PREMIUM

6 heerlijke BBQ-recepten om deze zomer uit te proberen

null Beeld Beeldigbeeld/Stockfood
Beeld Beeldigbeeld/Stockfood

Zomer ten top dankzij een fijne ̒schuif maar aan’-barbecue met verrassende gerechtjes van het rooster. En natuurlijk een ultiem zomers dessert als afsluiter.

null Beeld

Recept: Cava-gin cocktail met rode druiven

(6-8 personen)

  • 2 handenvol ijsblokjes + extra om te serveren
  • 50 ml sinaasappelsap
  • 4 el citroensap
  • 2 el suiker
  • 4 cl gin of wodka
  • 250 ml gekoelde cava
  • 500 ml plat of licht bruisend mineraalwater
  • 125 g rode pitloze druiven, gehalveerd
  • 1 biologische citroen, in parten
  • paar takjes munt

Doe de ijsblokjes in een karaf. Voeg het sinaasappelsap, het citroensap, de suiker en de gin toe en roer goed door elkaar. Schenk de cava erbij en vul aan met het mineraalwater. Doe de druiven, de citroenparten en de munt erbij en zet in de koelkast tot het moment van serveren. Serveer met de extra ijsblokjes.

Bereidingstijd: ± 10 min. + koeltijd

null Beeld

Recept: Groentesticks met kikkererwten-witte bonendip

(4 personen)

  • 150 g kikkererwten (uit pot of blik)
  • 150 g witte bonen (uit pot of blik)
  • ½ rode ui, fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • 1 el citroensap
  • 2 el groentebouillon
  • versgemalen peper, zout
  • ½ tl gemalen komijn
  • mespunt cayennepeper 2 wortels, in repen van ± 10 cm
  • ½ komkommer, in repen van ± 10 cm
  • 1 rode paprika, in repen van ± 10 cm
  • extra nodig: blender, keukenmachine of staafmixer

Doe de erwten en de bonen in een zeef, spoel koud en laat uitlekken. Pureer ze samen met de ui, knoflook, olie, het citroensap en de bouillon grof en breng op smaak met peper, zout, gemalen komijn en cayennepeper. Zet tot een kwartier voor het serveren in de koelkast. Serveer de groentesticks met de dip.

Bereidingstijd: ± 20 min.

null Beeld

Recept: Meloen-garnalen-venkel-spiesen

(4 personen)

  • 1 grote venkelknol, in stukjes van ± 3x3 cm
  • 1 el venkelzaad
  • 2 el milde olijfolie
  • 1 tl knoflookolie
  • 1 el citroensap
  • versgemalen peper, zout
  • 500 g grote garnalen, schoongemaakt
  • 500 g pitloze watermeloen, in blokjes van ± 3x3 cm
  • extra nodig: houten spiesen

Stoom de venkelstukjes in ± 10 min. beetgaar en laat afkoelen. Verwarm de barbecue voor en week de spiesen in koud water. Rooster het venkelzaad op lage pit in een droge koekenpan tot het gaat geuren. Schud het in een kommetje en roer er alle olie, het citroensap en peper en zout naar smaak door. Rijg de venkel, de garnalen en de meloen aan de spiesen en bestrijk met de venkelolie. Maal er peper en zout naar smaak boven en gril de spiesen aan beide kanten in 2-3 min. Bestrijk ze steeds met de venkelolie. Serveer direct. Lekker met een gemengde salade.

Bereidingstijd: ± 35 min.

null Beeld

Recept: Gegrilde kippenbouten met pittige dip

(4 personen)

  1. 4 kippenpoten
  2. 1 el milde olijfolie
  3. versgemalen peper, zout
  4. 2 el honing
  5. 4 el citroensap voor de dip
  6. 150 g verse roomkaas naturel
  7. 1 el extra vergine olijfolie
  8. 1 bosui, fijngesnipperd
  9. blaadjes van 2 takjes salie, fijngesneden
  10. 1 rode peper, zaadlijsten eventueel verwijderd, fijngehakt
  11. 1 tl granaatappelpitten

Verwarm de barbecue voor. Dep de kip droog en bestrijk dun met de milde olie. Maal er peper en zout naar smaak boven, leg ze op het rooster, sluit het deksel en gril de bouten rondom bruin en gaar in ± 25 min. Klop intussen de honing los met 2 el van het citroensap en bestrijk de kippenbouten er de laatste 10 min. van de grilltijd regelmatig mee. Roer voor de dip de roomkaas, de extra vergine olie, de bosui en de rest van het citroensap door elkaar en breng op smaak met peper en zout. Bestrooi de dip met de granaatappelpitten. Bestrooi de kip met de salie en de rode peper en serveer met de dip en warme baguette.

Bereidingstijd: ± 40 min.

null Beeld

Recept: Burger met geitenkaas en oesterzwam met rouille

(2 personen)

Voor de rouille

  • 100 g gare aardappel
  • 1 teen knoflook
  • 50 g gegrilde paprika (uit pot)
  • 2 el mayonaise
  • 4 el yoghurt
  • versgemalen peper, zout
  • cayennepeper

Voor de burgers

  • 350 g rundertartaar
  • samen 2 tl fijngehakte tijm en rozemarijn
  • 1 rode ui, in ringen
  • 100 g oesterzwammen
  • 2 el milde olijfolie
  • 2 takjes tijm
  • 2 hamburgerbroodjes
  • 50 g zachte geitenkaas
  • 1 el citroensap
  • samen 30 g radicchio en frisée
  • 1 el gehakte peterselie
  • extra nodig: blender, keukenmachine of staafmixer
null Beeld

Recept: Frisse zomertiramisu met rood fruit

(8 personen)

  • 250 g lange vingers
  • 10 cl limoncello
  • 200 g crème fraîche
  • 50 g yoghurt
  • 250 g mascarpone
  • rasp en sap van 1 bio citroen
  • 1 tl vanille-extract
  • ± 50 g poedersuiker + extra om te bestuiven
  • 400 g gemengd zomerfruit
  • extra nodig: schaal of vorm van ± 20x30 cm

Verdeel de helft van de lange vingers over de bodem van de vorm en bedruppel met de helft van de limoncello. Roer de crème fraîche, de yoghurt, de mascarpone, driekwart van het citroensap, het vanille-extract en de poedersuiker door elkaar. Breng op smaak met citroensap en eventueel nog wat poedersuiker. Verdeel de helft van de crème over de lange vingers en strijk glad. Leg de rest van de lage vingers erop, bedruppel met de rest van de limoncello, verdeel de rest van de crème erover en strijk glad. Dek af en zet minimaal 3 uur in de koelkast. Verdeel kort voor het serveren het fruit over de tiramisu, bestuif met de extra poedersuiker en bestrooi met de citroenrasp.

Bereidingstijd: ± 30 min. + 3 uur koeltijd

Colette BeyneBeeldigbeeld/Stockfood

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden