7x De meest gemaakte fouten tijdens het bakken
Sta je graag in de keuken om de lekkerste baksels te maken? Dan weet je vast dat een foutje snel gemaakt is. En helaas kunnen die fouten je ervan weerhouden om ooit nog opnieuw de keuken in te duiken. Om dat te voorkomen nemen we de meest gemaakte fouten tijdens het bakken met je door.
1. De bakvorm niet goed invetten
Als dit niet de meest gemaakte fout is tijdens het bakken, dan weten wij het ook niet meer. Veel thuisbakkers vergeten weleens de bakvorm goed in te vetten of vergeten hem te bekleden met bakpapier. Super zonde natuurlijk als je zo lang geploeterd hebt voor die lekkere taart en je hem vervolgens niet meer uit de vorm kunt halen. Met een speciale bakspray maak je het jezelf super makkelijk en ga je nooit meer de fout in.
2. Geen zout gebruiken
Natuurlijk is het een grote fout om teveel zout in het beslag te strooien. Maar geen zout gebruiken is ook niet zo slim. Het ziet er misschien een beetje apart uit in de ingrediëntenlijst, maar zout haalt juist de zoete smaak naar boven. Een belangrijk ingrediënt dus!
3. Ingrediënten zijn niet op de juiste temperatuur
We weten hoe vervelend het is dat ieder recept andere voorschriften heeft wat betreft de temperatuur van alle ingrediënten. Voor taartdeeg moet de boter bijvoorbeeld ijskoud zijn, terwijl het in andere gevallen op kamertemperatuur moet zijn. Toch is het belangrijk om je hieraan te houden om te voorkomen dat het recept mislukt. Een handige tip: eieren moeten eigenlijk altijd op kamertemperatuur zijn als je ermee gaat bakken.
4. Eierschaal met je vinger uit het beslag plukken
Oei, betrapt! Wanneer je eiwit opklopt is het belangrijk dat de kom vetvrij is. Wanneer je vervolgens een stukje van de schaal van het ei in de kom laat vallen en deze er met je vingers uitpakt, kan er een beetje vet van je huid in het eiwit belanden. Hierbij gaat het maar om een klein beetje, maar dit kan genoeg zijn om het eiwit te verpesten.
5. Niet goed laten afkoelen
Geduld is een schone zaak, ook wanneer je gaat bakken. In veel recepten staat dat je het baksel eerst moet laten afkoelen, voordat je ermee verder gaat. Laat die koekjes dus nog even met rust en haal de rand van de cheesecake er niet meteen af als je graag nog iets aan je baksel wilt hebben.
6. De kom is te warm
Heb je een lekker baksel gemaakt en wil je het graag serveren met een toefje slagroom? Dan ga je natuurlijk aan de slag met het kloppen van de slagroom. Let alleen goed op dat de kom niet te warm is, want anders kun je blijven kloppen. Het beste kun je de kom eerst een half uur in de koelkast zetten.
7. De koekjes liggen te dicht bij elkaar
Ja, deze hebben we allemaal weleens meegemaakt: je hebt de koekjes te dicht bij elkaar op een bakplaat gelegd, waardoor ze zijn veranderd in één grote koek. Houd daarom genoeg ruimte tussen het deeg en probeer in fases te bakken als je veel deeg overhoudt. Dan is het eindresultaat toch nét iets fraaier.
Bron | Culy, Libelle Lekker