5x zó beleg je zelf een overheerlijke pizza met bijzondere toppings
Knapperige bodem, zachte toppings: voor pizza kun je veel van ons wel wakker maken 's nachts. Maar wil je eens wat anders proberen? Dan is één van deze vijf overheerlijke combinaties wel iets voor jou.
Wat denk je bijvoorbeeld van geitenkaas, nectarine en tijm?
Pizzabodem en tomatensaus
Hoe lekker je de toppings voor op je pizza ook maakt, het begint met een goede basis: een heerlijke bodem en in sommige gevallen een lekkere, verse tomatensaus. Ook daar hebben we gelukkig een recept voor, waarin we je stap voor stap uitleggen hoe je dit gemakkelijk zelf kunt maken. Is de bodem klaar? Dan kun je kiezen voor één van de vijf heerlijke toppings:
1. Geitenkaas, nectarine en tijm
- 1 grote pizzabodem of 2 kleine pizzabodems
- 80 g zachte geitenkaas
- 2 nectarines, in plakjes
- blaadjes van 1 takje tijm + extra om te garneren
- extra vergine olijfolie
- versgemalen peper
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 250 °C.
- Bestrijk de pizzabodem(s) met de geitenkaas en verdeel de nectarineplakjes erover.
- Bestrooi met de tijmblaadjes.
- Bak de pizza(’s) in het midden van de oven in 3-6 min. goudbruin en knapperig.
- Besprenkel vlak voor het serveren met de olie en maal er peper naar smaak boven.
- Bestrooi met de extra tijmblaadjes.
Bereidingstijd: ± 5 min. + 3-6 min. oventijd.
2. Spinazie en venkelworst
- 1 el milde olijfolie
- 1 teen knoflook, in plakjes
- 200 g (baby)spinazie
- versgemalen peper
- 1 grote pizzabodem of 2 kleine pizzabodems
- 8-10 dunne plakjes venkelworst (broodbeleg)
- 30 g dunne spekreepjes
- ± 16 zwarte olijven
- 60 g geraspte mozzarella
- (venkelzaad, gekneusd)
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 250 °C.
- Verwarm de olie in een koekenpan en voeg de knoflook toe.
- Bak de plakjes tot ze licht beginnen te kleuren.
- Voeg de spinazie toe en laat slinken. Druk het vocht eruit en maak op smaak met peper.
- Beleg de pizzabodems met de spinazie, de worst, de spekreepjes en de olijven.
- Bestrooi met de mozzarella en bak de pizza’s in 3-6 min. goudbruin en knapperig in het midden van de oven.
- Bestrooi eventueel nog met wat extra venkelzaad.
Bereidingstijd: ± 8 min. + 3-6 min. oventijd.
3. Mozzarella en parmaham
- 2 bolletjes mozzarella, in dunne plakken
- 1 grote pizzabodem of 2 kleine pizzabodems
- 4 plakken parmaham, in repen gesneden of geknipt
- 1 el extra vergine olijfolie of basilicumolie
- paar takjes (bloeiende) oregano
- versgemalen peper
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 250 °C.
- Verdeel de mozzarella over de pizzabodem(s.)
- Leg de parmaham erop en bak de pizza(’s) in het midden van de oven in 3-6 min. goudbruin en knapperig.
- Besprenkel vlak voor het serveren met de olie en garneer met de oregano.
- Maal er peper naar smaak boven.
Bereidingstijd: ± 5 min. + 3-6 min. oventijd.
4. Ricotta en pesto
- 1 grote pizzabodem of 2 kleine pizzabodems
- 80 g ricotta
- ± 30 zwarte olijven
- 120 g (koelverse) pesto verde of rucolapesto
- handje rucola
- 30 g Parmezaanse kaasvlokken
Bereidingswijze
- Bestrijk de pizza(’s) met een laagje ricotta en verdeel de zwarte olijven erover.
- Bak eerst 3 min. in het midden van de oven, schep dan dotjes pesto op de topping en bak nog 2-3 min. Garneer met de rucola en de kaas.
Bereidingstijd: ± 3 min. + ± 6 min. oventijd.
5. Quattro stagioni
- 2 el milde olijfolie
- 10 champignons, in plakjes
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- versgemalen peper, zou
- 1 grote of 2 kleine pizzabodems
- ± 200 ml basis tomatensaus (zie recept)
- 60 g artisjokharten op kruidenolie, uitgelekt
- 40 g gekookte ham, in stukjes
- 6 kerstomaten, in vieren
- 60 g geraspte pittig belegen kaas
- handje basilicumblaadjes
Bereidingswijze
- Verwarm de olie en bak de champignons en de knoflook tot het vocht vrijwel is verdampt.
- Maak op smaak met peper en zout. Bestrijk de pizza(’s) dun met tomatensaus.
- Verdeel dan de champignons, de artisjokharten, de ham en de tomaten per kwart over de pizza.
- Bestrooi de pizza(’s) met kaas en bak ze in het midden van de oven in 3-6 min. goudbruin en knapperig.
- Maal er nog wat peper boven en bestrooi vlak voor het serveren met de basilicum.
Bereidingstijd: ± 8 min. + 3-6 min. oventijd.
Recepten | Gees van Asperen
Beeld | Karl Bruninx
Dit artikel over toppings voor op pizza verscheen in Margriet 2021-24. Je kunt deze editie nabestellen via lossebladen.nl.