PREMIUM

7x gerechten die smaken naar een lange Franse zomer

Tekstbewerking: Colette Beyne Beeld Stockfood/Beeldig Beeld
Beeld Stockfood/Beeldig Beeld

Vakantievoorpret of juist nagenieten van je Franse vakantie? Deze smaakvolle ­recepten helpen je een handje. Kies net als de Fransen voor verse producten van goede kwaliteit, kruiden en lekkere olie. Bon appétit.

Alle recepten zijn voor 4 personen.

null Beeld

Recept: Cous­cous­salade

Een couscoussalade met paprika, rode ui, zwarte olijven en tijm smaakt lekker bij vlees of kip van de grill.

  • 250 ml groentebouillon
  • 250 g couscous
  • 2 limoenen
  • 3 el extra vergine olijfolie
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 1 rode paprika, zaadlijsten verwijderd, in blokjes
  • 1 groene paprika, zaadlijsten verwijderd, in blokjes
  • 80 g Kalamata-olijven of Franse zwarte olijven zonder pit, klein gesneden
  • blaadjes van 3 takjes tijm
  • versgemalen zwarte peper, zout

Breng de bouillon aan de kook, strooi de couscous erin en roer goed door. Neem de pan van de pit en laat met het deksel op de pan ± 5 min. wellen. Roer de couscous door met een vork en laat 5 min. afkoelen. Pers 1 limoen uit en halveer de andere. Roer het sap samen met de olie, de ui, de paprika, de olijven en de tijmblaadjes door de couscous en breng op smaak met peper en zout. Serveer in een schaal en geef de limoenhelften erbij.

Bereidingstijd: ± 25 min.

null Beeld

Recept: Auber­gine met rode ui & ­citroen

Je proeft het zuiden in deze aubergine met rode ui, knoflook en citroen uit de oven. Ook koud erg lekker.

  • 800 g kleine aubergines, overlangs gehalveerd
  • 2 rode uien, in reepjes
  • 2 tenen knoflook in plakjes
  • 1 citroen, in parten
  • 2 el milde olijfolie
  • versgemalen zwarte peper, zout
  • 100 ml groentebouillon

extra nodig: ovenschaal

Verwarm de oven voor op 200 °C (heteluchtstand). Leg de aubergine, de ui en de knoflook in een ovenschaal. Knijp een paar partjes citroen uit boven de schaal en leg de rest van de partjes bij de groenten. Druppel de olie erover en maal er peper en zout naar smaak boven. Schep om en schenk de bouillon erbij. Zet de schaal ± 30 min. in de oven of tot de aubergine zacht is. Schep af en toe om. Breng op smaak met peper en zout.

Bereidingstijd: ± 10 min. + ± 30 min. oventijd

null Beeld

Recept: Mosselen in witte wijn

De klassieke manier om mosselen te bereiden is door ze te stoven in witte wijn en ze te bestrooien met peterselie. Lekker met warme baguette en gezouten boter.

  • 2 kg mosselen
  • 4 el milde olijfolie
  • 3 tenen knoflook, in plakjes
  • 200 ml droge witte wijn
  • ½ handje fijngesneden platte peterselie
  • versgemalen zwarte peper, zout

Was de mosselen grondig in ruim water en gooi kapotte of openstaande exemplaren weg. Verwarm de olie in een mosselpan of andere grote pan en fruit hierin de knoflook 2-3 min. Voeg de mosselen toe, schud om en blus af met de wijn. Leg het deksel op de pan en laat 5-8 min. koken of tot alle mosselen open zijn. Gooi mosselen die dicht blijven weg. Strooi de peterselie over de mosselen en maal er peper naar smaak boven. Lekker met warme baguette.

Bereidingstijd: ± 30 min.

null Beeld

Recept: Karbonades met bosui en citroen van de grill

Zet de barbecue maar vast klaar voor het grillen van karbonades met Provençaalse kruiden, bosui en citroen, die je allemaal bij elkaar op het rooster legt.

  • 4 karbonades van ± 200 g
  • 2 el zonnebloemolie
  • 2 tl Provençaalse kruiden
  • versgemalen zwarte peper, zout
  • 200 g bosui, in stukken van 4-5 cm
  • 2 citroenen, gehalveerd

Bestrijk de karbonades dun met olie en maal er zout naar smaak boven. Bestrooi met de Provençaalse kruiden en rooster ze op een hete barbecue in ± 10 min. per kant gaar. Bestrijk de bosui met de rest van de olie en leg ze de laatste 5 min. bij het vlees op het rooster. Leg de citroenhelften met het snijvlak de laatste 2-3 min. bij het vlees op het rooster. Breng het vlees op smaak met peper en serveer met de bosui en de citroen.

Bereidingstijd: ± 15 min.

Recept: Aïoli

Aïoli is een mediterrane knoflookmayonaise die je bij allerlei ­gerechten kunt serveren. Zoals bij ­garnalen, vis, vlees, kip en frites.

  • 4 tenen knoflook, geperst
  • 2 eierdooiers
  • 1 tl dijonmosterd
  • 100 ml extra vergine olijfolie
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 1-2 tl citroensap zout

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Vermeng de knoflook met de eierdooiers en de mosterd in een mengbeker en klop de olie er in een dun straaltje bij. Blijf kloppen tot je een gladde crème hebt. Breng op smaak met citroensap en zout. ­Bewaar koel tot gebruik.

Bereidingstijd: ± 5 min.

Snelle methode

Doe de knoflook, eierdooiers, mosterd en olie in een hoge mengbeker en zet een staafmixer op de bodem. Trek deze in 30 sec. langzaam omhoog. Breng op smaak met citroensap en zout.

null Beeld

Recept: Garnalen met gemengde salade met meloen

Je kunt deze salade van eikenbladsla, rucola en meloen met gebakken garnalen serveren als lunch of als lichte avondmaaltijd.

  • 2 citroenen
  • 1 el milde olijfolie
  • 400 g grote ongepelde garnalen
  • versgemalen zwarte peper, zout
  • 2 el wittewijnazijn
  • 1 el honing
  • 3 el extra vergine olijfolie
  • 120 g eikenbladsla
  • 120 g rucola
  • 2 el fijngesneden platte peterselie
  • 400 g galiameloen, geschild en in dunne parten gesneden

Pers 1 citroen uit en snijd de andere in parten. Verhit de milde olie en bak de garnalen hierin omscheppend tot ze roze kleuren. Breng op smaak met peper en zout. Klop of schud het citroensap met de azijn, de extra vierge olie en de peterselie door elkaar en breng op smaak met peper en zout. Verdeel de sla en de rucola over borden en lepel de dressing erover. Leg de garnalen, citroenparten en de meloen erbij.

Bereidingstijd: ± 25 min.

null Beeld

Kaasbordje

Laat nog een plaatsje over voor een aangekleed kaasbordje.

Je kunt natuurlijk diverse kazen op een grote serveerplank leggen met daarbij brood, fruit, walnoten en honing. Maar het is ook leuk om voor iedereen een eigen bordje te maken. Kies voor 3 à 4 soorten kaas en snijd er niet te grote puntjes van. Eet van zachte smakende naar sterk smakende kaassoort. Combinaties zijn persoonlijk, maar kies bijvoorbeeld voor een zachte, jonge geitenkaas, een witschimmelkaas als camembert of brie, een ­gerijpte kaas zoals Comté of Morbier en een pittige roquefort of Fourme d’Ambert.

Desembrood smaakt lekker bij alle soorten kaas. Maar ook roggebrood of, als je daarvan houdt, vijgenbrood zijn opties. Door fruit bij kaas te serveren voeg je een frisse noot toe als tegenhanger van het zout in de kaas. Denk aan trosjes druiven, partjes peer of verse vijgen met honing.

Wijn is geen must, maar wel lekker bij een kaasbordje. En dat hoeft zeker niet altijd rood te zijn. Sterker nog: witte wijnen passen vaak beter bij kaas. Witte dessertwijnen zoals Sauternes ­vormen bijvoorbeeld dé combinatie met blauwschimmelkazen. Probeer vooral uit wat je lekker vindt.

Colette BeyneStockfood/Beeldig Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden