null Beeld

Colette’s recept: Roerbak zalm met venkel & dilleroom

Colette Beyne is culinair redacteur bij Margriet. Op Margriet.nl vindt u iedere week één van haar favoriete recepten. Deze week: roerbak zalm met venkel & dilleroom.

null Beeld

“Een aantal jaren geleden was een wok nog een pan die lang niet in elke keuken te vinden was, maar dat is anno 2011 wel anders. Vooral op doordeweekse dagen wordt er in gezinnen regelmatig iets in de wok bereid. Er zijn veel verschillende combinaties mogelijk, die zeker niet alttijd Oosters hoeven te zijn. Deze Scandinavische versie met zalm en venkel laat dat duidelijk zien. Maar wat u ook gaat wokken, deze aandachtspunten gelden voor alle gerechten: *zorg dat al het snijwerk gedaan is, zodat u kunt doorwerken *kook harde groenten voor *verhit de wok goed voor *roerbak niet teveel tegelijk, aangezien de temperatuur in de wok anders te veel daalt en het gerecht in plaats van gebakken, gekookt wordt. Gebruik eventueel 2 wokken *roerbakken in olie gaat het beste, omdat deze goed verhit kan worden. U kunt elke plantaardige olie gebruiken, neem in geval van olijfolie een milde soort.”

Zalm met venkel & dilleroom

125 ml zure room

1 tl citroensap

4 el fijngehakte dille

peper uit de molen, zeezout

4 el milde olijfolie

500 g venkel, in dunne reepjes

1 gele paprika, in stukjes

200 g diepvriestuinerwtjes, ontdooid

1 teen knoflook, in plakjes

500 g zalmfilet, in blokjes

Meng de zure room met het citroensap, de helft van de dille en peper en zout naar smaak. Verhit een wok voor, doe de helft van de olie erin en bak de venkel en de paprika in 2-3 min, omscheppend beetgaar. Bak de knoflook en de doperwten ± 3 min. mee. Schep de groenten uit de pan, verhit de rest van de olie en bak hierin de zalm omscheppend lichtbruin. Bestrooi de vis met peper en zout, voeg de groenten weer toe en warm nog 2 min. door. Serveer er gebakken aardappelen bij en schep de dilleroom erop. Bestrooi met de rest van de dille.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden