PREMIUM
Aardappel- spinazie-mozzarellaballetjes met rucola- appelsalade
Vanbuiten krokant, vanbinnen zacht en smeuïg: aardappel-spinazieballetjes gevuld met een minimozzarellabolletje. De rucolasalade met appel en sjalot en een licht zoete honingdressing smaakt er lekker fris bij.
Eet smakelijk!
Ingrediënten voor de aardappel-spinazie- mozzarellaballetjes met rucola-appelsalade
Het recept is voor 4 personen.
- milde olijfolie
- 200 g spinazie, fijngehakt
- 500 g kruimige aardappels, in stukken
- 3 eieren
- versgemalen peper, zout
- (vers)gemalen nootmuskaat
- 150 g minimozzarellaballetjes
- bloem
- 100 g panko of broodkruim
- zonnebloemolie om in te frituren
voor de rucolasalade
- 150 g rucola
- 1 appel, klokhuis verwijderd, in reepjes
- 1 sjalot, fijngesnipperd
- 1 el balsamicoazijn
- 1 el honing
- 1 tl mosterd
- 2 el extra vergine olijfolie
Verhit voor de balletjes een scheutje milde olijfolie en stoof de spinazie hierin 1 min. Kook de aardappels gaar, giet af en laat goed uitlekken. Doe ze terug in de pan, stamp ze fijn en roer de spinazie erdoor. Voeg een van de eieren toe en breng pittig op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Klop de andere twee eieren los. Verdeel het aardappelmengsel in 20 balletjes, duw ze een beetje plat en leg er een mozzarellabolletje in. Vouw het aardappelmengsel er weer omheen en rol tot een balletje. Boetseer de naadjes rondom dicht en maak zo nog 19 balletjes. Paneer ze door ze eerst door de bloem, dan door het losgeklopte ei en daarna door de panko te halen. Bewaar in de koelkast tot je ze gaat frituren.
Vermeng voor de rucolasalade de rucola met de appel en de sjalot. Klop of schud de azijn, de honing, de mosterd en de olie door elkaar en breng op smaak met peper en zout. Lepel de dressing over de salade. Frituur de balletjes in gedeelten in zonnebloemolie of besprenkel ze met olie en bak ze in ± 12 min. krokant in de airfryer of in een oven op 200 °C.
Bereidingstijd: ± 45 min.
Spinazie, een topper van eigen bodem
Spinazie uit Nederland is van maart tot november verkrijgbaar. Het is een supergezonde groente. Het bevat onder meer foliumzuur en ijzer; beide mineralen helpen bij het vervoeren en vrijmaken van energie in je lichaam. Spinazie is ook een goede bron van bètacaroteen, vitamine B1, B2 en B6, vitamine E en K, kalium, calcium, magnesium, fosfor en zink.
Spinazie bevat ook oxaalzuur, een anti-nutriënt. Planten maken dit zuur aan om zich te beschermen tegen insectenvraat. Het geeft ze hetzelfde ruwe gevoel aan hun tanden als wij ervaren. Een teveel aan oxaalzuur bindt zich aan calcium, waardoor je nierstenen zou kunnen ontwikkelen. Met genoeg variatie in je voeding en een goede nierwerking hoef je daar echter niet bang voor te zijn. Er wordt gewerkt aan de ontwikkeling van spinazie met minder oxaalzuur, maar je kunt het zuur ook neutraliseren met room(kaas) of citroensap.