Margriet logo
Cropped shot of woman picking up eggs from a delivery box filled with fresh organic fruits and vegetables at home. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Bijzondere foodtrend: dit kun je óók doen met een eitje

Rond Pasen eten we graag paaseitjes. Naast deze zoete snack, zijn hartige recepten met kippeneieren erg populair. Met eieren kun je alle kanten op: koken, bakken of pocheren. De nieuwste foodtrend is het raspen van een gekookt ei: dit is de reden dat mensen dit doen.

Een ei raspen

Als het om eieren gaat, lunchen veel mensen met een gebakken ei, of een een broodje eiersalade. De nieuwste foodtrend is ontstaan op TikTok, waar allerlei opvallende trends voorbij komen. Het kan zijn dat het raspen van een ei geen nieuws is voor je. Het is namelijk hartstikke retro: geraspte eieren werden al in de jaren 20 gebruikt voor picknick- en borrelhapjes. De handige truc werd toegepast bij Mimosa-salades en gevulde eieren.

In de video’s op TikTok laten mensen zien hoe zij een geroosterd broodje beleggen met geraspte ei, maar ook met avocado, tomaatjes en mozzarella. Tijdens het schrapen ontstaan er lange draden eiwit en eigeel. Het is vooral de textuur van het ei die de extra touch geeft aan het geheel. Het zorgt voor een luchtig gevoel in je mond. Het grote voordeel is dat het geraspte ei beter op je brood blijft liggen.

Zo rasp je een ei

Kook een ei (hardgekookt) en wacht totdat hij iets is afgekoeld. Pel het ei, neem het in de hand en haal het voorzichtig langs een rasp. Gebruik een lange, scherpe rasp met kleine gaatjes voor het beste resultaat. Je kunt je ei meteen boven je broodje houden, of eerst in een bakje doen en daarna gelijkmatig verdelen over je lunch of maaltijd.

Bij deze gerechten voeg je een ei toe

Eieren kun je op verschillende manieren gebruiken: toevoegen aan een caesar salade, of verspreiden over asperges of sperziebonen. Gekookte en gebakken eieren kun je over alle gerechten strooien waar romigheid op zijn plek is. Ook in noedels of pasta kan een ei een smaakversterker zijn. In Italië wordt bij het klaarmaken van pasta vaak een gebakken eitje toegevoegd. Daar is het gebruikelijk om een spiegelei te bakken en deze op de romige pasta te leggen. Soms zelfs in plaats van de saus.

Hiernaast is een gekookt eitje in je soep ook een hit, zoals bij het Indonesische gerecht soto ayam. Lijkt je dit niet lekker? Als je een losgeklopt ei bij je sudderende bouillon doet, krijg je een zacht, romige soep. Eieren kun je natuurlijk ook gebruiken als ingrediënt in zoetigheden. Door eiwit op te kloppen kun je meringues maken voor bij de thee, of in grotere hoeveelheden gebruiken voor een pavlovataart.

Bron | Culy, Kookfans, Women’sHealth

Anne-Lotte HermansGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden