Margriet logo
null Beeld

Aha: dít is dus het verschil tussen olijfolie en extra vergine olijfolie

Als je regelmatig olijfolie gebruikt, is het je vast weleens opgevallen dat er naast ‘gewone’ olijfolie ook extra vergine olijfolie bestaat. Het prijsverschil tussen deze twee oliën kan aardig hoog oplopen, maar waarom is dat eigenlijk zo? En maakt het uit welke olie je gebruikt?

Wij leggen het je hieronder uit.

Extra vergine olijfolie

Het verschil tussen olijfolie en extra vergine olijfolie zit ‘m vooral in de persing. Extra vergine olijfolie wordt namelijk gemaakt van de eerste koude persing van de olijven. Dit betekent dat de olijven eerst nog niet worden verhit. Iets wat later wel gebeurt om meer olie te kunnen onttrekken. De kleur en smaak zijn afhankelijk van de olijfsoort en kunnen variëren van lichtgeel tot diepgroen en van boterig tot grassig en peperig.

Prijsverschil

De prijzen voor dit soort ambachtelijk gemaakte oliën van kleine producten, kunnen hoog oplopen en worden ook weleens vergeleken met goede wijnen. Als de olie geperst is, wordt hij zelfs eerst nog beoordeeld op smaak en zuurgraad voordat het label ‘extra vergine’ mag worden gebruikt.

Lees ook: van 't keukenkastje naar de badkamer: de voordelen van olijfolie voor je huid

Gewone olijfolie

Gewone olijfolie wordt weer heel anders verkregen en vormt een mengsel van olie die geraffineerd is. Dit betekent dat de olijven verhit en afgekoeld worden. Hierdoor worden zogeheten onzuiverheden verwijderd, maar gaat helaas ook een deel van de smaak verloren. Dit is dan ook de reden dat gewone olie wat neutraler smaakt dan extra vergine olijfolie.

Wanneer gebruik je welke olie?

Welke olie je het beste kunt gebruiken, hangt een beetje af van het gerecht dat je maakt. Omdat de smaak van extra vergine olijfolie niet goed bestand is tegen hitte, kun je deze beter bewaren voor het dresseren van koude gerechten óf om op het laatste moment warme gerechten op smaak te brengen. Om te koken, kun je daarentegen gewone olijfolie het beste gebruiken.

null Beeld

Heb jij het Margriet-kookboek al? Met ruim duizend recepten uit onder meer de Hollandse, Italiaanse en Thaise keuken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Foodies

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden