null Beeld

Appels langer bewaren? Stop ze in de vriezer!

Meer fruit gekocht dan je op kunt? Als je wilt voorkomen dat je straks overrijpe appels moet weggooien, kun je ze invriezen, mits goed afgesloten. Ook de meeste andere fruitsoorten zijn prima in te vriezen!

Omdat fruit veel vocht bevat en daardoor ijskristallen kunnen ontstaan, moet het bij voorkeur wel zo snel mogelijk op vriestemperatuur komen. Zo blijven de smaak en structuur optimaal behouden. Vaak is een temperatuur van -18⁰C hiervoor niet voldoende. Beter is -24⁰C, dus controleer of je vriezer zo koud kan worden. Verstel de thermostaat een uur vóórdat je het fruit in de vriezer stopt. Als het fruit een uurtje in de vriezer heeft gelegen, kun je de vriezer weer lager zetten.

Gaan met die banaan

Daarnaast is belangrijk dat het fruit op z'n best is, dus de juiste 'rijpheid' heeft, op het moment dat je het invriest. Onrijp of overrijp fruit komt namelijk ook op die manier uit de vriezer! De enige uitzondering is banaan, want overrijpe bananen zijn heel geschikt om te verwerken in allerlei gerechten. Zorg er wel voor dat je de bananen invriest zonder schil.

Fruit met pit: ontpitten

Bessen - waaronder frambozen en bosbessen - zijn het meest geschikt om in te vriezen, omdat je ze gewoon heel kunt laten. Bij aardbeien, ook een bessensoort, moet je wel de kroontjes verwijderen. Alle andere vruchten moet je ontpitten, schillen en in partjes snijden. Van appels en peren verwijder je het klokhuis en de schil. Om bruine plekjes te voorkomen, kun je de partjes eerst in wat citroensap dopen voordat je ze invriest. Meloenen kun je het beste in hapklare vierkantjes snijden. Diepvrieszakje of -bakje eromheen (goed afsluiten!) en hop, in het vriesvak!

Geen geplak

Wil je er zeker van zijn dat de vruchten niet aan elkaar gaan plakken? Leg de (droge) vruchten dan eerst uit op een bakplaat of iets anders dat makkelijk in en uit de vriezer te halen is. Verspreid het fruit over de plaat en zorg ervoor dat de vruchten niet op elkaar liggen. Houd ze één tot twee dagen in de vriezer. Vervolgens verpak je het fruit in luchtdichte bakjes of zakjes.

Hoe lang kun je fruit invriezen?

Fruit kun je in de vriezer wel acht tot twaalf maanden langer bewaren. Zo kun je ook in de wintermaanden genieten van zomerse vruchten. Bevroren vruchten kun je wel het beste meteen gebruiken, omdat ze snel slap worden. Maar als dat gebeurt, kun je er ook een heerlijke smoothie van maken, zoals deze met tropisch fruit.

En groenten dan?

In principe kun je ook alle groenten invriezen, míts je ze van tevoren blancheert. Sommige enzymen in groenten blijven namelijk actief op vriestemperaturen, waardoor de groenten gewoon blijven doorrijpen. Blancheren voorkomt dit. Blancheren is een kooktechniek waarbij je de groenten twee minuten in kokend water legt en daarna meteen met koud water afspoelt. Groenten die veel water bevatten, zoals sla, tomaat en komkommer, kun je beter niet invriezen. Die worden zompig.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden