null Beeld

Als ontbijt of als tussendoortje: zó maak je bananenbrood

Dit bananenbrood met noten en vanille-limoenboter is te serveren als tussendoortje met koffie of thee, maar het doet het ook goed als ontbijtbrood!

Ingrediënten voor 1 brood:

  • 3 middelgrote bananen, geprakt
  • 250 g bruine basterdsuiker
  • 125 ml milde olijfolie
  • 2 eieren
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl gemalen kaneel
  • snuf zout
  • 150 g gemengde, ongezouten noten, bijv. pistache, pecan, hazelnoot en amandel, grof gehakt
  • 25 g pompoenpitten
  • 25 g zonnebloempitten voor de vanilleboter
  • 50 g zachte boter
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 el geraspte schil van een biologische limoen

Zo maak je het bananenbrood met noten en vanille-limoenboter

  • Verwarm de oven voor op 160 °C.
  • Klop voor de vanilleboter de boter luchtig met de suiker en roer de limoenrasp erdoor.
  • Schep de boter in een klein potje en strijk glad. Zet in de koelkast tot gebruik.
  • Vet een brood-of cakevorm (inh. 1 kg) in en bekleed de lange kanten en de bodem met een passende reep bakpapier.
  • Mix voor het brood de bananen, de suiker, de olie en de eieren goed door elkaar.
  • Zeef het bakmeel met de kaneel en het zout en roer het in gedeelten met een houten lepel door het bananenmengsel.
  • Vermeng de noten en de zaden en rooster ze in een droge koekenpan. Laat afkoelen en spatel driekwart van het mengsel door het beslag.
  • Schep het beslag in de vorm en strijk glad.
  • Verdeel de rest van het noten-zadenmengsel erover en bak het brood in het midden van de oven in ± 55 min. gaar en lichtbruin.
  • Test de gaarheid met een satéprikker. Neem het brood uit de oven, laat 5 min. rusten en keer het op een rooster.
  • Laat afkoelen. Serveer in plakken, met de vanilleboter.

Bereidingstijd: ± 20 min. + ± 1 uur oventijd + afkoelen

En genieten maar!

Fotografie | Renee Frinking

Productie | Colette Beyne

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden