null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De leukste feitjes over… patat (of friet)

Patat is niet meer dan krokant gebakken aardappelstaafjes, maar toch een van de populairste gerechten ter wereld. En hoe simpel het gerecht ook is, er vallen veel feitjes over patat te vertellen. Wist je bijvoorbeeld dat de Belgen niet de uitvinders zijn?

En ben je benieuwd naar hoeveel calorieën er in één patatje zitten? We leggen de leukste feitjes over patat uit.

Patat of friet?

Boven de rivieren heet het patat en onder de rivieren heet het friet of frites. Dit is wetenschappelijk vastgelegd door het Meertens Instituut. Toch vertelt patatdeskundige Ubel Zuidervliet dat hij een voorkeur heeft voor friet. Dit is namelijk logischer, omdat patat komt van het Spaanse woord 'patata', wat aardappel betekent. Friet is genoemd naar het Franse woord 'frite', dat verwijt naar frituren.

Franse roots

Één van de feitjes die je waarschijnlijk nog niet kende, is dat friet Franse roots heeft. Met dank aan de apotheker, voedings- en gezondheidsdeskundige Antoine Augustin Parmentier. Tot aan de Franse Revolutie liepen de Fransen nog niet warm voor de aardappel, die als veevoer werd beschouwd.

Toen Frankrijk door hongersnood werd geteisterd zorgde Parmentier dat de aardappel met zijn hoge voedingswaarden werd verspreid en gegeten. Pas in het begin van de negentiende eeuw werd ontdekt dat je de aardappel ook in olie kon bakken en werd patat geboren. De Pont-Neuf zou de plek zijn geweest waar de eerste ‘pommes-frites’ zijn gebakken.

Lees ook:

Is friet uit de airfryer écht ‘gezonder’ dan uit de frituurpan?

België

Door toedoen van een zekere Frederic Krieger werd in de loop van de negentiende eeuw ook friet in België geïntroduceerd en rond 1840 verschenen de eerste Belgische frietkotten. Tegenwoordig is België de grootste frietproducent ter wereld met 3,2 miljard kilo tot friet verwerkte aardappels per jaar, zo blijkt uit cijfers van de FEVIA (Federatie van de Voedingsindustrie in België).

Naar de snackbar

In 1977 waren er meer dan tweehonderd snackbars in Amsterdam, geïnspireerd op Amerikaanse diners. Een patatje afhalen is typisch Nederlands. Ruim 70 procent van onze patat wordt opgehaald om thuis op te eten. Om deze reden is de afhaalfrituur in 2017 toegevoegd aan de lijst van immaterieel erfgoed.

Calorieën

Je vraagt je misschien af hoeveel calorieën er in één patat zitten. Voor het gemak rekenen we dit uit door de patatjes van McDonald's als voorbeeld te nemen. Een kleine portie patat van McDonald’s (80 gram) telt 230 calorieën. Dat zou neerkomen op 2,8 calorieën per gram. Toch is het ene frietje wat langer en groter, daarom is het niet precies te zeggen hoeveel calorieën er in één portie zitten. Met een grove schatting komen we uit dat een gemiddeld frietje ongeveer 5 gram weegt en uitkomt op 14,3 calorieën per frietje bij de McDonald's.

In gewone patat van de snackbar of die je thuis zelf kunt frituren zitten ongeveer 3 calorieën in per gram. Dan kom je uit op 15 calorieën per stuk. Dat komt omdat patat van de snackbar of uit een diepvrieszak vaak wat dikker is dan de friet bij de McDonald’s.

Vergeet jezelf niet af en toe te trakteren – calorieën tellen immers niet in het weekend. En een patatje met een lekker sausje smaakt toch nét even wat lekkerder...

Bron | Alles over friet - Anne de la Forest (uitgeverij Becht), Fat Secret, OHN.nl

Beeld | Getty Images

Tanja van KempenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden