null Beeld

CO2 besparen? Eet vegetarisch!

- In samenwerking met Milieu Centraal -

Je woning isoleren, vaker met de fiets, korter douchen of minder vlees eten: met al deze maatregelen verminder je jouw uitstoot van het broeikasgas CO2. Samen met Milieu Centraal hebben we de grootste klimaatklappers voor je op een rij gezet. Welke klapper kies jij?

Veel mensen maken zich zorgen over klimaatverandering. Maar bij zo’n groot en abstract probleem vraag je je misschien ook af: wat kan ík daar nou aan doen? Goed nieuws: ook jij kunt helpen om de CO2-uitstoot omlaag te brengen.

Grootste besparingen

De meeste CO2 bespaar je door dichter bij huis je vakantie te vieren, met het OV naar je werk te reizen, je spouwmuur te isoleren en zonnepanelen te nemen, zuinig te stoken en groenten en fruit van het seizoen te eten.

Een gemiddeld huishouden stoot 23 ton CO2 per jaar uit (dat is 23.000 kilo). De meeste CO2 komt vrij bij vervoer, eten en het energiegebruik in huis. Ook komt er CO2 vrij door woninginrichting, kleding en studie. Je kunt niet overal CO2 op besparen: zo kun je niet stoppen met eten of alles op de fiets vervoeren. De klimaatklappers laten zien waar je wél CO2 mee kunt besparen.

null Beeld

Bewust eten om CO2 te besparen

Voedsel veroorzaakt CO2-uitstoot bij de teelt en bij het vervoer. Natuurlijk kun je niet ophouden met eten, maar je kunt wel met eenvoudige tips veel CO2 besparen. Doe je boodschappen zo veel mogelijk lopend of met de fiets. Neem je eigen boodschappentas mee. En kies producten van het seizoen: geen producten uit de verwarmde kas en geen producten die met het vliegtuig naar Nederland zijn gebracht. Vervoer met de boot of de vrachtwagen is minder slecht voor het milieu. Check de groente- en fruitkalender om de klimaatscores en vervoerwijze te checken. Ook help je het klimaat aanzienlijk door vaker vegetarisch te eten. Kies eens wat vaker voor peulvruchten, noten en groenteburgers. En laat lamsvlees en rundvlees staan, want die zorgen voor de meeste uitstoot van broeikasgassen.

null Beeld

Goed op weg om CO2 te besparen

Reizen voor werk en plezier zorgt voor een groot deel van jouw klimaatbelasting. Jouw keuzes maken een groot verschil. Gelukkig zijn zuinige keuzes eenvoudig. Kies vaker voor de fiets of het OV, probeer vakanties dichter bij huis te plannen. Rij als het kan in een kleine auto en huur eventueel voor vakanties een grotere auto. En rij met de tips voor een zuinige rijstijl.

null Beeld

Makkelijke tips om CO2 te besparen

Energie besparen is ook een kwestie van doen en laten, zonder dat er investeringen bij komen kijken. Hoe stook je, hoe douche je, hoe doe je de was? Het is vaak een kleine moeite om de dingen anders te doen. En alles samen is het een groot effect op je energierekening èn je CO2-uitstoot!

Eenvoudige tips die je snel kunt toepassen vind je bij Snel besparen.

null Beeld

Je huis kan ook CO2 besparen

Je woning isoleren: dat levert vaak grote klimaatklappers op! Door je huis beter te isoleren, woon je bovendien comfortabeler en dalen je vaste lasten. Als je spaargeld hebt, is woningisolatie een verstandige en rendabele investering. Ook als je geen spaargeld hebt zijn er mogelijkheden. De grootste klapper? Spouwmuurisolatie. Vooral interessant voor woningen met een bouwjaar tussen 1920 en 1976.

null Beeld

Welke klimaatklapper kies jij?

Laat je inspireren en kies de klimaatklapper die jou aanspreekt. Hoeveel CO2 bespaar jij?

Wil je meer weten over klimaatverandering en broeikasgassen? Kijk op Klimaatverandering en Wat is het broeikaseffect?

Op Bereken je CO2-uitstoot kun je berekenen wat jouw CO2-uitstoot is.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden