Margriet logo
Er valt nog veel te leren in de keuken. Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

7x keukengewoontes die je beter kunt afleren (wedden dat jij het ook doet?)

De een is een keukenprinses en de ander net wat minder. Sommige kookgewoontes heb je misschien als kind meegekregen van je ouders, andere heb je jezelf aangeleerd. Wist je dat bepaalde gewoontes je maaltijd een stuk minder lekker maken?

We zouden allemaal wel de kookkunsten van Nigella Lawson willen, maar helaas... Niet zo’n keukenprins(es)? Deze fouten wil je in elk geval voorkomen.

1. Te veel zout gebruiken

Net iets te enthousiast geweest met het zoutvaatje? Dat kan de smaak van je eten flink in de war schoppen én het is niet zo goed voor je gezondheid. Gelukkig kun je het eten redden door meer basisingrediënten toe te voegen, waardoor de smaken weer in balans zijn.

2. Verse tomaten kiezen in plaats van ingeblikte

Vers klinkt beter, maar dat is het niet altijd. Bij eten in blik denk je misschien aan ongezonder voedsel, omdat het zo lang houdbaar is. Niet is minder waar: tomaten uit blik zijn juist gezonder! Zeker wanneer je ze lang op het vuur zet. In tomaten zit een stofje (lycopeen) dat de bloedsomloop stimuleert, je beschermt tegen beroertes en kanker en je cholesterol verlaagt. Door tomaten te verhitten worden ze juist extra voedzaam, omdat je lycopeen dan makkelijker kunt opnemen.

3. Verkeerde olie gebruiken

Worstjes of een ei bak je natuurlijk met een klontje boter of een eetlepel olie. De keuze is reuze, want de schappen in de supermarkt liggen vol met soorten zonnebloemolie, kokosvet, roomboter en olijfolie. Extra vierge olijfolie is smaakvol, maar niet bedoeld om mee te bakken. Doe je dat wel? Dan krijg je een onaangename smaak in de pan en dat wil je niet.

4. Groenten en fruit schillen

Het is bij velen bekend dat er in de schil van fruit en groenten veel vitamines verstopt zitten. En toch zie je mensen nog vaak enthousiast een appeltje schillen. Zonde, want nét onder de schil zitten de meeste voedingsstoffen. Wist je dat je de schil van kiwi of pompoen ook prima kunt eten?

5. Light-producten gebruiken

Bij light-producten heb je misschien het idee dat je een bewuste keuze maakt. Oké, het is een ‘slanke’ keuze, maar het is niet beter voor je gezondheid. Minder of geen vet en suiker klinkt als muziek in de oren, maar om dezelfde smaak te krijgen worden alsnog veel ongezonde stoffen en smaakmakers toegevoegd.

6. Kaas bovenop de pastasaus strooien

Wie houdt er niet van een heerlijk bord pasta met flink wat geraspte kaas? Misschien doe je eerst de pastasaus erbovenop en daarna pas de kaas. Dat kun je beter omdraaien: als je kaas pas aan het eind toevoegt, kan het klonterig worden. Doe de kaas liever direct over de afgegoten pasta en roer het erdoorheen. Dit maakt je gerecht veel romiger.

7. Groenten koken in een volle pan met water

Vroeger kookte vrijwel iedereen z’n groenten in een pan met veel water. Dat is helemaal niet nodig om je eten gaar te krijgen en bovendien gaan er veel lekkere smaken verloren. Veel beter is het om je groenten te stomen in een klein laagje water. Gebruik voor elke kilo groenten één kopje water en doe de deksel op de pan. Op deze manier hebben je groenten meer smaak, voedingsstoffen én een bite.

Bron | Culinaire Ambiance, Scrambled Chefs

Saskia WinkensGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden