null Beeld

Argentijnse koekjes bakken net als Máxima: Alfajores met zelfgemaakte dulce de leche

Nog een paar dagen en dan wordt koningin Máxima vijftig. Dat vieren we natuurlijk met haar favoriete lekkernijen, gemaakt met dulce de leche. Deze fluweelzachte Zuid-Amerikaanse karamelpasta maak je eenvoudig zelf met maar één ingrediënt, namelijk een blikje gecondenseerde melk. In dit recept gebruik je het voor haar lievelingskoekjes: alfajores.

Je moet even geduld hebben om zelf dulce de leche te maken, maar het eindresulaat is een stuk lekkerder dan een variant uit de supermarkt.

Dulce de leche maken

Laten we beginnen bij stap één van deze heerlijke koekjes en wat het langste duurt: de dulce de leche maken. Gelukkig is het heel gemakkelijk: je hebt alleen een blikje gezoete gecondenseerde melk van ongeveer 400 gram nodig. Zet dat blikje in een pan met zó veel water dat het blikje net onderstaat.

Breng aan de kook en laat op laag vuur ongeveer vier uur afgedekt heel zachtjes koken. Controleer wel regelmatig of er nog genoeg water in de pan zit, en vul anders bij zodat het blikje weer onderstaat. Zijn de vier uur voorbij? Neem het blikje dan voorzichtig uit de pan en laat helemaal afkoelen voor je het opent.

Alfajores van Máxima

Weet je nog, vorig jaar? Toen koningin Máxima het recept voor haar favoriete koekjes deelde? Dat waren deze heerlijke Alfajores, met uiteraard dulce de leche, maar ook geraspte kokos en een heerlijk knapperig koekje.

Dit heb je nodig:

  • 100 g bloem
  • 150 g maïzena
  • 75 g fijne kristalsuiker
  • 1 tl bakpoeder
  • Halve tl baksoda
  • 100 g boter, op kamertemperatuur
  • 2 eierdooiers
  • Halve tl vanille-extract
  • Rasp van halve citroen
  • 1 tl cognac
  • Ongeveer 200 g (zelfgemaakte) dulce de leche
  • Zo'n 50 g geraspte kokos

extra nodig: koeksteker of glas van ± 4 cm doorsnede

Zó maak je de alfajores van Máxima

  1. Meng alle droge ingrediënten. Voeg de boter, de eierdooiers, het vanille-extract, de citroen en de cognac toe en kneed snel tot een deeg.
  2. Vorm tot een bal, druk plat en laat minimaal een uur opstijven in de koelkast.
  3. Verwarm de oven voor op 160 °C.
  4. Bestuif het aanrecht met maïzena en rol het deeg uit tot een lap van een halve centimeter dik. Steek er met een koeksteker of glas rondjes uit.
  5. Breng telkens het deeg weer bij elkaar, rol opnieuw uit en steek er weer koekjes uit.
  6. Leg de rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak in het midden van de oven in 10-12 min. heel lichtbruin en gaar. Laat afkoelen op de bakplaat.
  7. Bestrijk de helft van de koekjes met dulce de leche en dek af met de rest van de koekjes. Rol de zijkanten vervolgens door de geraspte kokos. Smullen maar!
null Beeld

Fotografie | Louis Lemaire

Recepten | Dosia Brewer

Productie | Colette Beyne

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden