null Beeld

7x dít kan er met je lichaam gebeuren als je stopt met koffie drinken

Er is natuurlijk niets mis met één à twee kopjes koffie per dag. Maar heb je het gevoel dat je daar wel erg vaak overheen gaat en wil je ‘cold turkey’ stoppen? Dan zou je wel eens bepaalde veranderingen kunnen opmerken.

Déze zeven dingen kunnen namelijk met je lichaam gebeuren als je stopt met koffie drinken.

1. Je kunt gewicht verliezen

Het zou zomaar kunnen dat je een kilootje kwijtraakt als je stopt met koffie drinken. Koffie op zichzelf bevat helemaal niet veel calorieën (ongeveer twee calorieën per kopje), maar als je standaard koffiemelk en bijvoorbeeld suiker toevoegt aan je kopje, dan loopt het aantal calorieën al snel op. Zeker als je meerdere koppen koffie per dag drinkt.

2. Je komt juist wat aan

Het zou ook juist kunnen dat je juist wat aankomt als je stopt met koffie drinken. Koffie kan je hongergevoel namelijk tijdelijk onderdrukken, waardoor je minder snel geneigd bent om naar iets lekkers te grijpen. Als je stopt met koffie drinken, kun je ineens vaker de behoefte krijgen om even snel iets te snacken of snoepen, waardoor je op de langere termijn kunt aankomen.

Lees ook: Feit of fabel: is koffie goed voor je haar?

3. Je slaapt er beter van

Dat cafeïne niet goed is voor je nachtrust, hoeven

we je vast niet te vertellen. Het zal dan ook niet als een verrassing komen dat

het stoppen met koffie drinken kan resulteren in een betere nachtrust. Zeker

mensen die aan het einde van de middag of ’s avonds nog koffie drinken, zullen

waarschijnlijk merken dat hun nachtrust er op vooruit gaat.

4. Je tanden zien er mooier uit

Een donkere drank, zoals koffie kan zich in je tandglazuur gaan inbedden, waardoor je tanden geel worden. Daarnaast is koffie een zure drank, wat betekent dat het bacteriën in je mond kan helpen om zuren te maken, die leiden tot glazuurerosie. Na verloop van tijd kunnen je tanden hierdoor broos en dun worden. Als je ook nog eens suiker aan je koffie toevoegt, belast je je gebit alleen maar nog meer.

5. Je kunt je wat minder goed concentreren

Mensen die gewend zijn om veel koffie te drinken en daar ineens mee stoppen, kunnen zich vermoeid en prikkelbaar voelen. Dit kan ervoor zorgen dat ze zich minder goed kunnen concentreren. Je lichaam is zo gewend om ‘stimulerende’ middelen binnen te krijgen, waarna het ineens moet afkicken.

6. Je kunt last krijgen van constipatie

Voor veel mensen zorgt het eerste kopje koffie van de dag ervoor dat ze direct naar de wc moeten. De koffie heeft als het ware een laxerend effect op hun darmen. Het kan dus best zo zijn dat je ineens last krijgt van constipatie als je stopt met koffie drinken. Drink daarom wat meer water en eet wat meer vezels en je bent er zo weer vanaf!

7. Je voelt je kalmer

Koffie is nu eenmaal een stimulerend middel dat de hoeveelheid adrenaline en stresshormonen in je lichaam verhoogt. Het kan dus best zo zijn dat je je na het stoppen ineens een stuk kalmer en rustiger voelt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in

je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | The Healthy

Beeld | Getty

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden