PREMIUM
Bubbels voor de feestdagen: dít is het verschil tussen champagne en cava
Bij een oliebol met poedersuiker drinken we vaak een glaasje champagne. Kies je meestal voor een dure fles? Dat blijkt niet altijd nodig. Sommige goedkopere bubbels smaken net zo goed. Dat komt goed uit als je wilt besparen tijdens de feestdagen. We spraken met vinologe Nicole Gelissen over het verschil tussen champagne en cava en kregen meteen tips voor betaalbare bubbels van goede kwaliteit.
“Een glaasje bubbels wordt door velen automatisch champagne genoemd, maar dat klopt niet,” begint Gelissen. Champagne mag alleen zo heten als het uit de Champagnestreek in het noorden van Frankrijk komt. “De échte champagne wordt alleen in die streek gemaakt, van de zwarte, prestigieuze druiven die daar groeien.”
Verschil tussen champagne en cava
Toch is het verschil tussen champagne en cava niet zo groot als je misschien zou denken. Gelisssen: “Beide worden op dezelfde traditionele manier gemaakt. Cava is dus eigenlijk ook champagne, maar het mag die naam niet dragen omdat cava niet uit de Franse champagnestreek komt, maar uit de Penedèsstreek vlak bij Barcelona. Je kunt cava dus zien als Spaanse champagne.”
Waarom is champagne duurder?
Champagne wordt in Frankrijk gemaakt van drie verschillende druiven: de Pinot Noir, de Pinot Meunier en de Chardonnay druif. Om cava te maken worden in Spanje lokale inheemse druiven gebruikt. Dat zijn vrijwel dezelfde druiven als die waar champagne van wordt gemaakt. Waarom is champagne dan vaak een stuk duurder? “Bij champagne zijn de druiven van de beste kwaliteit. Bovendien rijpt champagne langer op de fles dan cava: minstens vijftien maanden tegenover negen maanden bij cava.”
Als je geen kenner bent, kun je cava en champagne misschien niet van elkaar onderscheiden. Zelfs voor vinologen kan dit lastig zijn. “Als je van champagne houdt, maar dat te duur vindt, kun je net zo goed een goede fles cava van vijftien euro kopen. Cava mag dan geen champagne heten, maar ik vind dat de smaken best wel overeenkomen. Drink je een glas cava? Dan drink je eigenlijk gewoon champagne.”
Bubbels en een oliebol
Van zowel champagne als cava zijn er droge én zoete varianten. Brut is droog en extra sec iets zoeter. Sec is nóg zoeter en demi sec het zoetst. Volgens Gelissen kun je bubbels en maaltijden het best als volgt combineren: “Brut is altijd een ‘veilige’ keuze. De droge bubbel past goed bij vis en schaaldieren, zoals oesters. Demi sec is een stuk zoeter en daarom lekker bij taart of een dessert. Als je van droge wijn houdt, zou ik kiezen voor brut: bij een oliebol past dat het best.”
Dit zijn de lekkerste betaalbare bubbels
De grote (dure) champagnemerken zoals Moët & Chandon, Veuve Clicquot en Laurent Perrier zijn niet per se altijd het lekkerst, vertelt Gelissen. “Toch denken veel mensen dat ze voor deze flessen moeten kiezen. Al deze champagne wordt op dezelfde manier gemaakt, maar natuurlijk wel allemaal met een eigen finishing touch.”
“Zelf kies ik meestal voor een kleiner champagnehuis. Vanaf vijftien euro kun je al een lekkere, betaalbare fles scoren. Verder is Pommery een goed merk dat vaak in de aanbieding is bij Nederlandse slijterijen. Dan sla ik ook altijd wat flessen in, want dat is heel lekkere champagne. Je kunt natuurlijk ook voor cava kiezen, dat is een stuk goedkoper. Als je een betaalbare, goede fles bubbels zoekt, kun je het best voor Pere Ventura gaan. Die vind ik van een ontzettend hoge kwaliteit. Deze bubbels komen zelfs zó in de buurt van champagne, dat ik het verschil niet eens proef.”
Drink je geen alcohol, maar wil je toch een feestelijk drankje? Volgens Gelissen kun je dan het beste kiezen voor een sparkling wine van Grapedistrict. Daar tel je zo’n tien euro voor neer.