null Beeld Wout Hendrickx. Recepten: Ilse d’Hooghe
Beeld Wout Hendrickx. Recepten: Ilse d’Hooghe

PREMIUM

6x lekker met vis uit de buurt

Rode mul, scholletje of sliptong. Vis uit de nabije Noordzee (en ietsje verder: de Atlantische Oceaan) is superlekker, terwijl je footprint beperkt blijft. Klassiek gebakken, in een vispannetje of met groenten.

Alle recepten zijn voor 4 personen.

null Beeld

Recept: Rode mul met pompoen, tuinkruiden en papillote

Door vis en groenten te stoven in bakpapier behouden ze hun smaak en kleur. Dit pakketje van rode mul, pompoen, sinaasappel en tuinkruiden is er een mooi voorbeeld van.

  • 4 el gehakte kruiden, bijv. peterselie, basilicum en salie
  • ½ tl garam masala
  • rasp en sap van 1 bio sinaasappel
  • versgemalen peper, zout
  • 5 el milde olijfolie
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 400 g vruchtvlees van flespompoen, in kleine blokjes
  • 4 mulfilets van samen ± 600 g
  • 50 g geschaafde Parmezaanse kaas

Vermeng de kruiden met de garam masala, de sinaasappelrasp en het -sap, 4 el van de olie en peper en zout naar smaak. Verwarm de oven voor op 180 °C. Verhit de laatste lepel olie en bak hierin de sjalot en de pompoen omscheppend 4 min. of tot de pompoen beetgaar is. Breng op smaak met peper en zout. Leg vier stukken bakpapier klaar. Leg op elk stuk een mulfilet, verdeel er de pompoen en daarna de kruidendressing over. Vouw het bakpapier dicht als een toffee en bind vast met keukentouw. Leg de pakketjes op een bakplaat en laat in 15-20 min. gaar worden. Open ze kort voor het serveren en strooi de kaas erin. Lekker met stokbrood.

Bereidingstijd: ± 35 min.

null Beeld
null Beeld

Recept: Rogvleugel met bloemkoolcouscous

Rogvleugel is romig van smaak maar bevat toch vrijwel geen vet. Lekker met de frisse bloemkoolcouscous met haricots verts, tuinerwtjes, komkommer, rode ui en gedroogde cranberry's.

  • 150 g bloemkool
  • 100 g haricots verts, in stukjes van 2 cm
  • 100 g diepvries tuinerwtjes
  • ½ komkommer, in kleine blokjes
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 2 el gedroogde cranberry’s
  • 1 el gehakte peterselie
  • 1 el gehakte dille
  • versgemalen peper, zout
  • 1-2 el citroensap
  • 4 rogvleugels
  • 2 el boter
  • 3 el milde olijfolie

Maal de bloemkool in de keukenmachine tot couscous-achtige korrels. Blancheer de haricots verts en de erwtjes in kokend gezouten water, laat schrikken in koud water en laat uitlekken. Roer beide door de couscous, net als de komkommer, de ui, de cranberry’s en de kruiden. Breng op smaak met peper, zout en citroensap. Spoel de rogvleugels en dep ze droog met keukenpapier. Verhit de boter en de olie in een grote pan en bak hierin de rogvleugels aan beide kanten goudbruin. Lepel regelmatig de braadjus over de vis. Breng op smaak met peper en zout. Serveer de bloemkoolcouscous erbij.

Bereidingstijd: ± 35 min.

null Beeld
null Beeld

Recept: Schol met amandelkorst en ovenfriet

Een lichter alternatief voor fish and chips is schol met een amandelkorst en friet van zoete en gewone aardappel uit de oven. Je serveert er een salade van waterkers en radijs met een mosterdvinaigrette bij.

  • 400 g vastkokende aardappelen
  • 400 g zoete aardappel
  • versgemalen peper, zout
  • 2 eiwitten
  • 50 g amandelschaafsel
  • 2 el bloem
  • 4 kleine of 2 grote schollen
  • 1-2 el milde olijfolie
  • 1 zakje waterkers
  • 1 bosje radijzen, in kwarten
  • sap van ½ citroen
  • 1 tl dijonmosterd
  • 3 el extra vergine olijfolie
  • 2 el gehakte bieslook
  • ½ citroen, in parten

Snijd de aardappelen in dikke frieten van ± 1,5 x 7 cm. Blancheer de frieten van de gewone aardappelen ± 7 min. in gezouten kokend water en kook de laatste 3 min. de zoete aardappelfriet mee. Verwarm de oven voor op 180 °C. Klop de eiwitten los en meng er het amandelschaafsel, de bloem en peper en zout naar smaak door. Leg de schollen op een met bakpapier beklede bakplaat en lepel het amandelmengsel over de bovenkant van de vissen. Bak ze ± 20 min. in het midden van de oven. Leg de frieten op een tweede met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel met de milde olie en maal er peper en zout naar smaak boven. Zet ze nog 15 min. bij de vis in de oven. Meng intussen voor de salade de waterkers met de radijs. Klop of schud een vinaigrette van het citroensap, de mosterd, de extra vierge olie, de bieslook en peper en zout naar smaak. Lepel hem over de salade. Leg de vis op verwarmde borden en schep de friet en de salade erbij. Serveer met een part citroen en mayonaise.

Bereidingstijd: ± 15 min. + ± 35 min. oventijd

null Beeld
null Beeld

Recept: Vispannetje met sliptongfilets

Vispannetjes met sliptongfilets en garnalen in een romige saus met wortel, prei en champignons zijn lekker en feestelijk. Ook kinderen vinden zo’n eigen pannetje vaak interessant.

  • 4 sliptongfilets
  • 30 g boter
  • 2 sjalotten, gesnipperd
  • 2 wortelen, in plakjes
  • 200 ml droge witte wijn
  • 300 ml visbouillon
  • 2 preiwitten, in ringen
  • 250 g champignons, in plakjes
  • 2 romatomaten, in blokjes, zaadlijsten verwijderd
  • 200 ml room
  • allesbinder
  • versgemalen peper, zout
  • 4 el paneermeel
  • 2 el bieslook, gehakt
  • 80 g gepelde Hollandse garnalen
  • extra nodig: 4 ovenvaste eenpersoonsschaaltjes

Verwarm de oven voor op 180 °C. Dep de visfilets droog met keukenpapier en rol ze op. Smelt de boter in een ruime pan en fruit hierin de sjalot en de wortel. Blus af met de wijn en de bouillon en laat 3-4 min. inkoken. Voeg de prei, champignons, de tomatenblokjes en de room toe en bind de saus met wat allesbinder. Breng op smaak met peper en zout. Schep in elk pannetje een lepel saus, leg de vis erop en schep de rest van de saus rondom. Bestrooi met het paneermeel en zet ± 20 min. in de oven. Bestrooi de pannetjes kort voor het serveren met de bieslook en de garnalen. Lekker met aardappelpuree.

Bereidingstijd: ± 15 min. + ± 20 min. oventijd

Weetje
In een vispannetje kun je verschillende vissen gebruiken. De sliptongen zijn kleiner van formaat waardoor ze voordeliger zijn dan de grote tongen, en de kleinere rolletjes staan ook wat mooier in een vispannetje.

null Beeld
null Beeld

Recept: Tongschar met geroosterde kriel, courgette & broccoli

Een klassiek in boter en olie gebakken tongschar is toch wel het lekkerst. Lekker met de traybake van krieltjes in de schil met courgette en broccoli.

  • 700 g krieltjes, gehalveerd
  • versgemalen peper, zout
  • 1 courgette, in stukjes zo groot als krieltjes
  • 200 g broccoliroosjes
  • 1 rode ui, in ringen
  • 4 el milde olijfolie
  • 2 el boter
  • 4 tongscharren

Blancheer de kriel ± 5 min. in gezouten kokend water. Laat ze uitlekken. Verwarm de oven voor op 180 °C. Schep de kriel, de courgette en de broccoli om met de helft van de milde olie en peper en zout naar smaak en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ± 15 min. in het midden van de oven, leg de uiringen erbij en bak ze ± 5 min. mee. Verhit intussen de rest van de olie samen met de boter en bak hierin de vis goudbruin aan beide kanten. Breng op smaak met peper en zout. Serveer de vis met de geroosterde krieltjes en groenten.

Bereidingstijd: ± 45 min.

null Beeld
null Beeld

Recept: Taco’s met wijtingfilet

Echt zomers! Knapperige taco’s met gemarineerde wijtingfilet, little gem, avocado en een salade van geraspte groenten en een dressing op basis van mayonaise met rode peper en koriander.

  • 500 g wijtingfilets, in repen
  • 4 à 5 el panko
  • 2 el milde olijfolie
  • 8 taco’s
  • 2 little gem slakropjes, in repen
  • vruchtvlees van 1 grote avocado, in repen
  • 100 ml zure room
  • 1 limoen, in partjes

voor de marinade

  • 2 el extra vergine olijfolie
  • sap van ½ limoen
  • ½ tl gerookte paprikapoeder
  • ½ tl cayennepeper
  • versgemalen peper, zout

Voor de salade

  • 4 el mayonaise
  • 1 el honing
  • sap van ½ limoen
  • 1 rode peper, zaadlijsten verwijderd, fijngehakt
  • 1 bosje koriander
  • 75 g witte kool, geraspt
  • 75 g rode biet, geraspt
  • 75 g worteljulienne
  • 4 el maïskorrels

Vermeng voor de marinade de extra vergine olie, het limoensap, het gerookte paprikapoeder, de cayennepeper en peper en zout naar smaak in een schaal en leg de visrepen erin. Laat de smaken minimaal 15 min. intrekken. Klop voor de salade in een kom de mayonaise met de honing, het limoensap, de rode peper en 4 el gehakte koriander door elkaar. Schep de geraspte groenten en de maïskorrels erdoor en breng op smaak met peper en zout. Neem de vis uit de marinade en wentel de repen door de panko. Verhit de milde olie en bak de visrepen hierin aan beide kanten krokant. Warm de taco’s volgens de aanwijzingen op de verpakking. Schep een lepel van de salade en wat repen little gem in de taco’s, verdeel er een paar visrepen en wat avocado over en schep er een lepeltje zure room op. Serveer met een limoenpartje. Geef de rest van de salade en de little gem erbij.

Bereidingstijd: ± 35 min.

Colette Beyne (bewerking)Wout Hendrickx. Recepten: Ilse d’Hooghe
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden