MT47 M47 Culinair Sandwiches Beeld Stefania Giorgi/Living Inside. Tekstbewerking: Colette Beyne
Beeld Stefania Giorgi/Living Inside. Tekstbewerking: Colette Beyne

PREMIUM

De lekkerste lunches om mee te nemen

Lunchen moet je toch, dus waarom zou je er geen feestje van maken? Met deze bijzondere sandwiches en broodjes is succes verzekerd.

null Beeld

Alle recepten zijn voor 4 personen.

Recept: sesambol caprese met ansjovis

Simpel, maar lekker, is een witte sesambol met de klassieke combinatie van tomaat met mozzarella en basilicum aangevuld met ansjovisfilet.

  • 4 sesambollen
  • extra vergine olijfolie
  • gedroogde oregano
  • 2 tomaten, liefst 1 rode en 1 gele, in plakken
  • versgemalen zwarte peper en zout
  • 2 bollen buffelmozzarella, in plakken
  • 8 ansjovisfilets
  • blaadjes van ½ bosje basilicum

Snijd de broodjes open en rooster de snijkanten licht. Besprenkel de onderste helften met olie en bestrooi royaal met gedroogde oregano. Verdeel de plakken tomaat erover en maal er peper en zout boven. Leg daarop de mozzarella en de ansjovisfilets en bestrooi met de basilicum. Maal er nog wat peper boven en dek af met de broodkapjes.

Bereidingstijd: ± 10 min.

null Beeld
null Beeld

Recept: sandwich met bosui-omelet, gefrituurde kruiden en bacon

Voor de stevige trek: volkoren zuurdesembrood met omelet met bosui, gefrituurde kruiden en knapperige bacon.

  • 8 plakken bacon
  • 4 el milde olijfolie
  • 4 bosuien, in ringen
  • 1 rode peper, zaadlijsten verwijderd, fijngehakt
  • 2 handen gemengde groene kruiden, grof gehakt
  • 8 eieren
  • versgemalen peper, zout
  • 8 sneden donker zuurdesembrood met zaden

Verhit een grote koekenpan met antiaanbaklaag bak hierin de bacon uit. Laat uitlekken op keukenpapier. Voeg de helft van de olie aan het bakvet toe en fruit hierin de bosui. Verhit de rest van de olie in een andere koekenpan en frituur hierin de rode peper en de kruiden. Zet opzij. Klop de eieren los met peper en zout en schenk in de grote koekenpan bij de bosui. Roer regelmatig en bak er op middelhoge pit een omelet van. Snijd deze in vieren. Beleg de helft van het brood met achtereenvolgens de gebakken kruiden, een kwart omelet, en een kwart van de bacon. Dek af met de rest van het brood en snijd doormidden.

Bereidingstijd: ± 30 min.

null Beeld
null Beeld

Recept: pistolet met gefrituurde ansjovis, mozzarella en peterselieolie

Houd je wel van iets aparts? Dan valt deze pistolet met daarin gefrituurde verse ansjovis, fijngesneden mozzarella en citroen, besprenkeld met zelfgemaakte peterselieolie vast in de smaak.

  • 2 eieren
  • versgemalen zwarte peper, zout
  • 100 g panko
  • olie om te frituren
  • 40 kleine verse ansjovissen, schoongemaakt
  • handvol platte peterselieblaadjes
  • 3 el extra vergine olijfolie
  • 4 pistolets
  • 2 biologische citroenen, in zeer dunne plakjes
  • 150 g mozzarella, klein gesneden
  • paar basilicumblaadjes

Klop de eieren met wat zout los in een diep bord en strooi de panko in een tweede bord. Verhit de frituurolie in een frituurpan zonder mandje of in een wok. Klap de ansjovissen open en haal ze eerst door het losgeklopte ei en daarna door de panko. Frituur ze in gedeelten in de hete olie in 2-3 min. goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier. Blancheer de peterselieblaadjes ± 1 min, laat uitlekken en hak ze grof. Roer ze door de olie en laat 5 min. staan. Zeef de olie dan door een zeer fijne zeef of door een doek. Snijd de pistolets open en beleg de onderste helften met de plakjes citroen. Verdeel de gefrituurd ansjovis en de mozzarella erover en lepel de peterselie erover. Garneer met de basilicumblaadjes en maal er peper boven. Geef de rest van de peterselieolie erbij.

Bereidingstijd: ± 30 min.

null Beeld
null Beeld

Recept: ciabatta met pulled chicken en gegrilde courgette

Al eens zelf pulled chicken gemaakt? Het kost wel wat tijd, maar het is niet moeilijk en je kunt hem een eigen smaak geven. Ideaal voor op een broodje. Deze versie met sinaasappel en citroen combineert goed met de gegrilde courgette, de frisse kruidenblaadjes en de geitenkaas.

  • 2 grote kipdijfilets met bot
  • versgemalen peper, zout
  • rasp en sap van 2 biologische sinaasappels
  • rasp en sap van 1 biologische citroen
  • 3 el milde olijfolie
  • 2 courgettes, in plakken
  • chilipoeder
  • 4 kleine volkoren ciabatta
  • 20 shiso- of basilicumblaadjes
  • 1 geitenkaasje in aslaag, in plakjes

Extra nodig: grillpan of contactgrill

Wrijf de kipdijfilets in met peper en zout naar smaak. Leg ze in het sinaasappel- en citroensap en dek af met de rasp van beide. Laat de smaken een nacht intrekken. Verwarm 2 el van de olie in een steelpan en schep de kip en alle marinade erin. Leg het deksel op de pan en stoof de kip op lage pit in ± 1 uur gaar of tot het vlees van het bot valt. Neem de kip uit de pan en laat afkoelen. Haal dan het vlees van de botten en haal het los met 2 vorken. Kook de saus eventueel in en schep de kip erdoor. Bestrijk de courgetteplakken met de rest van de olie en grill ze aan beide kanten lichtbruin. Bestrooi ze met chilipoeder naar smaak. Snijd de broodjes open en verdeel de courgette over de onderste helften. Beleg met de shiso-blaadjes, de pulled chicken en tot slot de plakjes geitenkaas. Leg de broodkapjes erop en snijd doormidden.

Bereidingstijd: ± 90 min. + 1 nacht marineren kip

null Beeld
null Beeld

Recept: broodje caponata met gebakken ricotta

Caponata is een Siciliaans groentegerecht met als hoofdingrediënt aubergine. Samen met plakken ovengebakken ricotta vul je er zachte puntjes mee.

  • 200 g ricotta
  • 3 el milde olijfolie
  • 1 aubergine, in blokjes
  • 1 grote rode ui, in partjes
  • 3 stengels bleekselderij
  • 2 tenen knoflook, in plakjes
  • 150 g kerstomaten, gehalveerd
  • 2 el kappertjes
  • blaadjes van ½ bosje munt
  • 1 gedroogd rood pepertje, fijn-gehakt
  • versgemalen zwarte peper, zout
  • 4 zachte puntjes
  • 1 el extra vergine olijfolie

Extra nodig: klein ovenvast schaaltje, ingevet

Laat de ricotta goed uitlekken. Verwarm intussen de oven voor op 150 °C (onder- en bovenwarmte). Schep de ricotta in het ovenschaaltje en bak hem ± 30 min. in het midden van de oven tot hij vaster wordt en licht kleurt. Verhit de olie en bak hierin de aubergine omscheppend ± 3 min. Voeg de ui, bleekselderij en knoflook toe en bak ± 10 min. mee. Schep er de tomaten, kappertjes, muntblaadjes en rode peper door en warm 2 min. mee. Breng op smaak met peper en zout. Snijd de gebakken ricotta in dikke plakken. Snijd de broodjes open en vul ze met een paar lepels caponata en plakken ricotta. Sprenkel er nog wat extra vergine olijfolie over en maal er peper boven.

Bereidingstijd: ± 25 min. + ± 30 min. oventijd

null Beeld
null Beeld

Recept: baguette met gemarineer­de tonijn en groenten

Voor het beleg van deze baguette marineer je tonijnsteaks in teriyakisaus, waarna je ze kort bakt en in plakjes snijdt. De geschaafde rode kool, radijs en paprika geven er een frisse noot aan.

  • 2 tonijnsteaks van ± 150 g
  • 6 el teriyakisaus (flesje/potje)
  • 1 bosje radijs
  • 1 rode paprika
  • 150 g rodekool
  • 1 el citroensap
  • versgemalen zwarte peper, zout
  • 1 el milde olijfolie
  • 2 baguettes
  • 50 g gemengde sla
  • 2 tl wit en zwart sesamzaad
  • kiemen naar keuze

Extra nodig: mandoline

Leg de tonijn in de teriyakisaus en laat de smaken minimaal 1 uur intrekken in de koelkast. Schaaf radijs, paprika en rode kool zo dun mogelijk op de mandoline, schep om met het citroensap en wat zout. Verhit de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag, laat de tonijn uitlekken en bak 1 min. per kant in de olie. Neem uit de pan en snijd in plakken. Snijd de baguettes overlangs door en daarna doormidden, zodat je 4 sandwiches krijgt. Beleg de onderste helften met de sla, leg de plakjes tonijn erop en verdeel de groenten erover. Bestrooi met het sesamzaad en de kiemen en dek af met de bovenste broodhelften.

Bereidingstijd: ± 15 min. + ± 1 uur marineren tonijn

Stefania GiorgiStefania Giorgi/Living Inside. Tekstbewerking: Colette Beyne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden