water houdbaar Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

LifestyleEten

Aha: zó lang is (kraan)water in een flesje houdbaar

Het is altijd verstandig om een flesje water mee te nemen als je op pad gaat, zeker op warme dagen. Maar kan het eigenlijk kwaad om ‘oud’ water te drinken? Zó lang is water in een flesje houdbaar.

Dit moet je weten.

Flesje water uit de supermarkt

Koop je een fles water in de supermarkt, dan kan er niet zoveel misgaan. Zolang het flesje dicht is, kun je hem volgens het Voedingscentrum zeker tot één jaar na de THT-datum (Tenminste Houdbaar Tot) bewaren. Het wordt namelijk op zo’n manier verpakt dat er zo min mogelijk bacteriën in terechtkomen. Twijfel je toch over de houdbaarheid? “Zolang het water er helder uitziet en niet stinkt, zie ik geen risico”, vertelt Marcel Zwietering, hoogleraar Levensmiddelenmicrobiologie aan NU.nl. Bovendien zitten er niet genoeg voedingsstoffen in water om bacteriën te laten groeien.

Houdbaarheid na openen

Wanneer een flesje water eenmaal open is, verandert het verhaal. Door uit een flesje te drinken, kunnen bacteriën uit je mond of speeksel in het water terechtkomen. Zeker op warme dagen, een moment waarop veel mensen een fles water bij zich hebben, kunnen deze bacteriën snel groeien. Zit het water al een tijdje in de fles, maar ziet het er nog normaal uit? Dat kan. Bacteriën in het water zie je vaak niet. Je kunt het wel ruiken: water met een muffe geur kun je beter niet meer drinken. Ook als je zwarte puntjes ziet, is het hoog tijd om te verversen. Stel, je bent vergeten om de fles in je auto of tas te vullen met vers water. Kun je het ‘oude’ water dan nog drinken? Liever niet. Probeer het water in een drinkfles elke dag te verversen. Als je het water in de koelkast bewaart, gaat het iets langer mee: ongeveer drie tot zeven dagen. Drink je het toch, dan word je niet meteen ziek, maar echt fris is anders.

Dít maakt water minder lang houdbaar

Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op de houdbaarheid van water. Zo gaat de kwaliteit meteen hard achteruit wanneer je een fles uit de supermarkt openmaakt. Ook de plek waarop je een fles bewaart, speelt een rol: op een warme plek of in direct zonlicht is water minder lang houdbaar. Tot slot maakt het uit wát voor fles je gebruikt. In een glazen of roestvrijstalen fles blijft water iets langer goed. Extra fijn: je kunt deze flessen beter schoonmaken dan een wegwerpflesje. Spoel de fles én de dop elke week schoon met kokend water. Gebruik liever geen afwasmiddel om hem schoon te maken, want dat is volgens Zwietering een voedingsbodem voor bacteriën.

Bron | NU.nl, RTL Nieuws, Voedingscentrum

Maike AbmaGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden