Waarom sommige appels zo duur zijn. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Aha: dít is de reden waarom sommige appels zo duur zijn

Vraag jij je tijdens je ronde door de supermarkt of bezoekje aan de groenteboer ook weleens af waarom bepaalde appels zo duur zijn? Waar je vroeger koos uit een zak Elstar, Jonagold of Goudreinet, zijn er tegenwoordig veel nieuwe soorten. We zochten uit waarom deze prijziger kunnen zijn.

Verschillende soorten appels

Allereerst maar eens wat meer uitleg over de verschillende appelsoorten in de supermarkt. Welke appel kun je het beste kiezen? Marcel Tross is pomoloog (fruitdeskundige) en legt aan het AD uit dat consumenten vooral kijken naar de kleur en de vorm van een appel en dat ze eigenlijk minder letten op de smaak. “Het fruit moet er goed uitzien en daar wordt op gekweekt: perfect ronde, rood-roze appels met een blos zijn in trek. Een gele appel zoals de vroeger populaire Golden Delicious is niet meer in de mode”, vertelt hij.

Clubrassen

Ten opzichte van een aantal jaren geleden, zijn er een hoop nieuwe appelrassen bijgekomen in de groenteschappen. Denk bijvoorbeeld aan Pink Lady, Junami, Kanzi en Jazz. Pomoloog Tross legt uit dat dit clubrassen zijn. Dat zijn rassen waar patent op zit en die worden geteeld volgens een clubsysteem. Dat betekent dat maar een aantal telers deze appels mogen telen en dat er een vooraf bepaalde marketingstrategie rondom de appels is bedacht. Bij Pink Lady is dat bijvoorbeeld de herkenbare roze verpakking met het stickertje in de vorm van een hartje.

Duurdere fruitbomen

Een clubras wordt volgens fruitexpert Frank van Vuure speciaal gemaakt voor de wensen van de consument. “Een felrode kleur, friszoete smaak, lange houdbaarheid maar ook een crispy bite: niemand zit te wachten op een melige appel”, vertelt hij. Voor fruitboeren heeft het kopen van bestaande fruitbomen en een populair clubras een groot voordeel, volgens van Vuure, omdat je als boer wat zekerder bent dat je oogst wordt afgenomen. Maar per boom betalen appeltelers wel meer geld als het om een clubras gaat.

Waarom zijn clubrassen duurder?

Maar waarom betaal je in de winkel dan meer geld voor een clubras? Dat heeft met twee dingen te maken. Zo kost het veel geld om nieuwe appelsoorten te ontwikkelen. Het duurt zo’n vijf jaar tot er een nieuw ras ontwikkeld is. Ook betaal je volgens van Vuure voor de marketing. “Er wordt veel geld uitgetrokken om de vraag naar het fruit hoog te houden. Een sterk merk zorgt voor herhaalaankopen: bevallen de appels goed? Dan koop je ze de volgende keer weer.”

Welke appel is het lekkerst?

Het is dus duidelijk waarom clubrassen duurder zijn. Maar zijn deze appels ook lekkerder dan de ‘oudere’ bekende appels van vroeger? Volgens de twee experts is het goed om voor Nederlandse appels te gaan en om appels die van overzee komen te laten liggen. Elstar is volgens hen altijd goed, maar ook Junami, Kanzi of Santana zijn goede opties. Het voordeel van Santana is dat ze hypoallergeen zijn, waardoor je ze ook kunt eten wanneer je allergisch bent voor appels.

Bron | AD

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden