Dat wordt smullen: Paaskoekjes met zelfgemaakte lemoncurd
Tijdens de Paasdagen wil je ook graag iets lekkers bij de koffie of thee. Deze paaskoekjes met lemoncurd zijn daar ideaal voor. Deze ei-koekjes zijn dik bestoven met poedersuiker en gevuld met zelfgemaakte lemoncurd.
Deze koekjes zijn gemakkelijk zelf te maken. Dit recept is goed voor 15 stuks.
Benodigdheden
Voor de koekjes
- 250 g bloem + extra om te bestuiven
- ½ zakje bakpoeder
- 100 g koude boter, in blokjes
- 60 g suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- snuf zout
- 1 ei, gesplitst (M)
- 3 el melk
- poedersuiker
Voor de lemoncurd
- 2 eieren (M)
- rasp en sap van 2 biologische citroenen
- 200 g suiker
- 115 g boter
Extra nodig: uitsteekvormpje in ei-vorm*, klein rond uitsteekvormpje.
*Heb je geen ei-vormpje? Maak dan zelf een malletje van stevig karton.
Bereidingswijze paaskoekjes met lemoncurd
- Zeef voor de koekjes de bloem en vermeng met het bakpoeder.
- Klop de boter, de suiker, de vanillesuiker en het zout schuimig.
- Roer er de eierdooier en de melk door en voeg daarna in twee keer het bloemmengsel toe.
- Kneed het deeg op een met bloem bestoven werkblad tot een samenhangende bal. Verpak het deeg in plasticfolie en laat 30 min. in de koelkast rusten.
- Verwarm intussen de oven voor op 160 °C.
- Rol het deeg uit tot een lap van 3 mm dik.
- Steek of snijd er ± 30 ‘eitjes’ uit. Steek uit de helft van de eitjes een rondje.
- Klop het eiwit licht op en bestrijk de hele ei-koekjes ermee.
- Leg de koekjes met gat erop en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koekjes in ± 12 min. in het midden van de oven lichtbruin en gaar. Laat ze op een taartrooster volledig afkoelen.
- Verwarm voor de curd de suiker en de boter au bain-marie. Zorg dat de kom het water niet raakt.
- Voeg de citroenrasp en het -sap toe.
- Klop de eieren apart in een kom en giet bij het citroenmengsel. Blijf voortdurend roeren totdat het mengsel dik gebonden is. Laat afkoelen.
- Bestrooi de koekjes dik met poedersuiker en schep een theelepel curd in de holtes.
Bereidingstijd: ± 1 uur.
Lees ook: Schattig: met déze DIY maak je deze leuke eivaasjes
Ziet er goed uit!
Fotografie | Wout Hendrickx
Foodstyling en recepten | Sonja Peeters
Dit artikel is eerder verschenen in Margriet 14– 2021.
Dit nummer teruglezen? Ga dan naar Magazine.nl.