Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Bewezen: wijn proeven maakt je slimmer

Wijndrinkers opgelet! Want van wijn proeven word je – aantoonbaar – slimmer. Dat heeft onderzoek aan de universiteit van Yale uitgewezen. Hieruit blijkt dat je hersenen meer gestimuleerd worden bij het drinken van een glas wijn dan bij andere praktijken.

Maar hoe dit dan precies zit leggen we je uit.

Stimuleren van hersenen

Gordon Shepherd, onderzoeker aan de universiteit van Yale, heeft het boek Neuroenology: How the Brain Creates the Taste of Wine uitgebracht. Hierin legt hij uit wat het effect van wijn is op onze hersenen. Zo stimuleert volgens Stephard een wijnproeverij onze hersenen. ''Wanneer je een slok wijn neemt, is dit niet gewoon een slokje nemen en doorslikken'', zegt Shepherd. ''Je houdt de wijn in je mond, laat het rondgaan langs alle smaakpapillen en daarna slik je het pas door.'' Dit is kennelijk voor hersenen net zo ingewikkeld als het oplossen van moeilijke rekensommen.

Ruiken

Je hersenen komen pas écht op snelheid bij het waarnemen en herkennen van smaken. De hersenen moeten namelijk moleculen vertalen naar smaken en daarna razendsnel vergelijken met geuren die al eerder zijn waargenomen. Je vraagt je af of je nou fruit proeft of misschien wel karamel, sigaren of toch kurk? Stepherd maakt het in zijn onderzoek nog ingewikkelder: hij vergelijkt het met het waarnemen van kleuren. Hij legt uit dat de objecten die we zien, geen kleur hebben maar ze reflecteren licht. Als onze ogen dat licht vangen, dan wordt het vertaald naar een kleur. Omgekeerd op diezelfde manier hebben wijn-moleculen geen smaak of geur, maar ze zetten onze hersenen aan om die waarneming te doen. Heel ingewikkeld dus.

Lees ook: Rode wijn blijkt ook om déze reden gezond te zijn

Wijn tegen hartaanval, diabetes, dementie

Een studie uit Frontiers in Human Neuroscience komt met vergelijkbare conclusies. Zij komen met de conclusie dat vinologen over het algemeen een beter reukvermogen hebben en dat bepaalde delen van hun hersenen groter en dikker zijn. Het lijkt er zelfs op dat deze delen van de hersenen niet snel worden aangetast door ziektes als Alzheimer. Nog meer voordelen van wijn: door de anti-bacteriële eigenschappen houdt het je mond gezond. Daarnaast stimuleren drie tot vier glazen alcohol per week de aanmaak van serotonine en endorfine, de gelukstofjes die je ook van chocolade krijgt. Rode wijn zou helpen tegen: vermoeidheid, blaasontsteking en huidveroudering. Volgens wijnexpert Harold Hamersma, schrijver van het boek Wijnreis door mijn lichaam, verlaagt matig alcoholgebruik de kans op hartaanvallen, diabetes en dementie. Drink uiteraard wel met mate.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Favorflav.com, Newsmonkey.be

Beeld | iStock

null Beeld

Nu we allemaal meer thuis zitten, beginnen de dagen soms een beetje saai te worden. Daar hebben we iets leuks op bedacht: de Margriet Mini Challenge. Krijg dagelijks een inspirerende uitdaging voor thuis die je dag nét een beetje leuker maakt. Hoe? Simpel! Praat met Margriet via je Google Home óf de gratis Google Assistent op je telefoon of tablet. Klik hier om direct jouw eerste uitdaging te krijgen. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Tanja van KempenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden