bakken versier je ze met fondant, kokosbrood, glazuur, parels en spikkels. Lekker met geurige kerstthee.

Voor de koekjes:

  • 30 g boter, op kamertemperatuur
  • 175 g suiker
  • 1 ei
  • merg van 1 vanillestokje
  • 280 g bloem + extra om te bestuiven
  • mespunt bakpoeder
  • 1-2 tl smaakmaker naar keuze: gemberpoeder, koek-, of speculaaskruiden

Voor de versiering:

  • witte fondant
  • diverse versierspikkels en/of -parels
  • roze kokosbrood (bosvruchtensmaak)
  • 50 g poedersuiker

Extra nodig: diverse soorten uitsteekvormpjes in ster- of sneeuwvlokvorm

Verwarm de oven voor op 200 °C. Doe de boter en de suiker in een kom en meng met een mixer minimaal 5 min. Voeg dan het ei en het vanillemerg toe. Meng de bloem met het bakpoeder en de smaakmaker naar keuze. Meng het droge mengsel beetje voor beetje door het deeg en vorm tot een deegbal. Wikkel het deeg in vershoudfolie en leg het ± 30 min. in de koelkast. Bestuif het werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot een dunne lap. Snijd eerst een zo groot mogelijke krans uit het deeg: dit wordt de basis. Leg hem op een met bakpapier beklede bakplaat. Steek uit de rest van het deeg sterren of sneeuwvlokken in verschillende groottes en leg ze op een tweede met bakpapier beklede bakplaat. Bak eerst de krans in ± 10 min. goudbruin. Neem uit de oven. Bak daarna in 7-8 min. de koekjes goudbruin. Laat krans en koekjes helemaal afkoelen en versier dan de koekjes met fondant, kokosbrood en spikkels en/of parels. Plak het fondant met een beetje water op de koekjes vast. Roer van de poedersuiker met 1 tl water een glad, glanzend glazuur en doe over in een van bakpapier gevouwen spuitzakje. Knip er een klein puntje af en versier de koekjes ermee. Zet ook de rest van de decoratie ermee vast en zet er daarna de koekjes mee vast op de krans.

Bereidingstijd: ± 1 uur + ± 30 min. rusttijd + ± 18 min. oventijd + afkoelen

MT52 M52 culi Beeld
MT52 M52 culi Beeld

Recept: borrelspiesjeskrans

(24-30 spiesjes)

Lekker bijpraten terwijl je nog een spiesje pakt. Er zijn er genoeg. Je kunt kiezen uit spiesjes met vleeswaren, olijven, mozzarella en basilicum met roomkaas-bietendip of met zoete chiligarnalen, gemarineerde courgette, mango en munt met hummus met een topping van mangopuree en zoete chilisaus.

Voor de vleesspiesjes:

  • blaadjes van 2 bosjes basilicum
  • 100 g spianata
  • 100 g gegrilde ham, plakjes in de lengte doorgesneden
  • 100 g pastrami
  • 250 g kerstomaatjes in diverse kleuren
  • 1 bakje mini mozzarella
  • 1 bakje gevulde rode peper met geitenkaas
  • bakje olijven

Voor de bieten-roomkaasdip:

  • 150 g roomkaas
  • 4-5 el sap van gekookte bietjes
  • versgemalen peper

Voor de garnalenspiesjes:

  • sap van 1 citroen
  • 4 el extra vergine olijfolie
  • 1 knoflookteen, geperst
  • 2 dunne courgettes
  • 1 el milde olijfolie
  • 2 bakjes cocktailgarnalen
  • 3 el zoete chilisaus + extra voor de dip
  • 1 doosje mangoblokjes (diepvries, ontdooid)
  • 1 bosje munt
  • 1 bakje hummus

Extra nodig: middellange prikkers

Breng voor de dip de roomkaas op smaak met peper en marmer het bietensap erdoor. Schep in een kom. Rijg voor de vleesspiesjes om en om 2 basilicumblaadjes, een harmonica plakje vlees, tomaatje, nog een plakje vlees van een andere soort, bolletje mozzarella of gevulde rode peper, basilicumblaadjes en een olijf aan prikkers tot alle ingrediënten op zijn. Meng voor de garnalenspiesjes het citroensap met de extra vergine olijfolie en de knoflook. Schaaf dunne slierten van de courgettes en besprenkel ze met de citroenolijfolie. Laat een halfuurtje staan om te ‘garen’ en laat daarna uitlekken in een vergiet. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak hierin de garnalen omscheppend. Roer de chilisaus erdoor. Laat uitlekken en afkoelen. Rijg om en om een harmonica courgettesliert, een garnaal, een mangoblokje, een muntblaadje en een garnaal aan prikkers tot alle ingrediënten op zijn. Pureer de overgebleven mangoblokjes tot een puree voor de dip. Schep de hummus in een kom en top met de mangopuree en chilisaus naar smaak. Leg de spiesjes in een kransvorm en geef de dips erbij.

Bereidingstijd: ± 40 min.

MT52 M52 culi Beeld
MT52 M52 culi Beeld

Recept: dessertkrans van soezen met sinaasappelroom en gekonfijte sinaasappel

(1 krans met ± 36 soesjes)

Laat iedereen alvast ruimte vrijhouden voor zo’n heerlijk soesje, of twee, gevuld met sinaasappelroom en de garnering van gekonfijte sinaasappelreepjes, trosjes in witte chocolade gedoopte rode bessen en witte chocoladedrops.

Voor het soezendeeg:

  • 100 ml water
  • 100 ml melk
  • 100 g boter
  • 100 g bloem, gezeefd
  • snuf zout
  • 200 g ei (± 4 stuks)

Voor de gekonfijte sinaasappelreepjes:

  • 1-2 biologische sinaasappels
  • snuf zout
  • 100 g suiker

Voor de vulling

  • 200 g sinaasappelmarmelade
  • 250 g mascarpone, op kamertemperatuur
  • 1 zakje klopfix
  • 250 ml slagroom
  • 4-5 el suiker

Voor de versiering:

  • 4 takjes rode bessen, in minitrosjes
  • 300 g witte chocoladedrops
  • gouden chocoladebolletjes
  • 1 bakje honing cress of blaadjes munt
  • poedersuiker

Bak de soesjes een dag van tevoren. Verwarm de oven voor op 180/190 °C. Breng het water, de melk en de boter in een steelpan aan de kook. Neem de pan van de pit en voeg direct de bloem en het zout toe. Roer goed. Plaats de pan terug op de pit en laat het beslag gaar worden terwijl je blijft roeren. Roer tot er een lichte vetfilm op de bodem van de pan achterblijft. Doe het beslag over in een mengkom en klop/roer met een spatel eerst de ergste hitte van het beslag af. Klop vervolgens een voor een de eieren door het beslag. Voeg het volgende ei pas toe als het eerste ei volledig opgenomen is. Het is goed als het met stukken van de lepel valt. Doe het beslag in een spuitzak. Bekleed een bakplaat met bakpapier en spuit gelijke toefjes met tussenruimte op de bakplaat. Bak de soezen in ± 20 min. goudbruin en gaar en laat ze afkoelen. Snijd de soesjes pas vlak voor het vullen gedeeltelijk open.

Begin minimaal 24 uur van tevoren met het konfijten van de sinaasappelschil. Snijd daarvoor de schil van de sinaasappel en schraap zo veel mogelijk wit uit de binnenkant van de schil. Snijd of knip de schil in reepjes. Verhit een pannetje met een laagje water en het zout en kook hierin de reepjes ± 1 minuut, giet af. Breng de suiker en 100 ml water aan de kook tot alle suiker is opgelost. Voeg de sinaasappelreepjes toe en laat op laag vuur ± 20 min. koken. Zet het vuur uit en laat de reepjes een nacht in de suiker-stroop staan. Verhit nogmaals en neem dan de reepjes uit de suikerstroop en leg te drogen op bakpapier.

Meng voor de vulling de sinaasappelmarmelade door de mascarpone en roer tot een gladde substantie. Klop de slagroom met de suiker en de klopfix stijf. Spatel voorzichtig het mascarponemengsel door het slagroommengsel tot alles goed gemengd is. Vul een spuitzak met de room en spuit in elk soesje een flinke toef room. Zet de soesjes tot gebruik in de koelkast.

Houd wat chocoladedrops apart voor de versiering. Verwarm de rest van de chocoladedrops au bain-marie (in een kom die boven een pan met kokend water hangt, waarbij de kom het water niet raakt). Plak de soezen met chocolade aan en op elkaar in kransvorm. Dompel de bessentrosjes in de chocolade en plak ze verdeeld over de krans vast. Plak zo ook de gouden balletjes vast. Verdeel de gekonfijte sinaasappelreepjes over de krans en garneer met cress. Bestrooi vlak voor het serveren met poedersuiker.

Bereidingstijd: ± 1 uur + ± 20 min. oventijd + afkoelen

MT52 M52 culi Beeld
MT52 M52 culi Beeld

Recept: zoete breekbroodkrans met cranberrygelei

(1 krans)

Begin kerstochtend extra feestelijk met een krans van zoete breekbroodjes. De cranberrygelei waarmee ze gevuld zijn, maak je zelf. Neem er gerust nog een lepeltje extra bij.

Voor de kransen:

  • 90 ml volle melk, lauwwarm + extra voor boven op de krans
  • 3,5 g gedroogde gist (= ½ zakje)
  • 1 el suiker
  • 200 g bloem
  • 1 ei (M), op kamertemperatuur
  • 35 g boter, op kamertemperatuur
  • snuf zout
  • 2 el gepelde pistachenoten, gehakt

Voor de cranberrygelei:

  • 500 g cranberry’s
  • 500 g suiker
  • stuk schil van 1 biologische citroen
  • 1 kaneelstokje (specerij)
  • 1 steranijs

Verhit minimaal een dag van tevoren voor de cranberrygelei de cranberry’s met de suiker, citroenschil, specerijen en 250 ml water in een pan met dikke bodem. Laat ± 30 min. zachtjes koken. Spoel de jampot om met kokend water. Zet een passende fijne zeef boven op de pot en schenk de cranberry’s erin. Duw de massa door de zeef, zodat alleen het sap in de pot komt. Vul de pot helemaal, sluit hem en zet op zijn kop. Laat afkoelen en zet tot gebruik in de koelkast.

Meng voor de krans de melk, gist en suiker in een kom en laat 3-4 min. staan tot het gaat schuimen. Voeg de bloem, het ei en de boter toe en kneed kort door elkaar. Voeg dan het zout toe en kneed (eventueel met behulp van een machine met deeghaken) in ± 15 min. tot een soepel deeg. Vorm tot een bal en laat in een met bloem bestoven kom ± 1 uur afgedekt rijzen, of tot de hoeveelheid deeg is verdubbeld. Verwarm de oven voor op 175 °C. Verdeel na het rijzen het deeg in 4 gelijke bolletjes en rol elk bolletje met behulp van een deegroller uit tot een ronde lap van gelijke grootte. Bestrijk 3 lappen deeg elk met 1-2 el van de gelei*. Leg de drie lappen met gelei boven op elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat en dek af met de laatste lap. Plaats een glas in het midden en snijd 16 inkepingen tot ± 1,5 cm van het glas in de lap. Draai steeds twee inkepingen tegen elkaar in en druk de uiteinden goed vast. Vorm zo 8 ‘punten’. Steek met het glas een rondje uit het midden. Bestrijk de bovenkant met melk en bestrooi met de pistachenoten. Bak de krans in 25-30 min. goudbruin en gaar. Laat afkoelen tot lauwwarm.

Bereidingstijd: ± 45 min. + ± 1 uur rijzen + ± 30 min. oventijd + opstijven gelei

*Bewaar de rest van de gelei in de koelkast. Heerlijk op brood en in of bij toetjes of gebak.

MT52 M52 culi Beeld
MT52 M52 culi Beeld

Recept: Kransjes met zoete aardappel, spruitjes & venkelworst met spinazie-preisoep

(6-8 personen)

Organiseer je een lunch met Kerstmis? Kies dan voor kleine bladerdeegkransen gevuld met zoete aardappel, spruitjes, venkelworst en cranberry’s, die heerlijk zijn bij de spinazie-preisoep met feta.

  • 2x 270 g bladerdeeg op rol

Voor de vulling:

  • 100 g zoete aardappel, in miniblokjes
  • 80 g spruiten, in gelijke stukjes
  • 4 verse venkelworstjes (Brandt & Levie)
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 50 g cranberry’s
  • 4 el havermout
  • 1 ei, losgeklopt

Voor de soep:

  • 50 g boter
  • 300 g prei, in ringen
  • 4 tenen knoflook, geperst
  • 1 kruimige aardappel, geschild en in mini blokjes
  • 500-600 ml groentebouillon
  • versgemalen peper, zout
  • 125 g spinazie
  • ½ plak feta, verkruimeld
  • roze peperbessen

Extra nodig: blender of staafmixer

Verwarm de oven voor op 200 °C. Breng in een pan een laagje water aan de kook en voeg de zoete aardappelblokjes toe. Leg een zeef boven op de pan, doe de spruitjes erin en leg het deksel erop. Kook/stoom de aardappel en de spruitjes 3-4 min., ze hoeven nog niet gaar te zijn. Laat de aardappel uitlekken. Knijp het worstvlees uit de velletjes en boven een kom. Meng met de ui, aardappel, spruitjes en cranberry’s. Vouw het bladerdeeg met bakpapier en al uit en snijd uit elke plak 2 cirkels van ± 15 cm Ø. Voeg de restjes deeg bij elkaar, rol uit tot een nieuwe plak van gelijke dikte en snijd hier ook nog 2-4 cirkels uit. Snijd elke cirkel in 16 punten, zoals een taart. Leg per cirkel eerst 8 punten rondom een kleine cirkel ter grootte van een waxinelichtje met de brede kant van de ‘taartpunt’ tegen het rondje aan. Leg de overige 8 punten tussen de andere punten, ook met de brede kant tegen het rondje, zodat er de vorm van een zon ontstaat. Bestrooi een rand van ± 2 cm dik rondom het kleine rondje met een dun laagje havermout. Vorm een dunne worst van het vleesmengsel en leg in een cirkel boven op de havermout. Vouw daarna de uiteinden van de ‘zonnestralen’ over het vleesmengsel naar binnen en plak vast tegen het bladerdeeg aan de binnenkant van de krans. Herhaal dit voor alle kransjes en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk ze met losgeklopt ei. Bak de kransjes in de voorverwarmde oven in ± 20-25 min. goudbruin en gaar.

Verhit voor de soep de boter in een soeppan en voeg de preiringen en de knoflook toe. Fruit 2-3 min. op lage pit. Voeg de aardappel en de bouillon toe en kook de blokjes tot ze gaar zijn. Voeg als laatste de spinazie toe en meng tot deze geslonken is. Neem de pan van het vuur en pureer in de blender of met de staafmixer tot een gladde soep. Voeg indien nodig nog wat bouillon toe. Breng op smaak met peper en zout en garneer met de feta en roze peper. Schep de soep in kommetjes en zet ze samen met de kransjes in de vorm van een krans op tafel.

Bereidingstijd: ± 1 uur + ± 25 min. oventijd

Cindy BergMaarten van der Wal. Productie: Colette Beyne.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden