null Beeld

Cake bakken? 4x waarom je beter olijfolie dan boter kunt gebruiken

De meeste mensen gebruiken boter bij het bakken van een cake, om de textuur lekker smeuïg te krijgen. Maar wist je dat het in sommige gevallen juist veel beter is om olijfolie te gebruiken als je een cake wilt bakken?

Wij leggen je hier uit

waarom dat zo is.

Boter vs olijfolie bij het bakken van een cake

Of je boter of olijfolie gebruikt bij het bakken van een cake, proef je zeker terug. Dit merk je er bijvoorbeeld van:

Boter geeft meer smaak af

Dat er voor de meeste cakerecepten boter wordt gebruikt, is niet voor niks. Boter geeft namelijk lekker veel smaak. Olie daarentegen is een wat meer neutrale smaakmaker en zal je daardoor niet zo snel terugproeven in gerechten. Omdat olijfolie qua smaak meer naar de achtergrond treedt, komen de smaken van eventuele extra ingrediënten veel meer naar voren.

Olijfolie houdt de cake langer smeuïg

Toch zorgt (olijf)olie er wel voor dat je cake langer zacht en smeuïg blijft, ten opzichte van een cake die is gebakken met boter. Dit heeft te maken met de substantie van boter; deze is zwaarder dan die van olie en daardoor wordt de textuur van de cake automatisch ook zwaarder.

Een cake op oliebasis komt eerder op kamertemperatuur

Wil je fruit of glazuur op de cake aanbrengen? Dan is het beter om olie voor je cake te gebruiken. Als je namelijk een cake op boterbasis uit de koelkast haalt, dan heeft deze meer tijd nodig om op kamertemperatuur te komen. Terwijl je bij een cake op oliebasis al meteen kunt aanvallen.

Olijfolie is gezonder dan boter

Wil je een wat gezondere cake, dan is het sowieso niet verkeerd om wat vaker voor olijfolie te gaan in plaats van boter. Olie wordt gemaakt op plantaardige basis en bevat daarom meer onverzadigde vetzuren. Dit soort vetten zouden beter zijn voor de gezondheid dan de verzadigde vetten die in boter zitten.

Lees ook

Dit recept voor red velvet-cake wil je écht proberen

Olijfolie is extra lekker door carrot cake

Als je specifiek gek bent op carrot cake, dan is het ook zeker aan te raden om deze een keer te bakken met olijfolie in plaats van boter. In tegenstelling tot een gewone cake, voeg je aan carrot cake namelijk allerlei extra ingrediënten toe. En omdat olijfolie zoals gezegd qua smaak meer naar de achtergrond treedt, kunnen de samen van die extra ingrediënten de show stelen.

Artikelen van Margriet ontvangen in je

mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Culy

Beeld | iStock

null Beeld

Heb jij het Margriet-kookboek al? Met ruim duizend recepten uit onder meer de Hollandse, Italiaanse en Thaise keuken.

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden