Als je in het vliegtuig tomatensap drinkt, ontstaat het umami effect. Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Daarom drinken mensen tomatensap in het vliegtuig

Je moet ervan houden: tomatensap. In een café of restaurant drink je het misschien niet zo gauw, maar in het vliegtuig wordt het drankje massaal besteld. Waarom drinken zoveel reizigers tomatensap in het vliegtuig? Margriet zocht het uit.

Tijdens het vliegen maken we andere keuzes dan wanneer we met onze voeten op de grond staan. Onze smaak is namelijk heel anders zodra we de lucht in gaan.

Minder goed ruiken aan boord

Maar waar ligt dat eigenlijk aan? In het vliegtuig krijgen we te maken met droge lucht. Daardoor kunnen we veel minder goed ruiken. Je kan het zelfs bijna vergelijken met het reukvermogen wanneer je verkouden bent. Onze reuk bepaalt voor tachtig procent onze smaak. En dat reukvermogen hebben we juist nodig om hapjes en drankjes aan boord goed te kunnen proeven.

Zo smaakt tomatensap in het vliegtuig

Er zijn maar een paar smaken die hetzelfde proeven in een vliegtuig als aan de grond en dat zijn zure smaken en bittere smaken. Dat is de reden waarom veel mensen in een vliegtuig het liefst eten en drinken tot zich nemen met een sterke smaak. Onze smaak verandert dus en een groot deel van dit zintuig verliezen we (tijdelijk) in een vliegtuig. Daardoor krijgen veel mensen meer zin in zout en kruidig en zin in tomatensap. Ook chips of ginger ale worden daarom graag genuttigd aan boord.

Umami: het vijfde smaak-zintuig

Als je hoog in de lucht tomatensap (of een bloody mary) drinkt, ontstaat het umami effect. Dat noemen veel mensen het vijfde smaak-zintuig. Umami is een extra smaak die naast zuur, zout, bitter en zoet bestaat. Umami betekent in het Japans ‘smaak van heerlijkheid’. Het heet zo omdat producten waar flink wat umami in zit, door veel mensen heerlijk worden gevonden. Dat is bijvoorbeeld truffel, maar ook zalm, paddestoelen en dus tomaat.

Het klinkt misschien gek, maar zelfs het lawaai dat de vliegtuigmotoren maken, heeft invloed op je smaakbeleving. Die gaat met dertig procent achteruit als je aan boord bent. Umami houdt zich overeind ondanks dat verlies van smaak. En word je al misselijk als weer aan die doorgekookte vliegtuigmaaltijden denkt? Bestel dan voortaan lekker een tomatensapje aan boord als je de unieke smaak van umami wil ervaren.

Bron | HP / De Tijd

Saskia WinkensGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden