MT03 M03 Culinair Low Budget Beeld bb/stockfood/are media
Beeld bb/stockfood/are media

PREMIUM

De lekkerste budgetmaaltijden onder de € 3,60

Gezond en lekker eten hoeft niet duur te zijn. Koken met seizoensproducten, slim inkopen en gebruik­maken van je voorraadkast levert geldbesparing op en is ook nog eens beter voor milieu en klimaat.

Alle recepten zijn voor 4 personen. De prijzen voor de gerechten zijn exclusief kosten voor voorraad-/basisproducten en voor smaakmakers zoals peper, zout, gangbare specerijen en smaakmakers.

null Beeld

Recept: gebakken panga­siusfilet met ananas-papajasalsa

€3,25 p.p.

Een licht gerecht van rijstnoedels met gebakken pangasiusfilet en een frisse ananas-papajasalsa met sjalot, rode peper, koriander en djeroek poeroetblad.

  • 2 el milde olijfolie
  • 1 tl cayennepeper, zout
  • 4 diepvries pangasiusfilets, ontdooid
  • 225 g rijstnoedels

Voor de ananas-papajasalsa

  • 250 g verse ananasblokjes, fijn­gehakt
  • 1 geschilde papaja (± 300 g), zaadlijsten verwijderd, fijngehakt
  • blaadjes van een paar takjes koriander, fijngehakt
  • sap van 1 limoen
  • 1 sjalotje, fijngehakt
  • 1 rode peper, evt. zaadlijsten verwijderd, fijngehakt
  • 2 djeroek poeroetblaadjes, in smalle reepjes*
  • 2 tl vissaus

Mix alle ingrediënten voor de salsa door elkaar. Roer voor de vis de olie, de cayenne­peper en zout naar smaak in een ruime kom door elkaar, wentel de vis erdoor. Verwarm een koekenpan op hoge pit en bak de vis aan elke kant 2-3 min. of tot deze goudbruin is en het visvlees in vlokken uiteenvalt als je erin prikt met een vork. Bereid intussen de rijstnoedels zoals vermeld op de verpakking. Verdeel over vier verwarmde borden en leg de vis erop. Schep er een flinke lepel salsa op en serveer direct.

Bereidingstijd: ± 20 min.

*Bij supermarkten en toko’s te koop per 100 g uit de diepvries. Je haalt er per keer zo veel blaadjes uit als je nodig hebt. Altijd handig om in huis te hebben.

null Beeld
null Beeld

Recept: gehakt-chutney­pasteitjes

€3,60 p.p.

Winterwarme pasteitjes van bladerdeeg gevuld met een gehakt-ui-wortelmengsel en zoete chutney. Door het deeg in te snijden en naar het midden toe te vouwen ontstaat een mooi patroon. Je serveert er extra chutney en een gemengde salade bij.

  • 2 el milde olijfolie
  • 2 uien, in dunne ringen
  • 2 wortels, fijngehakt
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 2 tl venkelzaad
  • 500 g rundergehakt
  • 4 el paneermeel
  • versgemalen peper, zout
  • 2 rollen koelvers bladerdeeg
  • 4-5 el chutney naar keuze + extra om te serveren
  • 2 hardgekookte eieren, in vieren
  • 1 ei, losgeklopt

Verwarm de oven voor op 200 °C. Verhit de olie en fruit hierin de ui, de wortel, de knoflook en het venkelzaad 4-5 min. of tot de ui zacht is. Doe het mengsel over in een kom om af te koelen. Schep het gehakt en de panko erdoor. Breng stevig op smaak met peper en zout. Spreid een rol bladerdeeg met bakpapier en al uit op een bakplaat. Bestrijk met de helft van de chutney, maar laat rondom 5 cm vrij. Verdeel het gehaktmengsel in vier gelijke stukken en druk die een beetje plat. Leg er een in de lengte op het midden van het deeg, 8 cm uit elke kant. Verdeel de helft van de eierparten erover en dek af met een tweede gehaktreep. Druk goed aan. Snijd de leeggelaten rand van het deeg aan weerszijden om de 5 cm diagonaal in. De korte kanten laat je intact. Klap de korte kanten over de vulling en vouw dan de deegstrips om en om over de vulling, zodat ze elkaar in het midden raken. Druk alle randen rondom goed aan. Maak op dezelfde manier een tweede rol en bestrijk beide met het losgeklopte ei. Bak de pasteitjes in 40-45 min. of tot het deeg goudbruin en de vulling stevig en gaar is. Snijd in plakken en serveer de extra chutney erbij. Lekker met een gemengde salade.

Bereidingstijd: ± 30 min. + ± 45 min. oventijd

null Beeld
null Beeld

Recept: peperige tahoe met sweet-chilisalade

€1,50 p.p.

Tahoe heeft een neutrale smaak, waardoor je er veel mee kunt doen. Voor dit gerecht paneer je tahoeblokjes in bloem met royaal peper en zout, waarna je ze frituurt. Heerlijk in combinatie met de salade van komkommer, taugé, bosui, wortel, babymaïs en rode peper met een limoen-sweet chilidressing.

  • 375 g tahoe, in 16 blokjes
  • versgemalen peper, zout
  • 2 el bloem olie om in te frituren

Voor de salade

  • 125 g taugé
  • 1 komkommer, zaadlijsten verwijderd, in plakjes
  • 6 babymaïskolfjes, overlangs gehalveerd (blik)
  • 1 kleine winterpeen, in luciferdunne reepjes
  • 2 bosuitjes, in ringetjes
  • 1 rode peper, zaadlijsten evt. verwijderd, in ringetjes
  • rasp en sap van 1 biologische limoen
  • 1 el sweet-chilisaus + extra om te serveren

Dep de tahoeblokjes droog. Mix de bloem met 1 el peper en 1 el zout. Hussel de ingrediënten voor de salade door elkaar en breng op smaak met peper en zout. Verhit voor de tahoe een laag olie in een wok of braadpan tot ± 180 °C. Wentel de tahoeblokjes door het bloemmengsel en schud het teveel af. Bak ze in twee delen 2-3 min. in de hete olie of tot ze goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier. Verdeel de salade over vier borden en schep de tahoe erop. Serveer de extra saus erbij.

Bereidingstijd: ± 25 min.

null Beeld
null Beeld

Recept: vijfkruidenkip met paksoi en jasmijnrijst

€3,55 p.p.

Chinees vijfkruidenpoeder bestaat uit kaneel, steranijs, szechuanpeper, venkel en kruidnagel, een combinatie van de vijf basissmaken van de Chinese keuken: zoet, zuur, bitter, zout en umami. Hiermee maak je van kip iets bijzonders. Lekker met de knapperige paksoi en geurige jasmijnrijst.

  • 2 el archideolie
  • 2 tl Chinees vijfkruidenpoeder
  • rasp van 1 bio­logische sinaasappel
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 1 tl geraspte gemberwortel
  • 750 g kipdijfilet
  • 250 g jasmijnrijst
  • 2 stronkjes paksoi Shanghai, bladeren los­gehaald
  • zout
  • 2 el oestersaus
  • 1 tl sesamolie
  • 1 rode peper, zaadlijsten evt. verwijderd, in ringetjes
  • blaadjes van paar takjes koriander
  • Japanse sojasaus

Mix de olie met het vijfkruidenpoeder, de sinaasappelrasp, de knoflook en de gember. Wrijf hiermee de kipdijfilets rondom in. Kook de rijst gaar volgend de aanwijzingen op de verpakking. Verhit een koekenpan en bak de kip hierin 8-10 min. gaar, keer regelmatig. Blancheer intussen de paksoi in ruim water met wat zout ± 1 min. Laat uitlekken. Roer de oestersaus en de sesamolie door elkaar. Snijd de kip in dikke plakken. Schep de rijst op vier verwarmde borden en verdeel de kip erover. Leg de paksoi erbij en bestrooi met de rode peper en de koriander. Geef er sojasaus bij.

Bereidingstijd: ± 25 min.

null Beeld
null Beeld

Recept: lasagne uit de koekenpan

€2,90 p.p.

Een snelle lasagne maak je in de koekenpan, waarin je eerst de saus op basis van worstvlees en tomatenpassata maakt. Scheelt ook weer afwas.

  • 6 Italiaanse braadworstjes
  • 2 el milde olijfolie
  • 1 ui, in dunne ringen
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 700 ml tomatenpas­sata
  • vers­gemalen peper, zout
  • 250 g verse lasagnevellen
  • 100 g geraspte mozzarella

Extra nodig: ovenbestendige koekenpan met dikke bodem van ± 22 cm doorsnede

Knijp de inhoud van de worstjes uit hun velletjes. Verhit de olie op middelhoge pit in de koekenpan. Bak hierin het worstvlees omscheppend en maak kleiner. Voeg de ui en de knoflook toe en bak 3-4 min. omscheppend mee. Roer de passata erdoor en breng tegen de kook aan. Temper de pit en laat de saus in 15-20 min. inkoken. Breng op smaak met peper en zout. Schep twee derde van de saus uit de pan en dek af met een derde van de lasagnevellen. Bestrooi met een derde van de kaas. Maak zo nog 2 lagen of tot alle ingrediënten op zijn. Eindig met saus en kaas. Bak nog 8-10 min. Verwarm intussen de ovengrill voor. Zet de pan 3-4 min. onder de grill of tot de kaas lichtgekleurd is. Laat 5 min. buiten de oven rusten. Lekker met rucolasalade.

Bereidingstijd: ± 35 min. + ± 4 min. oventijd + 5 min. rusten

Colette Beynebb/stockfood/are media

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden