null Beeld Ian Wallace
Beeld Ian Wallace

PREMIUM

De 5 lekkerste pompoenrecepten

Pompoen valt meestal wel in de smaak. Niet zo gek ook, want hij is zó veelzijdig. Geroosterd in een salade of op een pizza, gekookt en gepureerd als soep of als pastavulling… Mogelijkheden genoeg.

Alle recepten zijn voor 4 personen.

null Beeld

Recept: spaghettipompoen met boter, Parmezaanse kaas en gepofte knoflook

Als je een spaghetti­pompoen opensnijdt, ziet die eruit als andere pompoenen. Maar als hij gaar is, verandert het binnenste in spaghettiachtige slierten. Door hem te serveren met gepofte knoflook, boter, kruiden en Parmezaanse kaas versterk je dit idee.

  • ± 1 el milde olijfolie
  • ½ bol knoflook
  • 2 middelgrote spaghettipompoenen
  • 2 el gesmolten boter + 50 g boter, in vlokjes
  • zwarte peper, zout
  • paprikapoeder
  • chilipoeder
  • handje gemengde kruiden, bijvoorbeeld tijm, rozemarijn, majoraan en salie
  • 80 g geraspte Parmezaanse kaas

Extra nodig: 1 grote of 2 kleine ovenvaste schalen

Verwarm de oven voor op 200 °C (boven- en onderwarmte). Vet de vorm(en) in met de olie. Haal de knoflooktenen los. Snijd de pompoen overlangs door en schep de zaden eruit. Leg de helften met de snijkanten naar boven in de vorm(en). Bestrijk ze met de gesmolten boter en voeg peper, zout, paprikapoeder en chilipoeder naar smaak toe. Verdeel de knoflooktenen en de kruiden over de pompoenhelften en bak ze ± 20 min. in het midden van de oven. Neem de pompoenen uit de oven en bestrooi ze met ⅔ van de kaas en alle botervlokjes. Zet nog 15-20 min. in de oven of tot het binnenste van de pompoenen eruitziet als spaghetti. Neem de pompoenen uit de oven en schraap het binnenste iets los met een vork. Bestrooi met de rest van de kaas en serveer direct. Druk de gepofte knoflook uit hun velletjes en serveer erbij.

Bereidingstijd: ± 20 min. + ± 45 min. oventijd

null Beeld

Recept: wontontortelloni met pompoenvulling en salieboter

Pompoen combineert goed met warme specerijen als gember, kaneel, kruid­nagel en nootmuskaat zoals in de vulling van deze tortelloni die je maakt van wontonvellen. De salieboter maakt het af.

  • ± 800 g flespompoen
  • 2 el milde olijfolie
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 kaneelstokje (specerij)
  • 1 kruidnagel
  • 1 laurierblad
  • 1 el fijngehakte kruiden, bijvoorbeeld rozemarijn, tijm, salie
  • 200 ml kippenbouillon
  • zwarte peper, zout
  • nootmuskaat
  • 80 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 250 g wontonvellen (diepvries), ontdooid
  • bloem
  • 80 g boter
  • blaadjes van 3 takjes salie

Extra nodig: staafmixer of blender

Schil de pompoen, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in blokjes. Verhit de olie en bak hierin de pompoen en de ui 1-2 min. Voeg de specerijen en de kruiden toe, schenk de bouillon erbij en kook de pompoen in 20-25 min. gaar. Giet af, verwijder het kaneelstokje en de kruidnagel en breng op smaak met peper, nootmuskaat en eventueel zout. Pureer de pompoen en roer de helft van de kaas erdoor. Laat afkoelen. Leg een wontonvel op een met bloem bestoven werkvlak en schep in het midden een theelepel vulling. Bestrijk het deeg rondom met water, vouw dicht tot een driehoekje en druk de randen goed aan. Pak de spitse puntjes vast en leg ze op elkaar zodat een ring ontstaat. Druk goed aan. Ga zo door tot vellen en vulling op zijn. Kook de tortelloni in gedeelten in ruim water met zout in 2-3 min. gaar. Als ze komen bovendrijven zijn ze goed. Schep met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken. Smelt de boter in een koekenpan en laat iets kleuren. Bak hierin de salieblaadjes knapperig. Verdeel de tortelloni over verwarmde borden en lepel de salieboter erover. Bestrooi met de rest van de kaas en serveer direct.

Bereidingstijd: ± 1 uur

null Beeld

Recept: pompoenpizza

In combinatie met salami, gorgonzola, sjalot en pijnboompitten doen dunne schijfjes geroosterde pompoen het prima op een pizza. Na het bakken bestrooi je de pizza nog met wat rozemarijnnaaldjes.

Voor het deeg

  • 5 g instantgist
  • 400 g bloem + extra om te bestuiven
  • 1 tl zout
  • 2 el extra vergine olijfolie

Voor het beleg

  • 500 g flespompoen
  • 4-5 el extra vergine olijfolie
  • zwarte peper, zout
  • 200 g salami, in dunne plakjes
  • 200 g gorgonzola, in stukjes
  • 1 sjalotje, in dunne ringetjes
  • 40 g pijnboompitten
  • 4 el geraspte Parmezaanse kaas
  • naaldjes van 4 takjes rozemarijn

Extra nodig: grillpan of contactgrill

Vermeng voor het deeg de gist met de bloem en roer er ± 220 ml lauwwarm water door. Voeg het zout en de olie toe en kneed tot een soepele deegbal. Voeg eventueel extra water of bloem toe. Bestuif een werkvlak met bloem en kneed het deeg nog 3-5 min. krachtig door. Laat de bal afgedekt ± 1 uur rijzen op een warme plaats. Schil intussen voor de vulling de pompoen, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in dunne plakken (± 5 mm dik). Bestrijk ze dun met olie en bestrooi met peper en zout. Rooster ze in de grillpan of in de contactgrill in 8-10 min. Laat 10 min. afkoelen. Kneed het deeg nogmaals goed door en verdeel het in 4 gelijke stukken. Rol ze uit tot dunne lappen van ± 22 cm doorsnede en verdeel de pompoen, de salami, de gorgonzola en de sjalot erover. Bestrooi met de pijnboompitten en de Parmezaanse kaas. Bedruppel met de rest van de olie. Verwarm de (pizza)oven voor op ± 230 °C of verhit een barbecue. Bak de pizza’s in de oven of op de barbecue in 8-10 min. of tot de bodem knapperig en de kaas gesmolten is. Garneer met rozemarijn.

Bereidingstijd: ± 1 uur + ± 1 uur rijzen

null Beeld

Recept: gerookte pompoensoep met gebakken chorizo

Een letterlijk en figuurlijk verwarmende pompoensoep met gerookte paprikapoeder, paprikapuree en tijm. Je serveert hem met gebakken chorizo.

  • ± 800 g hokkaido pompoen
  • 3 el milde olijfolie
  • 200 g chorizo, in plakjes
  • 2 sjalotjes, gesnipperd
  • 4 tenen knoflook, fijn-gehakt
  • 1 el paprikapuree (potje)*
  • 400 ml vleesbouillon
  • 2 el gerookte paprikapoeder
  • blaadjes van 3 takjes tijm
  • peper, zout
  • (olijfolie met rode peper)

Extra nodig: staafmixer of blender

Schil de pompoen, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in blokjes. Verhit de olie in een kookpan en bak hierin de chorizo knapperig. Schep uit de pan, laat uitlekken op keukenpapier en houd warm. Fruit de sjalot en de knoflook 2-3 min. in de chorizo-olie. Roer de paprikapuree erdoor en voeg de pompoen toe. Schenk de bouillon erbij en roer het gerookte paprikapoeder en ⅔ van de tijmblaadjes erdoor. Kook ± 20 min. of tot de pompoen zacht is. Pureer het geheel en breng op smaak met peper en zout. Schep de soep in kommen en leg de gebakken chorizo erop. Bestrooi met de rest van de tijmblaadjes en bedruppel eventueel met de rodepeper-olie.

Bereidingstijd: ± 45 min.

*Paprikapuree is te koop in potjes bij mediterrane en grote supermarkten en online.

null Beeld

Recept: warme pompoensalade met koriander en granaatappel

  • ± 800 g hokkaido pompoen
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 el garam masala
  • 2 el ahornsiroop
  • 2 el milde olijfolie
  • sap van 1 limoen
  • peper, zout
  • 2 el appelazijn
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • 150 g rucola
  • 1 handje korianderblad
  • 2 el pompoenpitten
  • pitten van 1 granaatappel

Verwarm de oven voor op 200 °C (onder- en bovenwarmte). Verwijder de zaadlijsten uit de pompoen en snijd het vruchtvlees in parten. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Roer het paprikapoeder, de garam masala, de ahornsiroop, 2 el van de milde olijfolie, 1 el van het limoensap en peper en zout naar smaak door elkaar en bestrijk de pompoenparten ermee. Bak ze in het midden van de oven in ± 35 min. goudbruin en gaar. Klop of schud intussen een dressing van de appelazijn met de rest van de het limoensap en de extra vergine olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Verdeel de rucola over een schaal en leg de pompoenparten erop. Bestrooi met de koriander, de pompoen- en de granaatappelpitten en lepel de dressing erover.

Bereidingstijd: ± 20 min. + ± 35 min. oventijd

Colette BeyneIan Wallace

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden