Stokbrood Frankrijk lekkerder  Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Aha: daarom smaakt stokbrood lekkerder in Frankrijk dan hier

Een van de dingen waar veel mensen aan denken bij vakantie in Frankrijk is dat heerlijke stokbrood. Eenmaal thuis wil je misschien nog even in de Franse sferen blijven, maar valt het brood ineens tegen. Is het stokbrood in Frankrijk dan echt anders én lekkerder of heeft dat alleen met het vakantiegevoel te maken?

Van het bakproces tot de ingrediënten: dít is het verschil.

Waarom smaakt stokbrood lekkerder in Frankrijk?

Het ligt echt niet aan jou, dat stokbrood lekkerder smaakt in Frankrijk heeft namelijk een reden. Het verschil zit ‘m vooral in de techniek die de Fransen gebruiken. Zij halen namelijk zoveel mogelijk uit de bloem en voegen zo min mogelijk andere grondstoffen toe. In Nederland worden er bijvoorbeeld vaak extra gist en broodverbeteraars toegevoegd.

Daarnaast heeft het Franse brood een lang rijsproces, waardoor de suikervorming anders is dan bijvoorbeeld in Nederland. Hierdoor krijgt het stokbrood een sterker aroma en vollere smaak. Dit zorgt er ook voor dat dat Franse stokbrood altijd zo lekker ruikt. Verder is het wettelijk niet toegestaan om vet aan het brood toe te voegen, waardoor het een hele knapperige korst krijgt.

Meer tijd

Dat het stokbrood in Frankrijk lekkerder smaakt dan die uit Nederland heeft dus ook te maken met de tijd die er in het bakproces zit. Een Nederlands stokbrood is vaak binnen één á twee uur al klaar, terwijl aan Frans brood tot wel 60 uur wordt besteed. Ook worden Nederlandse broden vaak in een vorm en een heteluchtoven gebakken, waardoor de korst niet zo knapperig wordt als de Franse variant. Wil je in Nederland toch van een lekker stokbrood genieten? Ga dan naar een goede – en het liefst Franse – bakker.

Stokbrood de volgende dag weer knapperig maken

Heb je nog een stuk stokbrood over en wil je dat de volgende dag opeten? Dan kun je het beste een oven voorverwarmen op 200 graden. Maak je stokbrood aan de buitenkant een beetje vochtig met water. Let op dat je het brood niet doorweekt en dat de binnenkant wel droog blijft. Leg het brood daarna op een rooster in de oven en bak het zo’n 5 tot 7 minuten tot het weer knapperig is.

Afbak stokbrood

Heb je een afbak stokbrood gekocht? Dan kun deze het beste kort en hevig bakken om ‘m zo knapperig mogelijk te maken. Toch zul je qua smaak waarschijnlijk niet eens in de buurt komen van zo’n ambachtelijk Frans stokbrood.

Bron | Max Vandaag, Keuringsdienst van Waarde, 24Kitchen

Maryse De BruijneGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden