null Beeld BeeldigBeeld/StockFood
Beeld BeeldigBeeld/StockFood

PREMIUM

5x zoet en hartig uit Groot-Brittannië

Pies met een vulling van vlees of kip mini-s’mores met chocolade voor bij de koffie of thee en niet te vergeten de cobbler: een warm dessert van fruitvulling met een knapperig deeg of knapperige koekjes bovenop. Zeg maar yes tegen al dit lekkers!

null Beeld

Recept: Rundvleespie met cheddarkorst en ingelegde rode-uiringen

Deze pie met cheddarkorst vraagt nogal wat bereidingstijd. Maak de vulling van klapstuk met rode ui, tomaten en bier daarom van tevoren. Ook het deeg kun je voorbereiden. Extra lekker met de ingelegde rode-uiringen en wat zure room erbij.

(8-10 personen)

Voor de pie-vulling

  • 4 el milde olijfolie
  • 30 g boter
  • 400 g rode uien, gesnipperd
  • 1.750 g klapstuk, in blokken van ± 2x2 cm
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 4 el rodewijnazijn
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 stengel bleekselderij, in boogjes
  • 1 wortel, in blokjes
  • 1 el gerookte paprikapoeder
  • 1-2 tl gemalen komijn
  • 750 ml rundvleesbouillon
  • 400 g tomaten, in stukken
  • 375 ml bruin bier
  • peper, zout
  • 100 g bloem

Voor het deeg

  • 450 g bloem + extra om te bestuiven
  • 1 tl bakpoeder
  • 120 g geraspte cheddar
  • 250 g zachte boter, in blokjes
  • 1 el dijonmosterd
  • 2 eieren
  • 1 eierdooier
  • 1 el melk

Voor de ingelegde rode-uiringen

  • 450 g bloem + extra om te bestuiven
  • 1 tl bakpoeder
  • 120 g geraspte cheddar
  • 250 g zachte boter, in blokjes
  • 1 el dijonmosterd
  • 2 eieren
  • 1 eierdooier
  • 1 el melk

Extra nodig: grote, ovenvaste braadpan, ovale ovenschaal of vorm van ± 37x25 cm, ingevet

Verwarm voor de pie-vulling 2 el van de olie en alle boter in de braadpan en fruit daarin de uien ± 10 min. op lage pit of tot ze zacht zijn. Verwarm de oven voor op 160 °C (boven- en onderwarmte). Verhit de rest van de olie in een andere pan en bak het vlees hierin in gedeelten rondom bruin. Zet opzij. Bestrooi de ui met de suiker en laat licht karamelliseren. Blus af met 2 el van de azijn en laat het vocht verdampen. Voeg de knoflook en de groenten toe en bak 2 min. omscheppend. Roer de specerijen erdoor, schep het vlees in de pan en voeg de bouillon, de tomaten en het bier toe en breng aan de kook. Leg het deksel op de pan, schuif hem in het midden van de oven en laat het geheel ± 2 uur stoven.

Neem dan het deksel van de pan en laat in nog eens 3 uur gaar worden of tot het vlees uit elkaar valt. Neem de pan uit de oven, trek het vlees met 2 vorken los en breng op smaak met peper en zout. Klop de bloem los met 200 ml water. Zet de braadpan op de kookplaat en roer het mengsel door het vlees. Laat ± 5 min. zachtjes koken of tot de vulling gebonden is. Roer de rest van de azijn erdoor en laat afkoelen. Zet tot gebruik in de koelkast.

Schep intussen voor de ingelegde uiringen de ui met de azijn, de suiker en een snuf zout en laat de smaken intrekken en mix voor het deeg de bloem, het bakpoeder, de kaas, de boter, de mosterd en ± 2 tl zout en kneed tot een kruimelig deeg. Voeg de eieren toe en kneed tot een soepele, gladde deegbal. Wikkel hem in plasticfolie en leg deze ± 1 uur in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200 °C (boven- en onderwarmte). Schep de vulling in de ovenschaal. Rol twee derde van het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een lap van ± 3 mm dik die iets groter is dan de vorm. Leg het deeg over de vulling en stop hem rondom in.

Roer de eierdooier en de melk los en bestrijk het deeg ermee. Rol de rest van het deeg uit tot een ovale lap ter grootte van de vorm en leg hem in de vorm. Druk de randen goed aan. Steek 3 kleine rondjes uit het deegdeksel en bestrijk het met de rest van het ei-melkmengsel. Bak de pie in het midden van de oven ± 1 uur of tot het deeg goudbruin is. Serveer de uiringen bij de pie, eventueel samen met een schep zure room. Lekker met een groene salade.

Bereidingstijd: ± 1 uur + ± 6u30 min. oventijd + afkoelen vulling + 1 uur rusttijd deeg

null Beeld

Recept: Mini-s’more-pies

Deze heerlijke taartjes zijn gebaseerd op de door Amerikaanse kampeerders bedachte s’mores, mini-sandwiches van geroosterde marshmallows en een stuk chocolade tussen twee koekjes. Lekker bij de thee of koffie.

(12 stuks)

  • 160 g koekjes, bijvoorbeeld volkoren-, haver- of notenkoekjes, fijn verkruimeld of gemalen
  • 20 g amandelen, zeer fijn gehakt
  • 100 g zachte boter + extra om in te vetten
  • 70 g melkchocolade, fijngehakt
  • 160 g pure chocolade, fijngehakt
  • 3 tl boter
  • 125 ml slagroom
  • 100 g marshmallow-fluff

Extra nodig: 12 geribbelde vormpjes van ± 6,5 cm doorsnede, ingevet, spuitzak met glad mondstuk, crème-brûléebrander

Roer de koekjes, de amandelen en de boter goed door elkaar. Verdeel het mengsel in 12 gelijke balletjes en druk ze in de vormpjes. Maak een dunne opstaande rand en zet ± 30 min. in de koelkast. Verwarm de oven voor op 175° C (boven- en onderwarmte). Bak de bodems in het midden van de oven ± 10 min. Laat ze afkoelen en haal de bodems voorzichtig uit de vormpjes. Doe alle chocolade in een hittebestendige kom. Breng de slagroom tegen de kook aan en schenk hem over de chocolade, laat 3-4 min. staan en roer dan tot een gladde massa. Laat 5 min. afkoelen. Schep dan in de taartbodems en zet 1 uur in de koelkast. Doe de marshmallow-fluff in de spuitzak en spuit rozetten op de vulling. Laat ze met behulp van de brander licht kleuren. Serveer direct.

Bereidingstijd: ± 25 min. + ± 10 min. oventijd + 1u35 min. koeltijd

null Beeld

Recept: Peren-butterscotch-gember cobbler

Een cobbler is een dessert dat bestaat uit een fruitvulling die wordt afgedekt met beslag, of zoals hier, met koekjes, en daarna wordt gebakken in de oven. De zachte, nog warme butterscotch-gemberperen en de knapperige koekjes vormen een heerlijke combinatie.

(6-8 personen)

  • 160 g bruine basterdsuiker + extra om te bestrooien
  • 100 g boter
  • 160 g zure room
  • 2 el stroop
  • 20 ml whisky
  • 2-3 tl geraspte gemberwortel
  • 1 tl vanille-extract
  • ½ tl zeezoutvlokken
  • 3 el citroensap
  • 3 tl bloem
  • 1 kg handperen, geschild en klokhuizen verwijderd, in dunne parten

Voor het deeg

  • 300 g bloem + extra om te bestuiven
  • 50 g suiker
  • 1 tl gemberpoeder
  • snuf zout
  • 100 g koude boter, in blokjes
  • 185 ml karnemelk + extra om te bestrijken

Extra nodig: ovenschaal van ± 34x22 cm, ingevet, geribbelde uitsteekvorm van ± 6 cm doorsnede

Verwarm de oven voor op 180 °C (boven- en onderwarmte). Roer de bruine basterdsuiker, de boter, de zure room, de stroop, de whisky, de gemberwortel, het vanille-extract en de zoutvlokken door elkaar in een grote pan. Breng aan de kook en laat 3-5 min. op middelhoge pit inkoken. Zet opzij en laat ± 10 min. afkoelen.

Roer het citroensap erdoor, doe het mengsel over in een grote kom en roer de bloem en de peerparten erdoor. Schep het mengsel in de vorm. Mix voor het deeg de bloem, de suiker, het gemberpoeder en het zout in een kom. Voeg de boter toe en kneed met de vingertoppen tot een kruimelig deeg. Roer de karnemelk erdoor en kneed op een met bloem bestoven werkvlak tot een soepele, gladde deegbal. Rol het deeg uit op bakpapier tot een lap van ± 5 mm dik en steek er zoveel mogelijk rondjes uit. Kneed de restjes weer bij elkaar, rol uit en steek er weerrondjes uit tot het deeg op is. Leg de deegrondjes met tussenruimte op de perenvulling in de schaal. Bestrijk ze met de extra karnemelk, bestrooi met de extra bruine basterdsuiker en bak 35-40 min. in het midden van de oven of tot de deegrondjes goudbruin zijn. Neem de schaal uit de oven, laat 10 min. staan en serveer warm.

Bereidingstijd: ± 40 min. + ± 40 min. oventijd + 10 min. rusten

null Beeld
null Beeld

Recept: Patchwork-pie met kip en prei

Onder het Patchwork-deksel zit een romige vulling van kippendijfilet met prei, champignons, citroen, witte wijn en tijm.

(4 - 6 personen)

Voor de vulling

  • 4 el boter
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 preien, in ringen
  • 80 ml droge witte wijn
  • rasp en sap van ½ biologische citroen
  • 1 el poedersuiker
  • 70 g bloem
  • 750 ml kippenbouillon
  • 120 g crème fraîche
  • 1 tl gehakte tijmblaadjes + wat takjes om te garneren
  • peper, zout
  • 3 el milde olijfolie
  • 250 g champignons, in plakjes
  • 700 g kippendijfilet, in blokjes

Voor het deeg

  • 250 g bloem
  • ½ tl bakpoeder
  • 125 g boter, in blokjes
  • 120 g zure room
  • 2 eierdooiers
  • 1 el melk
  • zeezoutvlokken

Extra nodig: ronde ovenschaal of vorm van ± 22 cm doorsnede, ingevet

Verhit voor de vulling 2 el van de boter in een ruime pan en bak hierin de ui omscheppend 2-3 min. Voeg de knoflook en de prei toe en bak nog ± 3 min. Blus af met de wijn en het citroensap en roer de citroenrasp erdoor. Laat op middelhoge pit inkoken. Bestrooi met de poedersuiker en laat licht karamelliseren. Roer de bloem erdoor en laat 2 min. meebakken. Schenk er beetje bij beetje de bouillon door, zodat je een gebonden saus krijgt. Roer de crème fraîche en de tijmblaadjes erdoor, breng op smaak met peper en zout en zet opzij.

Verhit in een andere pan 1 el van de olie en bak hierin de champignons op middelhoge pit omscheppend lichtbruin. Roer ze door de saus. Verhit de rest van de olie en bak hierin de kip in gedeelten rondom bruin. Schep uit de pan en laat 10 min. afkoelen. Mix voor het deeg de bloem met het bakpoeder, de boter en 1 tl zout tot een kruimelig deeg. Roer de zure room en een van de eierdooiers erdoor en kneed snel tot een gladde, soepele deegbal. Wikkel hem in plasticfolie en leg 1 uur in de koelkast.

Verwarm intussen de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte). Schep de kip door de saus en warm deze nog ± 5 min. goed door. Roer regelmatig om en breng op smaak met peper en zout. Laat 10 min. afkoelen, schep de vulling in de vorm en zet in de koelkast. Rol het deeg intussen uit op bakpapier tot een ± 3 mm dikke lap en snijd hem in stroken van ± 3x6 cm. Neem de vorm uit de koelkast en leg de deegstroken met overlap kriskras op de vulling. Laat wat deeg over de randen steken. Roer de melk en de tweede eierdooier los en bestrijk de deegstroken ermee. Bestrooi met zoutvlokken en leg de tijmtakjes erop. Bak de pie in het midden van de oven in ± 1 uur goudbruin en gaar. Laat 10 min. rusten en serveer warm.

Bereidingstijd: ± 1u30 min. + ± 1 uur oventijd + ± 1 uur koeltijd deeg

null Beeld

Recept: Pecannotentaart

Pecannoten vormen het hoofdbestanddeel van deze heerlijke Pecannotentaart: fijngehakt in de vulling met bourbon, ahornsiroop en bruine basterd-suiker én in cirkelvorm als topping bovenop. Lekker met een bolletje vanille-ijs.

(10-12 personen)

Voor het deeg

  • 185 g boter, in blokjes + extra om in te vetten
  • 150 g bloem + extra om te bestuiven
  • 150 g volkorenmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • ½ tl zout
  • 60 g bruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • 1 eierdooier

Voor de vulling

  • 150 g pecannoten + 30 helften voor de topping
  • 60 g boter
  • 160 g bruine basterdsuiker
  • 180 ml ahornsiroop
  • 20 ml bourbon
  • 3 eieren
  • 2 eierdooiers
  • 50 g bloem
  • 1 tl gemalen kaneel
  • 1 tl vanille-extract
  • 1-2 tl zeezoutvlokken
  • rasp en sap van ½ biologische citroen

Extra nodig: ronde vorm van ± 23 cm doorsnede, ingevet en bestoven met bloem, bakparels

Smelt voor het deeg de boter en laat licht kleuren. Schenk de boter in een hittebestendige kom, laat 5 min. afkoelen en zet in de koelkast. Zeef de bloem, het volkorenmeel en het bakpoeder boven een kom, roer het zout, de suiker en de boter erdoor en mix tot een kruimelig deeg. Voeg het ei, de eierdooier en 1 el koud water toe en kneed tot een gladde, soepele deegbal. Wikkel hem in plasticfolie en leg ± 1 uur in de koelkast.

Verwarm intussen de oven voor op 200 °C (boven- en onderwarmte). Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een ± 3 mm dikke lap en bekleed de vorm ermee. Snijd het teveel weg en prik de bodem in met een vork. Leg bakpapier op de bodem en verdeel de bakparels erover. Bak de bodem ± 15 min. in het midden van de oven. Neem de vorm eruit, maar laat de oven aan. Verwijder bakpapier en -parels en laat de bodem afkoelen.

Verdeel voor de vulling de pecannoten over een bakplaat bekleed met bakpapier en rooster ze ± 10 min. in de oven. Laat ze 5 min. afkoelen en hak de noten dan grof. Smelt de boter en laat licht kleuren. Roer de suiker, de siroop en de bourbon erdoor en klop er dan de eieren en de eierdooiers door. Zeef de bloem erboven en klop glad. Voeg gemalen kaneel, vanille-extract, zoutvlokken en citroenrasp en -sap toe en roer als laatste de gehakte noten erdoor. Verdeel de vulling over de taartbodem en leg de pecannoothelften er in cirkelvorm op. Bak de taart in het midden van de oven in ± 30 min. gaar en goudbruin. Neem de taart uit de oven en server hem warm of lauwwarm. Lekker met vanille-ijs.

Bereidingstijd: ± 45 min. + ± 55 min. oventijd + 1 uur koeltijd deeg

Colette BeyneBeeldigBeeld/StockFood

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden