Ben je een emotie-eter? 10 dingen die je kunt doen Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Ben je een emotionele eter? 10 dingen die je kunt doen

Eten is iets wat we niet altijd alleen doen als we honger hebben. Ook emoties, zoals stress of verdriet, kunnen ervoor zorgen dat we niet een handje maar een hele zak chips eten. Soms is het prettiger om je te laten afleiden door een lekkere snack (of twee) dan je emoties de baas te zijn. Emotie-eten is iets wat veel mensen onbewust doen, maar gelukkig zijn er dingen die we hiertegen kunnen doen.

Vroeger hadden we een jagersinstinct en aten we alleen als we voedsel ter beschikking hadden. Tegenwoordig is het anders: eten is in overvloed beschikbaar en op elke hoek van de straat kun je wel iets kopen. Daarmee is ook emotie-eten opgekomen. Je kunt dit het best definiëren als eten als reactie op je emotie, in plaats van eten om je lichaam te verzadigen. Je eet meer dan je normaal gesproken zou doen, vaak ook als je geen honger hebt.

Waarom eten we te veel?

Er zijn verschillende redenen om te veel en uit emotie te eten. Zo zijn er externe redenen als stress op het werk, zorgen over financiën, gezondheidsproblemen of problemen in een relatie. Maar ook het volgen van een beperkend dieet kan ervoor zorgen dat je uit emotie gaat snaaien. In het geval van emotie-eten, is voeding een manier om even niet aan problemen te denken. Alle vijf je zintuigen worden geprikkeld, waardoor je afgeleid bent. Je hoeft even niet te denken aan de emoties die je echt voelt. Uiteindelijk zul je merken dat dit emotie-eten je lichaam niet voedt en ook de stress of andere emoties niet doet verdwijnen. Die komen later gewoon weer terug.

Tips tegen emotie eten

Het is lastig om emotie-eten aan te pakken, omdat het vaak een automatische reactie is. Je staat er helemaal niet meer bij stil dat je een pak koekjes pakt omdat je gestrest bent. Het wordt dus gewenning. Onbewust wil je lichaam weer even die dopamine-kick krijgen. Want dat is wat eten doet: het zorgt ervoor dat er dopamine, een gelukshormoon, vrijkomt. Deze tips helpen je emotie-eten tegen te gaan.

Tip 1: wees je bewust van wanneer je eet

Een goede relatie met eten begint met bewustzijn. Wanneer begin je met eten en wat voel je op dat moment? Merk je dat je naar een chocoladereep grijpt op een moment dat er stress en emoties spelen? Dan weet je dat je niet eet omdat je honger hebt, maar omdat je afleiding zoekt. Je zult niet meteen alles herkennen, maar alertheid helpt je al een heel stuk verder. Na verloop van tijd zul je patronen ontdekken waarop je een mogelijke oplossing kunt afstemmen.

Tip 2: duik in je agenda

Klinkt misschien een beetje gek, maar het kan zomaar dat je behoefte aan snaaien verband houdt met je dagindeling. Houd bij wanneer je begint met eten en wat je dan eet. Het kan zomaar dat je dan ziet dat je vooral na het eten grijpt naar een bak ijs of een reep chocolade. Of misschien is het juist rond een uur of drie, als je de stress van de werkdag die op een eind loopt begint te voelen. Als je een specifiek moment hebt waarop je gaat snaaien, kun je hierbij stilstaan.

Tip 3: herken het verschil tussen honger en emotie-eten

Deze tip staat in het verlengde van de eerste tip die we gaven. Het is belangrijk om uit te zoeken wannéér je eet, maar ook het type honger is belangrijk. Want hoe weet je nu of het gaat om eten vanuit emotie? Een belangrijk verschil tussen honger en emotie-eten is dat fysieke honger zich langzaam ontwikkelt, terwijl emotionele honger ineens opkomt. Van het ene op het andere moment kun je ontzettende trek hebben. Als je er dan voor kiest om iets te eten, zul je bij fysieke honger op een gegeven moment een seintje krijgen dat je verzadigd bent. Bij emotionele honger is dit niet het geval. Je lichaam is verzadigd, maar merkt het signaal niet op en het weerhoudt je er ook niet van om meer te eten.

Tip 4: ga op zoek naar andere manieren om met emotie om te gaan

Zodra je doorhebt dat het inderdaad om emotie-eten gaat, is het belangrijk om dit aan te pakken. Dit kun je doen door iets anders op te pakken als je merkt dat je gestrest of verdrietig bent. Ga op zoek naar een andere manier om van je stress af te komen, bijvoorbeeld door te sporten of je hart te luchten bij je partner of een vriendin. Als je gaat eten uit verveling, kun je op zoek gaan naar een andere manier om die verveling de kop in te drukken. Maak een puzzel, bel die ene vriendin weer eens op of lees een boek. Bij deze tip geldt dat het echt niet van de ene op de dag lukt, maar elke stap is er één.

Tip 5: kom in beweging

Wanneer je sport, komen er allerlei stofjes vrij in je lichaam, waaronder gelukshormonen. Dat maakt lichaamsbeweging een goede manier om om te gaan met stress, angst en verdriet. Je stresshormoon neemt af, terwijl de hoeveelheid gelukshormoon endorfine toeneemt. Merk je dat gevoelens van stress opkomen? Spring op de fiets, loop een rondje of doe desnoods een dansje in de woonkamer. Het kan ook helpen om een routine te creëren. Zorg dat je elke week op bepaalde dagen of momenten beweging inplant, al is het maar vijf minuten.

Tip 6: eet voldoende

Het is belangrijk om tijdens je geplande maaltijden, zoals je ontbijt, lunch of diner, genoeg te eten. Als je ervoor zorgt dat je tijdens die maaltijden genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt, weet je op een later moment ook dat je genoeg gegeten hebt. Dan kun je je afvragen: móet ik nu echt iets eten of wíl ik iets eten? Te weinig eten zorgt ervoor dat je meer trek krijgt gedurende dag, waardoor je snel te veel eet en blijft eten.

Tip 7: drink voldoende water en focus op slaap

Bij honger kan het soms lonen om eerst wat water te drinken. Je lichaam kan dorst namelijk verwarren met honger. Als je te weinig drinkt, gaat je lichaam op zoek naar opgeslagen suikers, waardoor je zoete trek krijgt. Dat terwijl je dus eigenlijk water nodig hebt. Hetzelfde geldt voor een slaaptekort. Als je te weinig slaapt, zal je lichaam constant op zoek zijn naar een energieboost. Dat zoekt het in eten, waardoor je op de gekste momenten ineens trek krijgt. Als je je slaapritme aanpakt, kan ook zomaar het gevoel van spontane trek verdwijnen.

Tip 8: zorg voor een supportsysteem

Emotie-eten doe je omdat je de gevoelens die je hebt niet wilt voelen. Dat zorgt er alleen niet voor dat bepaalde dingen verdwijnen, je stapelt gevoelens juist op. Praat over je gevoelens in plaats van ze weg te eten. Bijvoorbeeld door een vriend of familielid te bellen of appen. Dit zorgt voor afleiding, maar zorgt er ook voor dat je je emoties op een goede manier verwerkt.

Tip 9: geniet van je snacks, maar bewust

Heb je vastgesteld dat je honger hebt of heb je toch gewoon echt zin in die snack, dan kan het natuurlijk heus geen kwaad deze af en toe te nemen. Wel is het belangrijk om hierbij te zorgen voor bewustzijn, zeker als je eet vanuit stress of een andere emotie. Neem een korte pauze en leg alles aan de kant om bewust te kunnen genieten van dat wat je eet. Hierdoor is dat een bewuste keuzes, waardoor ook de schuldgevoelens die achteraf vaak komen niet of minder snel bovenkomen.

Tip 10: schakel professionele hulp in

Heb je van alles geprobeerd, maar blijf je terugkomen in de cyclus van emotie-eten? Dan kan het verstandig zijn om professionele hulp te zoeken. Zeker als je merkt dat je eetpatroon steeds extremere vormen aanneemt of verandert in een eetstoornis. Het is nooit een goed teken als eten je leven overneemt. Als dit het geval is, kun je contact opnemen met je huisarts. Ook een psycholoog kan mogelijk helpen bij het praten over en het verwerken van gevoelens.

Bron | Women’s Health, Healthline

Website van het Jaar 2022

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet
Nynke KooyGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden