Margriet logo
null Beeld Sunray Photo
Beeld Sunray Photo

PREMIUM

5x zo maak je de perfecte pizza zelf

Fare una bella figura betekent in het Italiaans dat je nét iets meer je best doet om goed voor de dag te komen. Dat leidt in dit geval tot prima pizza’s met verrukkelijke toppings.

null Beeld

Basisrecept pizzadeeg

(voor 1 grote pizza of 2 medium pizza’s)

  • 250 g bloem tipo 00 + extra voor tijdens het kneden
  • 3,5 g droge gist
  • 1 tl zout
  • 150 ml lauwwarm water
  • 5 el olijfolie

Doe de bloem in een kom en roer gist en zout erdoor. Maak een kuiltje in het midden. Roer nu de olijfolie door het water en giet dit mengsel al roerende bij de bloem. Kneed het deeg tot een stevige, elastische bal. Voeg wat bloem toe als het nog te nat is. Leg een schone theedoek over de kom en laat het 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plek. Haal het deeg uit de kom, leg het op een met bloem bestoven werkvlak, en kneed het nogmaals.

Bereidingstijd: ± 15 min.+ 1 uur rijzen

null Beeld

Pizza met coeur de boeuf-tomaat en guanciale

(2 personen)

  • 1x basisrecept pizzadeeg

Voor de topping

  • 2 rijpe coeur de boeuf-tomaten, in plakken
  • 1 rode ui, in dunne ringen
  • 20 g Parmezaanse kaas
  • 1 el citroensap
  • 75 g gemengde olijven, zonder pit
  • rozemarijn
  • verse laurierblaadjes
  • 180 g gegrilde artisjok op olie (potje)
  • 6 plakjes dun gesneden guanciale (kinnebakspek) of pancetta
  • extra vergine olijfolie zout en grof gemalen peper

Extra nodig: pizzapan van 30-34 cm Ø

Verwarm de oven voor op 220 ºC. Laat de plakken tomaat uitlekken. Bedruppel de uiringen met citroensap. Bekleed de pizzapan met bakpapier. Leg de tomaten hier in een cirkel op, verdeel de uiringen erover en bestrooi met geraspte parmezaan. Rol het deeg uit tot een ronde lap ter grootte van de vorm en leg op de tomaten. Bak de pizza 20 min. in de oven. Doe de olijven en de artisjokken in een kom, voeg de rozemarijnnaaldjes en de laurierblaadjes plus een scheut olie toe en laat zo lang mogelijk marineren. Haal de pizza uit de oven, keer hem voorzichtig om op een bakplaat en zet nog 5 min. onder een hete grill. Haal uit de oven, garneer met olijven, artisjokken en spek, bestrooi met peper en zout en serveer.

Bereidingstijd: ± 45 min. + deeg maken

Guanciale wordt gemaakt van kinnebakspek. Je vindt het bij (Italiaanse) delicatessenwinkels en speciaalzaken. Pancetta (slager of supermarkt) is een prima alternatief.

null Beeld

Pizza met gegrilde aubergine en feta

(2 personen)

  • 1x basisrecept pizzadeeg, gemaakt met 7 g gist

Voor de topping

  • 2 kleine aubergines
  • 1 teentje knoflook, uit de knijper
  • ½-1 rood pepertje, schoongemaakt
  • 100 g tomatentapenade
  • 100 g mozzarella
  • 100 g feta
  • ½ bosje bladpeterselie
  • extra vergine olijfolie
  • zout en grofgemalen peper

Extra nodig: pizzapan van 30 cm Ø

Verwarm de oven voor op 240 °C. Bestrijk de pizzapan met olie. Rol het deeg uit tot een lap van 30 cm en leg in de pizzapan. Leg een schone theedoek over de pan en laat het deeg nogmaals rijzen. Halveer de aubergines en snijd in plakken. Bestrijk ze met olie en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster 10 min. in de hete oven. Hak het pepertje fijn. Doe samen met de knoflook, een scheutje olie en een mespunt zout in een kommetje en roer goed. Haal de aubergines uit de oven en bestrijk ze met de pittige olie. Druk met je vingers in het pizzadeeg zodat er kuiltjes ontstaan. Bestrijk met tomatentapenade en beleg met de pittige aubergineplakjes. Bak de pizza 10 min. in de hete oven, verdeel dan de blokjes kaas erover en zet nog 10 min. in de oven.

Bereidingstijd: ± 25 min. + deeg maken

Door het toevoegen van extra gist en het verlengen van de rijstijd krijg je een dikke, luchtige ‘American style’-pizzabodem. Die blijft mooi in vorm als je een pizzapan gebruikt.

null Beeld

Pizza met courgette, courgettebloemen en mortadella

(2 personen)

  • 1x basisrecept pizzadeeg
  • 75 g gekookte aardappels, kruimig
  • 3,5 g gist

Voor de topping

  • 10 kleine courgettes met bloemen óf 1 grote courgette en 8 losse bloemen
  • 1 teentje knoflook uit de knijper
  • blaadjes van 6 takjes tijm
  • 150 g fiordilatte of buffelmozzarella
  • 60 g dungesneden mortadella
  • extra vergine olijfolie olie om te frituren
  • zout

Pureer de gekookte aardappels met een pureeknijper. Maak het basisrecept voor pizzadeeg, maar voeg er extra gist en de gepureerde aardappels aan toe. Volg daarna de andere stappen. Verwarm de oven voor op 240 °C. Snijd de bloemen los van de courgettes, snijd de courgettes in dunne plakjes (als je een grote courgette gebruikt halveer je de plakjes) en fruit deze in wat olijfolie met knoflook en de helft van de tijm. Bestrooi met zout. Laat de fiordilatte of buffelmozarella uitlekken, snijd of scheur in stukjes en doe in een kom. Rol het deeg uit tot twee medium pizza’s en beleg ze met de courgette en de helft van de mozzarella. Bak de pizza’s in het midden van de oven in ca. 12-15 min. krokant en gaar. Verwijder de stampers uit de courgettebloemen en bestrijk ze met olie. Haal de pizza’s uit de oven, leg de courgettebloemen erop en zet nog 2 min. in de hete oven. Haal uit de oven, verdeel de rest van de mozzarella, de mortadella en de tijm erover en serveer.

Bereidingstijd: ± 30 min. + deeg maken

Een pizza con patate heeft aardappel als topping, maar bij deze pizza gaan de aardappels door het deeg, waardoor het extra smeuïg wordt.

null Beeld

Pizza met tomaat, ansjovis en burrata

(2 personen)

  • 1x basisrecept pizzadeeg

Voor de topping

  • 400 g gemengde kerstomaatjes, gehalveerd
  • 1 teentje knoflook, uit de knijper
  • 50 g zwarte olijven op olie, zonder pit
  • 8 ansjovisfilets
  • 250 g burrata, in stukjes gescheurd
  • paar takjes munt
  • extra vergine olijfolie

Verwarm de oven voor op 240 °C. Rol het deeg uit tot een langwerpige vorm. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat en laat 10 min. rusten. Fruit de helft van de tomaatjes in een koekenpan met wat olijfolie en knoflook tot ze zacht zijn en een beetje uit elkaar vallen. Hak de olijven grof. Verdeel de tomaatjes plus het ingekookte vocht over het pizzadeeg. Bestrijk ook de randen goed. Bak de pizza ± 15-20 min. in de hete oven totdat hij goudgeel en krokant is. Haal uit de oven en verdeel de olijven, de ansjovis en de helft van de burrata erover. Serveer de rest van de tomaatjes en de burrata in een kom, met wat peper, munt en olijfolie erover.

Bereidingstijd: ± 35 min. + deeg maken

Burrata is een bol mozzarella gevuld met extra room. Die romige structuur komt het meest tot zijn recht als hij niet helemaal is gesmolten. Vandaar dat je de helft van de burrata op de gloeiendhete pizza doet als hij uit de oven komt.

null Beeld

Pizza met ricotta, citroen en grote garnalen

(2 personen)

  • 1x basisrecept pizzadeeg

Voor de topping

  • 200 g ricotta
  • 3 el geraspte pecorino sap en geraspte schil van ½ biologische citroen
  • 20 grote gekookte, gepelde garnalen
  • 200 g gemengde wilde tomaatjes in rood, groen, geel en zwart (bio-winkel)
  • 30 g babyspinazie
  • 1 teentje knoflook, uit de knijper
  • blaadjes van 3 takjes basilicum
  • extra vergine olijfolie
  • zout en grof gemalen peper

Verwarm de oven voor op 240 °C. Rol het deeg uit tot een lap van 30-35 cm en leg op een pizza-plaat. Roer de ricotta los met het citroensap, de geraspte citroenschil en de pecorino en bestrijk de pizza hiermee. Bak de pizza 10 min. in de hete oven. Was de garnalen, dep ze droog en doe ze in een kom met wat citroensap, zout en olijfolie. Halveer de tomaatjes, snijd grotere exemplaren in kwarten. Fruit de spinazie met de knoflook in wat olie in een koekenpan. Haal de pizza uit de oven, verdeel de garnalen en tomaatjes erover en zet nog 10 min. in de oven. Haal de pizza uit de oven, verdeel de spinazie erover, bestrooi met basilicum, zout en peper en serveer.

Bereidingstijd: ± 40 min. + deeg maken

Voor extra pit kun je twee theelepels chilivlokken door het pizzadeeg kneden. Dat combineert uitstekend met de garnalen en spinazie.

Dit artikel komt uit het Digitale Magazine van Margriet. Benieuwd wat er nog meer in de staat? Klik hier.

Beanca de GoedeSunray Photo

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden