Airfryer in keuken Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

9 x gezonde airfryer recepten

Dat je in de airfryer minder vette patatjes kunt bakken is waarschijnlijk niets nieuws voor je. Maar wist je dat je er veel meer dan borrelhapjes in kunt klaarmaken? Van bloemkoolnasi tot gevulde paprika's. Deze recepten kun je niet alleen volledig in de airfryer klaarmaken, maar zijn ook nog eens gezond!

1. Gestoofde kabeljauw met prei en aardappelrozetten

Ingrediënten voor vier personen:

  • 4 grote stukken kabeljauw
  • 1 grote ui
  • 2 citroenen
  • 15 gram boter (om de vis in te bakken)
  • 2 sneetjes brood
  • 4 grote aardappels
  • 1 eetlepel mierikswortelcrème (of –puree)
  • 10 gram boter (voor in de puree)
  • 1 ei
  • 25 gram Panko
  • 1 hele prei

Bereiding

  1. Schil en kook de aardappelen en puruer dit vervolgens samen met de mierikswortelcrème, boter en het ei.en doe het in een spuitzak
  2. Snijd acht rondjes uit de sneetjes brood en rooster deze in de airfryer. Spuit hier was aardappelrozet op en bestrooi met Panko.
  3. Snijd vervolgens de prei in dunne lange repen, de ui in halve ringen en de citroen in dunne plakken.
  4. Zet de bakplaat in de Airfryer en smelt de boter in drie minuten op tweehonderd graden.
  5. Ondertussen breng je de kabeljauw op smaak met peper en zout en leg je deze samen met de citroen en ui op de bakplaat.
  6. Voeg twee lepels water toe en leg de prei erbij.
  7. Plaats een rekje boven de groenen en vis en plaats hier de aardappelrozetten op.
  8. Dit alles bak je nog gedurende 15 minuten op 160 graden.

2. Fajitas

Ingrediënten voor vier personen:

  • Fajitakruiden:
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel Chilipoeder
  • 1 theelepel gerookte paprika
  • 1 theelepel suiker
  • 0.5 theelepel knoflookpoeder
  • 0.5 theelepel uienpoeder
  • 0.5 theelepel zwarte peper
  • Voor de fajita’s:
  • 450 gram rundvleesreepjes
  • fajita-kruiden
  • 1 eetlepel vers limoensap
  • 2 eetlepels koolzaadolie
  • 1 rode paprika, in dunne plakjes
  • 1 gele paprika, in dunne plakjes
  • 1 gele ui, dun gesneden
  • zout
  • 8 warme bloemtortilla’s
  • limoenpartjes
  • gesneden lente-uitjes
  • gehakte avocado

Bereiding:

  1. Maak eerst de fajita kruiden door alle ingrediënten te mengen in een kom.
  2. Meng vervolgens de rundvleesreepjes, fajita kruiden, limoensap en een eetlepel olie in een aparte kom.
  3. In een derde kom meng je de paprika en uit met een beetje olie, breng dit op smaak met wat zout.
  4. Verwarm je airfryer op tweehonderd graden en bak je ingrediënten in porties. Schud het mandje om de paar minuten tot de biefstuk net gaar is. Dit duurt ongeveer 15 tot 17 minuten.
  5. Serveer met de tortilla's limoen, lente-uitjes en avocado.

3. Bloemkoolnasi goreng

Ingrediënten voor vier personen:

  • 1 grote bloemkool
  • 250g rundsstoofvlees
  • 2 bosuien
  • 2 theelepels gemalen koriander
  • 25 gram pinda’s
  • 1 limoen
  • 8 takjes verse koriander
  • 1 theelepel kurkuma
  • 20ml sojasaus
  • 1 zakje nasigroenten
  • 1 eetlepel ketjap
  • 1 theelepel sambal
  • Kroepoek
  • Gebakken uitjes

Satésaus:

  • 250g basis voor satésaus, of pindakaas
  • 1dl melk
  • 1 theelepel sambal, of meer naar smaak
  • 0.5 theelepel gemberpoeder
  • 0.5 theelepel mosterd
  • 25g grofgemalen pinda’s

Bereiding:

  1. Maal de bloemkool eerst tot bloemkoolrijst.
  2. Snijd het runderstoofvlees in kleine blokjes en meng het met een lepel arachideolie en de bloemkoolrijst.
  3. Verwarm je airfryer voor vijf minuten op tweehonderd graden en bak vervolgens de kroepoek drie minuten op 180 graden.
  4. Zet de grillpan in je airfryer en verwarm deze ook vijf minuten op tweehonderd graden.
  5. Meg vervolgens de bloemkoolrijst met het vlees en bak deze tien minuten in de grillpan op 180 graden.
  6. Ondertussen snijd je de bosuien en koriander fijn, dit voeg je samen met de nasigroenten, ketjap, sambal en soyasaus toe aan de rijst. Bak dit mee voor twintig minuten.
  7. Maak in een pannetje de satésaus door melk te verwarmen en de basis voor satésaus hierin op te lossen. Maak eventueel op smaak met sambal en grof gemalen pinda's.

4. Citrus-Tijm Zalm

Ingrediënten voor vier personen:

  • 3 clementines
  • 1.5 eetlepel pure honing
  • Bakspray
  • 1 citroen, in plakjes
  • 800 gram zalm
  • 1 eetlepel tijm
  • 1 eetlepel venkelzaad
  • zout
  • peper
  • zout
  • versgemalen zwarte peper

Bereiding:

  1. Verwarm de airfryer op tweehonderd graden.
  2. Rasp de schil van 1 clementine in een maatbeker en pers het sap eruit. Voeg hier honing aan toe tot het volledig is opgelost.
  3. Vet het mandje van de airfryer licht in met wat bakspray.
  4. Snijd de overgebleven clementines in plakjes en plaats de helft hiervan met wat citroen in het mandje.
  5. Bestrijk de zalm met het clementinesap en bestrooi met wat tijm, venkel, peper en zout.
  6. Bak dit zo'n acht tot tien minuten in de airfryer.

5. Gevulde Paprika’s met knolselderij spaghetti

Ingrediënten voor vier personen:

  • 9 paprika’s
  • 1 knolselderij
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 9 rijpe trostomaten
  • 250 gram puur rundergehakt
  • 2 theelepels sambal
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 1 klein bakje mozzerella balletjes
  • Italiaanse kruiden
  • Peper
  • zout

Bereiding:

  1. Mix de tomaten fijn tot een tomatensaus.
  2. Snijd de ui en knoflook fijn en bak samen met het gehakt.
  3. Schil de knolselderij en snijd deze in dunne slierten.
  4. Voeg ondertussen de tomatensaus en Italiaanse kruiden toe aan het gehakt.
  5. Meng de knolselderijspaghetti door de saus.
  6. Hol de paprika's uit en vul deze met de spaghetti en saus.
  7. Leg een bolletje mozzarella bovenop de paprika en bak voor twintig minuten op 160 graden.

6. Volkoren lasagne met gerookte zalm

Ingrediënten voor vier personen:

  • 50 gram andijvie
  • 100 gram courgette
  • 5 stuks cherrytomaatjes
  • 50 gram gerookte zalm
  • 40 gram volkoren lasagnebladen
  • 50 gram zuivelspread light met bieslook
  • 100 gram gezeefde tomaten
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 20 gram geraspte 30+ kaas
  • 1 theelepel Italiaanse kruiden

Bereiding:

  1. Verwarm de airfryer op 180 graden.
  2. Mix de gezeefde tomaten met de Italiaanse kruiden en zuivelspread.
  3. Snijd de courgette en cherrytomaatjes in bloikjes en voeg samen met de andijvie toe aan de saus.
  4. Vet een ovenschaal in met olijfolie en voeg de overige olie bij de sausmix.
  5. Bedek de bodem van de ovenschaal met saus, leg daar wat lasagnebladen op en herhaal dit tot je nog maar een beetje saus over hebt om mee te eindigen.
  6. Leg bovenop de laatste laag saus wat geraspte kaas.
  7. Zet de ovenschaal ongeveer 25 minuten in de airfryer.

7. Vegetarische volkoren pita pizza

Ingrediënten voor vier personen:

  • 1 stuks volkoren pita broodje
  • 25 gram tomatenpuree
  • 100 gram passata di pomodori
  • 0.5 theelepel Italiaanse kruiden
  • groenten naar keus
  • 10 gram 30+ kaas geraspt
  • 30 gram vegetarische shoarma

Bereiding:

  1. Verwarm je airfryer voor op 180 graden.
  2. Snijd de pita door de helft (nu heb je twee kleine pizza's) en meng de passata di pomodori met de tomatenpuree en Italiaanse kruiden tot een sausje.
  3. Smeer de binnenkant van de pita in met de saus.
  4. Snijd de groenten in kleine stukjes en leg dit over de tomatensaus heen.
  5. Voeg ook de vegetarische shoarma toe en bestrooi de pizza met kaas.
  6. Zet de kleine pizza'tjes voor vijf minuten in de airfryer.

8. Hartige taart van tomaten en courgettini

Ingrediënten voor vier personen:

  • 3 stuks Roma tomaten
  • 1 kleine courgette
  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 1 ei
  • 50 gram 30+ kaas (geraspt)
  • 10 blaadjes basilicum
  • 2 ttheelepel walnoot ricotta pesto
  • zwarte peper
  • zout

Bereiding:

  1. Verwarm de airfryer voor op 160 graden.
  2. Snijd odnertussen de tomaten in blokjes en snijd de courgette in spaghettislierten of blokjes, voeg dit samen in een kom.
  3. Meng alle groenten met twee theelepels walnoot ricotta pesto en basilicum. Breng het geheel op smaak met wat zout en peper.
  4. Leg nu de plakken bladerdeeg in een ingevet bakblik, waarbij het de randen bedekt.
  5. Voeg het groentenmengsel toe aan het bakblik en giet er een geklutst ei overheen.
  6. Bak de taart voor twintig minuten op 160 graden, garneer de taart met de geraspte kaas en laat de taart vervolgens nog twintig minuten op 150 graden afgaren.

9. Gevulde portobello met kipfilet

Ingrediënten voor vier personen:

  • 2 portobello’s
  • 4 cherry tomaatjes
  • 1 kipfilet
  • 2 eetlepel rozemarijn
  • 1 teentje knoflook
  • 50 gram zachte geitenkaas
  • bakspray

Bereiding:

  1. Spray de kipfilet in met een beetje bakspray en gaar deze tien minuten op 180 graden voor.
  2. Meng de gehalveerde tomaatjes met de knoflook, twee eetlepels rozemarijn en een beetje bakspray.
  3. Laat, na tien minuten in de airfryer, de kip even afkoelen en snijd deze in reepjes.
  4. Snijd de stam uit de portobello's zodat je ze kunt vullen met het tomatenmengsel.
  5. Stop ook wat kipreepjes in het tomatenmengsel en dek af met wat geitenkaas.
  6. Gaar de portobello's nog tien minuten op 180 graden.

Bron | Country Living, Philips, Gezonde Airfryer Recepten

Sanne van der LindenGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden