Bakken als de royals: zó maak je de kerstkoekjes van Buckingham Palace
Benieuwd naar de koekjes die Queen Elizabeth met kerst at? Je kunt ze nu zelf maken. De koninklijke banketbakkers van Buckingham Palace hebben hun tot nu toe geheime recept voor kerstgemberkoekjes vrijgegeven. Zó bak je ze.
Vlak voor de feestdagen bakken we wat af. Zin om een huisje van gemberkoek te maken? Zo wordt deze op Buckingham Palace gemaakt.
Recept van de kerstkoekjes van Buckingham Palace
Van begin tot eind kost het twee uur en een kwartier - inclusief rijstijd - om deze koekjes te maken.
“Met nog een paar dagen te gaan tot kerst is dit het perfecte moment om feestelijke baksels te maken”, schrijft het paleis op Instagram over het recept. Je kunt met deze ingrediënten een bodemplaat en de driehoekige voor- en achterkant van het gemberkoekhuisje maken, inclusief de twee zijkanten. Ook kunnen er uit deze hoeveelheid deeg een gemberkoekmannetje, rendier en twee kerststerren worden gesneden.
Ingrediënten:
- 1 kilo bloem
- 14 gram baking soda
- 28 gram gemberpoeder
- 14 gram gemalen kaneel
- 355 gram ongezouten boter
- 500 gram lichtbruine basterdsuiker
- 3 eieren
- 175 milliliter golden syrup
- 1500 gram poedersuiker
- 200 gram eiwit
- 50 milliliter citroen
En zo maak je de koekjes:
- Meng bloem, baking soda en de kruiden in een kom.
- Voeg vervolgens koude, in blokjes gesneden boter toe en blijf mixen tot je een stevig mengsel krijgt.
- Doe er de suiker bij en meng het geheel kort.
- Voeg vervolgens de eieren en siroop toe en meng tot er deeg ontstaat.
- Verdeel het deeg in twee delen en kneed dit met de hand door elkaar. Druk het deeg plat.
- Dek het deeg af en laat het twee uur in de koelkast staan om te rijzen.
- Haal het daarna uit de koelkast en maak rolletjes van ongeveer 5 millimeter dikte voor de delen die het huis vormen en 3 millimeter voor de kleinere decoraties.
- Snijd de vormen van peperkoekhuisjes met behulp van een sjabloon.
- Leg ze op de bakplaat en laat ze even rusten voordat ze de oven in gaan.
- Voor de ramen kun je fijn gehakte harde snoepjes, zoals zuurtjes, gebruiken.
- Verwarm de oven voor op 165 graden en bak de onderdelen voor het huis 18 minuten en de kleinere onderdelen 12 minuten.
Het glazuur maak je zo:
- Zeef de poedersuiker en doe het eiwit en citroensap erbij. Mix dit met handmatig voordat je de mixer gebruikt.
- Mix zo'n twee minuten op lage snelheid, schraap dan de zijkanten zodat je alles meeapkt.
- Ga door met mixen op lage snelheid voor nog eens 5 minuten, totdat er een romig, hard mengsel ontstaat.
- Je kunt het glazuur losweken met wat water om de koekjes mee te decoreren.
- Met het glazuur kun je het huisje van koek in elkaar zetten en het geheel versieren.
Je kunt ook de video bekijken van het bakproces:
Bron | AD, Woman’s World