null Beeld Fotografie: Matilda Lindeblad. Tekstbewerking: Colette Beyne
Beeld Fotografie: Matilda Lindeblad. Tekstbewerking: Colette Beyne

PREMIUM

7x wintergerechten om je aan te warmen

Typisch winterse specerijen zoals steranijs, kaneel, kruidnagel, gember, kardemom en zoethout geven letterlijk warmte aan hartige en zoete gerechten. Extra fijn op koude dagen.

null Beeld

Recept: koolsla met gember en rode peper

(voor 4 personen)

Deze koolsalade met een vleugje gember en groene peper past goed bij de spareribs, maar is ook heerlijk bij hamburgers of vistaco’s.

  • 2 geschrapte wortelen, grof geraspt
  • 1 geschilde kleine appel, grof geraspt
  • ± 300 g witte kool, fijngesneden
  • 1 bosui, fijngehakt

Voor de dressing

  • ± 100 g mayonaise
  • 100 g demi crème fraîche
  • 1 el geraspte gemberwortel
  • ½ - 1 groene peper, in ringetjes
  • versgemalen zwarte peper, zeezout

Meng de wortel, appel, kool en bosui in een kom. Houd wat groene peper achter voor de garnering en klop de rest samen met de andere ingrediënten voor de dressing door elkaar. Breng op smaak met peper en zout en schep de dressing door de koolsla. Laat de smaken minimaal 1 uur intrekken in de koelkast en schep om. Laat 15 min. voor het serveren op temperatuur komen en garneer met de achtergehouden groene peperringetjes.

Bereidingstijd: ± 20 min. + ± 1 uur koeltijd + 15 min. op temperatuur komen

null Beeld
null Beeld

Recept: pittige slavinken met appel

(voor 4 personen)

Zelf slavinken maken? Met net zo veel gemalen piment, kruidnagel en gemberpoeder als je lekker vindt en het ontbijtspek rondom zijn ze echt top. Serveer ze met in het bakvet gestoofde appelparten.

  • 600 g halfom gehakt
  • 1 kleine ui, fijngehakt
  • 2 el dijonmosterd
  • 2 tl zout
  • snuf gemalen piment
  • snuf gemberpoeder
  • snuf gemalen kruidnagel
  • 100 g ontbijtspek
  • boter om in te bakken
  • 2 appels met schil, in parten
  • ½ tl suiker
  • ½ tl mosterdpoeder
  • versgemalen zwarte peper, zeezout

Meng het gehakt met de ui, mosterd en specerijen, breng stevig op smaak met peper en zout en kneed tot een glad mengsel. Vorm er 6 worstjes van. Wikkel de worstjes in spek en laat 15 min. opstijven in de koelkast. Verhit 2-3 el boter en bak de slavinken hierin in ± 10 min. gaar en goudbruin. Houd ze warm. Bak de appelparten in het bakvet van het vlees tot ze zacht zijn. Roer de suiker en het mosterdpoeder erdoorheen als de appel begint te kleuren. Breng op smaak met peper en zout. Warm de slavinken nog 1-2 min. mee en serveer direct. Lekker met aardappelpuree en sperziebonen.

Bereidingstijd: ± 35 min. + ± 15 min. koeltijd

null Beeld
null Beeld

Recept: in biet gemarineerde zalm met sinaasappel en steranijs

(voor 8 personen)

Verse zalmfilet marineren in een mengsel van rode biet, suiker, zout, steranijs en sinaasappelrasp zorgt voor een heerlijke smaak én een prachtige kleurencombinatie. Lekker met de mierikswortelcrème met sinaasappel.

  • 800 g verse zalmfilet met huid, liefst een middenstuk
  • rasp van 1 biologische sinaasappel
  • 2 steranijs, geplet
  • ± 100 g suiker
  • ± 150 g zeezout
  • 200 g rauwe rode biet, geraspt
  • bieslook

Extra nodig: braadslede of ovenschaal

Controleer de zalmfilet op eventuele graten. Bekleed de braadslede of ovenschaal met plasticfolie en laat daarbij een stuk overhangen. Leg de zalmfilet met de huid naar beneden op het folie. Meng de sinaasappelrasp, steranijs, suiker, het zout en de geraspte biet door elkaar en verdeel het mengsel over de bovenkant en zijkanten van de zalmfilet. Klap het overhangende plasticfolie over de zalm en pak strak in. Leg een snijplank op de zalm en verzwaar deze met blikken of een ander gewicht. Laat de zalm minimaal 24 uur in de koelkast marineren, maar 2 dagen kan ook. Snijd de gemarineerde zalm in dunne plakken en laat een halfuurtje op temperatuur komen. Lekker met de mieriks-wortelroom met sinaasappel. Garneer met bieslook.

Bereidingstijd: ± 15 min. + 24-72 uur marineren + ± 30 min. op temperatuur komen

null Beeld
null Beeld

Recept: mierikswortelcrème met sinaasappel

(1 potje)

  • 200 g zure room
  • 1 el l vers geperst sinaasappelsap*
  • 1 el geraspte mierikswortel (potje)
  • 2 tl honing
  • versgemalen zwarte peper, zeezout

Meng alle ingrediënten voor de room door elkaar en breng op smaak met peper en zout. Schep de crème in een potje, zet in de koelkast en laat tegelijk met de gemarineerde zalm op temperatuur komen.

Bereidingstijd: ± 5 min. + ± 30 min. op temperatuur komen

*Gebruik hiervoor het sap van de sinaasappel waarvan je de schil hebt geraspt voor de gemarineerde zalm.

null Beeld
null Beeld

Recept: sticky spareribs met steranijs en kaneel

(voor 4 personen)

Door ze voor te koken worden spareribs extra mals en door de steranijs en kaneel krijgen ze een bijzondere smaak. Je bakt ze in de oven lekker sticky met een saus op basis van soja- en chilisaus, honing en gember.

  • ± 1.600 g spareribs, in stukken
  • 4 steranijs
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 kaneelstokjes (specerij)
  • 10 zwarte peperkorrels
  • ± 2 el zout

Voor de saus

  • 75 ml chilisaus
  • 3 el Chinese sojasaus
  • 100 g vloeibare honing
  • 1 el sesamolie
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1-2 el geraspte gemberwortel
  • 1 tl sambal oelek
  • ½ bosje koriander, fijngehakt
  • rode peper, fijngehakt, naar smaak

Extra nodig: bakplaat of ovenschaal, bekleed met bakpapier

Leg de spareribs in een ruime pan en schenk er zo veel water bij dat ze onder staan. Voeg de specerijen en het zout toe en breng aan de kook. Kook op middelhoog vuur ± 1 uur of tot het vlees zacht is. Verwarm tegen het eind van de kooktijd de oven voor op 225 °C. Schep de ribs uit de pan en leg ze op de bakplaat. Meng alle ingrediënten voor de saus en giet hem over het vlees. Bak de spareribs in het midden van de oven ± 25 min of tot ze een mooie bruine kleur hebben. Draai de ribs halverwege een keer om. Bestrooi bij het serveren met de koriander en eventueel met rode peper. Lekker met gepofte aardappelen en een salade van komkommer, tomaat en maïs.

Bereidingstijd: ± 1 uur + ± 25 min. oventijd

null Beeld
null Beeld

Recept: kaneelparfait met vanille-portvijgen en zoute honingnoten

(voor 8-10 personen)

Je kunt alle onderdelen voor deze winterse kaneelparfait met vanille-portvijgen en zoute honingnoten voorbereiden. Het enige wat je hoeft te doen is de parfait dertig minuten voor het serveren uit de vriezer te halen en te garneren.

Voor de parfait

  • 6 eierdooiers
  • 150 g poedersuiker
  • 1 el gemalen kaneel
  • 500 ml slagroom

Voor de vanille-portvijgen

  • 100 ml versgeperst sinaasappelsap
  • 100 ml rode port
  • 200 g witte basterd-suiker
  • 1 vanillestokje, merg eruit geschraapt
  • schil van ½ biologische sinaasappel
  • 5 verse vijgen, in vieren

Voor de zoute honingnoten

  • 4 el vloeibare honing
  • 200 g gemengde, ongezouten noten
  • zoutvlokken

Extra nodig: kunststof vorm van ± 1,5 l inhoud, bekleed met plasticfolie

Klop voor de parfait de eierdooiers met de poedersuiker en de gemalen kaneel luchtig in een ruime kom. Klop de slagroom in een andere kom stevig op. Spatel de room voorzichtig door het eiermengsel en schep het in de vorm. Zet minimaal 4 uur in de vriezer. Roer intussen voor de vanille-portvijgen het sinaasappelsap, de port, de suiker, het vanillestokje met merg en de sinaasappelschil door elkaar in een pan en kook ± 20 min. op middelhoge pit in tot een siroop. Roer af en toe door. Voeg de vijgen toe, breng opnieuw aan de kook en neem de pan van de pit. Laat de vijgen afkoelen in de pan met siroop. Verwarm voor de zoute honingnoten de honing met de noten in een steelpan op middelhoge pit ± 5 min. of tot de honing donker is en een beetje is ingekookt. Giet uit op een bakplaat en bestrooi direct met zout naar smaak. Laat afkoelen. Haal de parfait 30 min. voor het serveren uit de vriezer, stort hem op een schaal en verwijder het plasticfolie. Garneer met de vijgen, de vanille-portsiroop en de noten.

Bereidingstijd: ± 45 min. + 4 uur vriestijd + ± 30 min. op temperatuur komen

null Beeld
null Beeld

Recept: glühwein

(voor 6 personen)

Zo’n glas verwarmende glühwein met kardemom, kaneel en kruidnagel is een perfecte opkikker op koude winterdagen. Schijfjes sinaasappel of mandarijn geven er extra smaak en kleur aan.

  • 200 ml sinaasappelsap
  • sap van ½ citroen
  • 1 kaneelstokje (specerij)
  • 10 kardemompeulen
  • 10 kruidnagels
  • 100 g witte basterdsuiker
  • 1 fles rode wijn
  • plakken sinaasappel of mandarijn om te garneren

Roer alle ingrediënten behalve de wijn met 100 ml water door elkaar in een pan. Laat ± 20 min. sudderen op middelhoge pit. Voeg de wijn toe en warm deze mee zonder dat de vloeistof gaat koken. Zeef de specerijen eruit. Schenk de warme glühwein in stevige glazen en garneer met de sinaasappel- of mandarijnplakken.

Bereidingstijd: ± 30 min.

Ylva BergqvistFotografie: Matilda Lindeblad. Tekstbewerking: Colette Beyne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden