Het bramenseizoen is van start gegaan. Tot diep in september kun je ze nog kunnen plukken. 
 Beeld Getty Images/Cavan Images RF
Beeld Getty Images/Cavan Images RF

Beestjes op bramen verwijderen doe je zó

Moeder natuur wordt sinds kort weer opgesierd door sappige bramen. Deze heerlijke paarse vruchten zitten bomvol vitamine A, B en C. Maar helaas wonen er ook vaak beestjes in. Daar proef je niks van, maar lekker is anders. We vertellen je hoe je de wormpjes uit bramen kunt verwijderen.

Het bramenseizoen is van start gegaan. Tot diep in september kun je ze nog kunnen plukken.

Een cadeautje van de natuur

Bramen plukken wordt niet per se aangemoedigd. Wildplukken wordt door de vingers gezien als je een paar bramen voor jezelf plukt. Manden vol vullen? Dát is dan weer niet de bedoeling. Het is belangrijk dat er genoeg overblijft voor vogels en andere dieren. Pluk dus niet een hele struik leeg.

Beestjes op bramen verwijderen

In de natuur groeien bramen, maar ook beestjes. Als je de vruchten wil opeten is het dus wel verstandig om ze eerst grondig te wassen. Zo voorkom je dat je ook allerlei beestjes opeet. Maar hoe kun je de bramen wassen zonder dat je met paarse smurrie komt te zitten? Het beste kun je de bramen in koud water wassen. Het grootste deel van de smaak blijft dan behouden. Omdat bramen zo kwetsbaar zijn, kunnen ze snel kapot gaan. Spoel ze daarom niet onder de harde straal van de kraan, maar doe de bramen in een grote kom met koud water.

Zout bij het water doen

Als je de bramen in de kom hebt gedaan, kun je zout bij het water doen. Deze combinatie van zout en water zal helpen om je bramen schoon te krijgen. De beestjes die meegekomen zijn vanuit de natuur, houden namelijk niet van water en al helemaal niet van zout. Na een tijdje zullen ze loskomen van de bramen en boven water komen drijven.

Wat zie je dan precies? Kleine, witte wormpjes. Die kun je eruit vissen, samen met de bramen die naar boven zijn gekomen. Dat zijn namelijk bramen die nog niet rijp of niet meer goed zijn. Beweeg je handen door het water met de bramen om op die manier zoveel mogelijk beestjes te verwijderen. Spoel ze nog even voorzichtig af met schoon water om het zout te verwijderen. Dep ze droog met keukenpapier en je kunt genieten van een heerlijk bakje verse bramen!

Bron | RTL nieuws

Saskia WinkensGetty Images/Cavan Images RF

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden