Chef Danny over airfryer en every day fry-day Beeld Anoeska Vermeij
Beeld Anoeska Vermeij

PREMIUM

Chef Danny Jansen over de airfryer: ‘Ik viel van de ene verbazing in de andere’

De airfryer is voor veel mensen een fantastische uitvinding. Frietjes, broodjes en borrelsnacks zijn in een mum van tijd bereid. Geen oven die lang moet voorverwarmen, maar gewoon snel een lekkere maaltijd. Chefkok Danny Jansen zag ook de voordelen van de airfryer en ging voor zijn nieuwe programma Every Day Fry-Day de uitdaging aan om volledige maaltijden uit de airfryer te maken.

Geen pannen, oven of andere hulpmiddelen. Koken deed hij met alléén een airfryer.

Meer dan friet en bitterballen

Kookprogramma’s zijn er genoeg. Maar een kookprogramma waarin alleen een airfryer gebruikt wordt, dat bestond tot voor kort nog niet. “Heel veel mensen hebben een airfryer, maar gooien er eigenlijk alleen maar friet en bitterballen in,” zegt Danny. “Dat is ontzettend zonde, want je kunt er zoveel meer mee. We willen dan ook laten zien dat je complete maaltijden uit die airfryer kunt halen. En zeker voor mensen die klein bij huis zijn of studenten is zo’n airfryer een fantastische uitkomst.”

Maaltijden uit de airfryer

Dat we bij de airfryer meteen aan bitterballen en friet denken is niet zo gek. Dit is ook waarmee het meest geadverteerd werd en waarvoor we de airfryer in eerste instantie gebruikten. “Maar tijdens de receptontwikkeling viel ik in de ene verbazing na de andere. Je kunt zoveel meer met zo’n airfryer maken dan je denkt. En de uitdaging voor ons is dan ook geweest om het fornuis uit te laten. En dat is op één moment, waarop we een sausje moesten maken, na, gelukt.

“We hebben allemaal verschillende maaltijden gemaakt. Door de week heen (het programma wordt van maandag tot en met vrijdag uitgezonden) zul je vlees-, vis-, en vegetarische gerechten zien. En op vrijdag hebben we Fry-day met een leuke gast en maken we iets speciaals. Een Indische borrelplank, snacks of een ontbijtje bijvoorbeeld.”

Verbaasd door de airfryer

Dat Danny alleen gekookt heeft met een airfryer, betekent niet dat hij vindt dat iedereen z’n potten en pannen nu maar weg moet gooien. “Absoluut niet. Maar het heeft me wel verbaasd hoeveel je met zo’n klein apparaat kunt doen. Het is zo snel warm en je kunt er ook in grillen. Ik heb er zelfs een rib-eye in gebakken en appelmoes in gemaakt. Maar ook romige tagliatelle, risotto en kroepoek kun je er gewoon in bereiden. Je denkt dat het niet kan, en toch lukt het.”

Airfryer no-go’s

Het klinkt heel mooi, maar er zijn toch ook dingen die je beter niet kunt doen met de airfryer. “Zalm roken bijvoorbeeld. Daar zijn we tijdens de opnames achter gekomen dat het niet zo goed is voor je airfryer. En een stoofschotel zou ik er ook niet in maken, dat is wel typisch iets waarvoor ik een pannetje op zou zetten. Daar komt ook vocht bij kijken en dat is weer niet zo goed voor je airfryer. Kleine beetjes vocht, zoals voor de risotto of tagliatelle, zijn geen probleem, maar grotere hoeveelheden zijn niet verstandig voor het apparaat. Maar in principe kan alles wat in de oven kan ook in de airfryer.”

Danny’s favoriete recept

Om alvast een tipje van de sluier te geven, deelt Danny zijn lievelingsrecept met Margriet: En papillotte met kabeljauw en witte wijnsaus (uit de airfryer natuurlijk). Dit is hoe je het maakt:

Ingrediënten

En papillote

  • 100 g prei
  • 1 venkel
  • 1 stengel bleekselderij
  • 100 g geraspte wortel
  • Peper en zout, naar smaak
  • 100 g zeekraal
  • 600 g verse minikrieltjes, voorgekookt
  • 4 stukken kabeljauw (of andere witvis) a 100 gram
  • 4 klontjes roomboter
  • 4 scheutjes witte wijn
  • 4 takjes dille

Salade

  • 3 tl honing
  • 3 tl mosterd
  • Peper, zout
  • 1 of 2 augurk(en)
  • 1 el kappertjes
  • 4 takjes dille
  • 100 gram geraspte wortel
  • 100 g veldsla

Extra

  • Chinese mandoline
  • Aluminiumfolie

Bereiding

  • Verwarm de airfryer op 170 graden Celsius . Houd er rekening mee dat de genoemde bereidingstijden per airfryer kunnen verschillen.
  • Knip twee ruime vellen aluminiumfolie van gelijke grootte.
  • Halveer de prei in de lengte, was onder de kraan en snijd in dunne reepjes. Snijd de venkel, eventueel met behulp van de Chinese Mandoline, in flinterdunne plakjes. Schil de bleekselderij en snijd in dunne reepjes.
  • Meng de gesneden prei, venkel, de bleekselderij en de wortel en breng op smaak met wat peper en zout.
  • Verdeel de gemengde groenten over de twee stukken bakpapier. Verdeel hierop de zeekraal en de minikrieltjes. Leg hier bovenop de moot kabeljauw en bestrooi deze ook met een klein beetje peper en zout.
  • Leg op elke kabeljauw een goede schep roomboter en schenk wat witte wijn over de kabeljauw. Leg er een takje dille op.
  • Vouw de pakketjes dicht en gaar de vispakketjes in circa 10 minuten.
  • Ondertussen kun je aan de slag gaan met de salade. Meng voor de dressing de honing en de mosterd in een grote kom. Breng op smaak met zout en peper.
  • Snijd de augurk in blokjes. Hak de kappertjes en de dille.
  • Voeg alle ingrediënten toe aan de dressing en roer goed door.

Every Day Fry-Day is vanaf 29 augustus elke werkdag om 18.00 uur te zien bij 24Kitchen

Nynke KooyAnoeska Vermeij

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden